Hlavní navigace

Začíná MS v hokeji 2013. Kde ho můžete sledovat v HD kvalitě?

3. 5. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

UVNITŘ ROZPIS PŘENOSŮ – ČT Sport nabídne od 3. do 19. května celkem 53 přímých přenosů, další 3 budou zdarma dostupné na internetu.

Pozemní cestou přes Regionální sítě 4 a 7

Dva dny po zahájení téměř celoplošného pozemního vysílání sportovního kanálu České televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) dnes začíná Mistrovství světa v hokeji 2013. Přes DVB-T ho ale nenaladí úplně všichni diváci. Jakými cestami tedy lze sledovat přenosy z šampionátu ve Švédsku a Finsku v HD kvalitě? V některých regionech se neobejdete bez digitální kabelové televize, IPTV nebo satelitu. Případně můžete spoléhat na pozemní signál televizí ze sousedních zemí, pokud jste v dosahu jejich terestrického překryvu.

Základní možností je pozemní Regionální síť 7, provozovaná společností Progress Digital Radima Pařízka. ČT Sport HD přes ni vysílá z třinácti vysílačů, jejichž umístění se částečně kryje s umístěním Pařízkova celoplošného multiplexu 4. To platí pro Prahu, Brno, Plzeň, České Budějovice, Ústí nad Labem, Olomouc, Benešov, Jihlavu, Zlín a Uherské Hradiště. Diváci, kteří v těchto městech a jejich okolí už přijímají multiplex 4, by neměli mít problém naladit i Regionální síť 7. Stačí spustit automatické vyhledávání nových programů na set-top-boxu či digitálním televizoru, případně manuálně zvolit příslušný vysílací kanál. Přijímač ale musí umět zpracovat vysílání v kompresním standardu MPEG-4 a musí být alespoň HD ready nebo Full HD.


Zdroj: Česká televize

Aktuální pokrytí a umístění zprovozněných vysílačů Regionální sítě 7 Radima Pařízka


Zdroj: Prague Digital TV

Pokrytí pražské Regionální sítě 4 Leoše Pohla, v níž rovněž vysílá ČT Sport HD

Antény směřujte na vysílače multiplexu 4. Tedy většinou

Ve dvou lokalitách vysílá Regionální síť 7 z vysílačů, které multiplex 4 nevyužívá, ale zvolila kóty blízké funkčním vysílačům Českých Radiokomunikací. Jde o Černou horu ve východních Čechách a severočeský Klínovec. Tyto vysílače by měla naladit většina diváků, kteří z nich už přijímají celoplošné multiplexy 1 a 2, případně i 3 (u Černé hory). Dosah vysílačů Regionální sítě 7 je ale menší u zmiňovaných celoplošných multiplexů. Pak ovšem zbývá docela dost míst, které Regionální síť 7 vůbec nepokrývá. Jde třeba o Liberecko, Děčínsko, Šluknovský a Frýdlantský výběžek, Klatovsko, Domažlicko, a zejména velké oblasti na Moravě.

Největším nedostatkem sedmé regionální sítě je absence na Ostravsku, které je po Praze a středních Čechách druhým nejlidnatějším regionem v České republice. Radim Pařízek by tu rád vysílal, ale čeká na kmitočtový příděl od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). A ten zase na mezinárodní koordinaci s Polskem, které teprve začalo vypínat analogové televizní vysílače a přecházet definitivně na digitální vysílání. Právě na Ostravsku, ale i v Jeseníkách, okolí Beskyd, na Znojemsku, Svitavsku a Orlickoústecku nezbude zájemcům o HD přenosy z hokejového šampionátu nic jiného, než se spolehnout na satelit, případně kabelovou televizi a IPTV.

BRAND24


Zdroj: Česká televize

Seznam spuštěných vysílačů Regionální sítě 7

Umístění spuštěných vysílačů Regionální sítě 4
Umístění Vysílací kanál Výkon (ERP) Polarizace LON (WGS-84) LAT (WGS-84) Nadm. výška (m)
Praha – Ládví 46 5 kW H 14°27'45" 50°08'08" 355
Praha – Strahov 46 10 kW H 14°23'04" 50°04'46" 348
Praha – Zelený pruh 46 4 kW H 14°25'29" 50°02'21" 265

Zdroj: Prague Digital TV

Šance je i z Veľké Javoriny a Dubníku

V příhraničních oblastech se Slovenskem je šance zachytit v tamním multiplexu 3 vysílání veřejnoprávního programu STV 1 HD, které nabídne všechny přenosy z hokejového mistrovství v nativním HD rozlišení. Největší šanci budou mít diváci v dosahu vysílače Veľká Javorina, odkud tato síť vysílá na kanále 57 výkonem 48 kW s vertikální polarizací a může být zachytitelná okolo Uherského Brodu a Valašských Klobouků, a pak především poblíž Záhoria a vysílače Dubník u Borského Mikuláše, který vysílá na kanálu 27 výkonem 22 kW, rovněž s vertikální polarizací. Ten by měl být bez problému zachytitelný v Břeclavi, Hodoníně, Velkých Pavlovicích a Kyjově.

