Hlavní navigace

Z veletrhu IBC: Pirátství video obsahu významně napomáhají sociální sítě

15. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jako problém byly v rámci jednoho z diskusních panelů zmíněny weby typu Zona.ru. „Je to pirátská stránka, ale vypadá opravdu dobře, uvedl šéf Viaccess-Orca Francois Moreau de Saint Martin.

Sociální sítě, jako jsou FacebookTwitter, významným způsobem napomáhají šíření nelegálního obsahu k dalším uživatelům. V neděli to zaznělo na diskusním panelu „Fighting Sports Content Piracy“, který pořádala společnost Viaccess-Orca. Facebook a Twitter by měly využívat technologii, která dokáže identifikovat původ zdroje. YouTube už této možnosti dnes využívá, uvedl Aditya Aditya, senior manager pro vysílací práva v Mezinárodním olympijském výboru (IOC). Facebook v současné době blokuje například možnost odkazování na erotické weby typu Brazzers.com a podobně.

ČTĚTE TAKÉ: Portál Ivio bojuje proti internetovým pirátům, filmy nabídne před jejich DVD premiérou

Pirátství video obsahu je nicméně nadále velkým problémem. Piráti tohoto obsahu nejsou zkrátka nadšenci. Jsou to organizované kriminální skupiny, konstatoval Alex Terpstra, generální ředitel společnosti Civolution. O tom, jakým problémem je pirátství, svědčí i statistiky operátorů a zástupců jednotlivých vysílacích společností. Například nedávno konaný Světový pohár ve fotbale v Brazílii sledovalo odhadem prostřednictvím nelegálních cest okolo dvou desítek milionů diváků. Prostřednictvím nelegálního streamingu se dnes uživatelé dostanou k jakémukoliv sportu je napadne, doplnil ho Aditya.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vlastník Skylinku chystá ochranu obsahu díky systému Viaccess-Orca, podrobnosti tají

BRAND24

Podle IOC bylo v souvislosti s olympiádou v Soči evidováno okolo 65 tisíc případů nelegálních přenosů. V porovnání s předchozí olympiádou v Londýně je to ale méně. Tehdy bylo případů okolo 90 tisíc. Společnost Viaccess-Orca poslala během fotbalového šampionátu přibližně 3200 požadavků na odpojení nelegálních streamů, přičemž úspěšná byla v pětatřiceti procentech případů. Většina těchto streamů byla využívána především odpoledne, kdy nejsou diváci doma u obrazovek. Podívejte se například na stránku Zona.ru. Je to pirátský web a odpusťte mi to, ale vypadá opravdu velice dobře. To je realita dnešního pirátství, řekl generální ředitel Viaccess-Orca Francois Moreau de Saint Martin.

Zdroje: @ViaccessOrca, @vodprofessional

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).