Hlavní navigace

Z prvního multiplexu na Slovensku zmizela sportovní Trojka

14. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
14. 7. 2010

Většina diváků zemské digitální televize na Slovensku nemůže od úterý 13. července sledovat třetí program veřejnoprávní Slovenské televize, sportovní kanál Trojka. Provozovatel prvního přechodného multiplexu, který pokrývá více než 90 procent slovenské populace, tento program na základě předchozí dohody s STV vyřadil a doplnil jej do třetího, takzvaného veřejnoprávního multiplexu, který však zatím vysílá z jediného vysílače v Rožňavě.

K TÉMATU: Trojka nahradí v DVB-T na Slovensku během fotbalu Dvojku

Na základě dohody mezi STV a společností Towercom, provozovatelem prvního multiplexu, byla Trojka operativně zařazena do DVB-T i po vstupu třetího vysílatele – televize Markíza – do digitálního multiplexu, a to na dopředu určené období konání Mistrovství světa ve fotbale od 11. června do 11. července 2010. Po uplynutí dohodnutého období se první multiplex vrací k původnímu uspořádání: dva programové okruhy vyhrazené pro STV, po jednom programovém okruhu pro komerční televizní stanice, vysvětlil mluvčí STV Peter Susko.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Trojka bude vysílat na Slovensku dočasně v HD i přes DVB-T

V prvním slovenském multiplexu tak nyní vysílají programy STV 1, STV 2, Markíza a Joj. Všechny tři programy veřejnoprávní STV jsou dostupné v samostatném třetím multiplexu z vysílače Rožňava na kanále 54. Další výstavba veřejnoprávního multiplexu, její tempo a termín konečného dobudování sítí souvisí s ukončováním analogového vysílání na Slovensku a postupným přechodem na digitální vysílání. Vzhledem k tomu, že STV má ukončit analogové vysílání do konce roku 2011, je žádoucí, aby tento proces úspěšně proběhl v nadcházejících 18 měsících, dodal mluvčí STV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).