Rovněž z Rakouska bude možné zachytit v příhraničních oblastech jižní Moravy a jižních Čech přenosy z hokejového šampionátu, ale pouze ve standardu DVB-T2 a kódovaně. Divák by pro jejich příjem potřeboval set-top-box s tunerem DVB-T2 a dekódovací kartu pro placenou službu simpliTV, která u našich jižních sousedů oficiálně odstartovala 15. dubna. Polská televize sice rovněž počítá s přenosy z hokejového mistrovství, všechny ale umístí na výhradně kabelový a satelitní program TVP Sport. Většina diváků, které nepokryje česká Regionální síť 7, případně pražská Regionální síť 4, kde rovněž vysílá ČT Sport HD, případně slovenský multiplex 3, se musí spolehnout na sledování HD přenosů jinak než přes DVB-T.


Foto: archiv DigiZone.cz

HD přenosy z hokejového šampionátu bude možné sledovat i na STV 1 HD ze slovenského vysílače Veľká Javorina

Satelit: nejjistější a nejlevnější je Skylink

Asi nejdostupnější formou i v odlehlých oblastech bude satelit. ČT Sport HD je součástí základní programové nabídky největší tuzemské satelitní služby Skylink, jejíž omezený balíček Digital vyjde na 29 korun měsíčně (cena servisního poplatku, který Skylink zavedl loni na podzim). V místech, kde je dostupná kabelová televize, je třeba nejprve ověřit, zda je HD verze programu ČT Sport k dispozici. U největší české kabelové společnosti UPC tomu tak je, stejně jako u jihomoravského kabelového lídra Self servis nebo IPTV služeb Rio Media nebo O2TV. Tyto nabídky se ale většinou omezují na větší města nebo lokality, které jsou dobře zasíťované (typicky sítě Self servis na jih od Brna).


Zápasy českého týmu v základní skupině MS 2013
Hrací den Vysílací čas Zápas Komentátor
pátek 3.5.2013 16:15 Česko – Bělorusko Michal Dusík
sobota 4.5.2013 20:15 Česko – Švédsko Robert Záruba
pondělí 6.5.2013 16:15 Švýcarsko – Česko Robert Záruba
čtvrtek 9.5.2013 16:15 Česko – Dánsko Michal Dusík
pátek 10.5.2013 16:15 Slovinsko – Česko Robert Záruba
neděle 12.5.2013 16:15 Kanada – Česko Robert Záruba
úterý 14.5.2013 16:15 Česko – Norsko Robert Záruba

Všechny zápasy budou zdarma i na internetu

Všichni ostatní diváci se musejí spolehnout na internetové přenosy, které Česká televize nabídne na webu www.mshokej.cz. Na této stránce poběží živě jak přenosy, které souběžně odvysílá ČT Sport, tak i vybrané zápasy, které se do televizního vysílání nevejdou. To se týká už dnešního utkání Švédska se Švýcarskem od 20:15 hod. (ČT Sport bude vysílat zápas Finsko – Německo, který začíná o hodinu dříve). Podle šéfa vysílání ČT z hokejového šampionátu Roberta Záruby k překrývání zápasů dochází ve chvíli, kdy se dvě různá utkání hrají v hale v Helsinkách a ve Stockholmu. „Na našich webových stránkách ale divácí uvidí všechno,“ ujistil ve včerejším online chatu s diváky ČT.

Přímo na televizní obrazovce a v HD kvalitě nabídne ČT Sport z tohoto mistrovství 53 zápasů, což je o tři více než v loňském roce. Studio MS bude umístěno opět ve stockholmské hale Globen, střídat se v něm bude Robert Záruba a Jiří Hölzel. Spolu s nimi budou zápasy komentovat i tři experti: Martin Hosták, David Pospíšil a Otakar Vejvoda. Jméno třetího experta, bývalého útočníka extraligového Kladna, ČT zveřejnila teprve včera. „Člen slavné Blue line (jenž hrál napravo od Pavla Patery a Martina Procházky) už dlouho žije tady ve Stockholmu (pro ČT důležitá úspora),“ vysvětlil Robert Záruba.

MS v hokeji 2013 – rozpis přenosů ČT Sport by potucek793

Budete sledovat MS v hokeji 2013?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).