Hlavní navigace

Za pátý program v multiplexu 1 by ČT nemusela platit nic navíc

23. 9. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
23. 9. 2011

Pokud by Česká televize chtěla ve veřejnoprávním multiplexu provozovat pátý program a dohodla se s Českým rozhlasem na tom, že tuto vysílací síť opustí, nemusela by Českým Radiokomunikacím coby technickému operátorovi multiplexu platit za distribuci signálu stanice ČT 3 ani korunu navíc. Serveru DigiZone.cz to řekl generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský. Plánovaný dětský a vzdělávací kanál ČT 3 by tak na distribuci signálu ušetřil desítky milionů korun ročně.

K TÉMATU: Petr Dvořák slibuje České televizi pátý program. Už příští rok

Česká televize nám už teď platí za využívání celého multiplexu, laicky řečeno té „trubky“, kterou se šíří programy, a kolik si těch programů do ní dá, je čistě její věc, vysvětlil Levinský. Nový generální ředitel ČT Petr Dvořák ve svém kandidátském projektu počítá s tím, že pátý program veřejnoprávní televize odstartuje do konce příštího roku. Podmínkou je ale souhlas Rady ČT. Roční provozní náklady kanálu ČT 3 odhadnul Dvořák na 120 až 150 milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Pátý program České televize by měla být dětská a vzdělávací ČT 3. Napřesrok

V současné době však pro pátý program ČT není ve veřejnoprávním multiplexu místo, protože část datového toku využívá Český rozhlas. Ve svém projektu napsal, že pátý kanál bude ve veřejnoprávním multiplexu pouze, pokud to technické podmínky dovolí. A jednou z těch technických podmínek je, že se mi podaří vyjednat s Českým rozhlasem uvolnění části spektra. Dále jsem chtěl snížit datový tok ČT 2, která ho už nepotřebuje tak velký, protože do budoucna neplánuje žádné sportovní přenosy, vysvětlil Dvořák v rozhovoru pro DigiZone.cz, jak by uvolnil prostor v této síti pro ČT 3.

ROZHOVOR: Petr Dvořák: Pátý kanál by ČT uživila, i když by to ovlivnilo Jedničku

Za technické šíření signálu bychom žádné dodatečné peníze neplatili, kromě nějakých drobných technických nákladů, věřil Dvořák ještě před volbou ředitele ČT. Jeho slova nyní Levinský v podstatě potvrdil. Dvořák předpokládá, že největší náklady spojené s provozem ČT 3 by byly spojené s nákupem pořadů. Neplánuje kvůli novému programu přijímat žádné nové zaměstnance, ani nijak výrazně navyšovat výrobu pořadů. Na ČT 3 by ale postupně přesunul všechny dětské pořady z programů ČT 1 a ČT 2.

BRAND24

Samozřejmě předpokládám, že v případě, že bych s projektem dětského kanálu předstupoval před Radu ČT, nenavrhoval bych jednu variantu, ale minimálně dvě nebo tři. Levnou, střední a drahou. A zároveň bych ukazoval, kde bych byl schopen sehnat peníze na všechny tyto varianty. Bez toho, aniž bych měl jistotu, že jsem schopen všechny tyto tři varianty zafinancovat, bych si je vůbec nedovolit Radě ČT předložit, dodal Dvořák.

Rozhovor s generálním ředitelem Českých Radiokomunikací Kamilem Levinským čtěte v úterý na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).