Hlavní navigace

Vznikne další lokální multiplex DVB-T: pro jihočeskou TV Gimi

9. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
9. 2. 2009

UVNITŘ DOKUMENT – Počet zemských digitálních sítí, v nichž v České republice vysílají televizní stanice, se brzy rozroste o jednu novou. Jihočeská televize Gimi obdržela od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) písemné rozhodnutí o udělení licence pro regionální vysílání v systému DVB-T. V dokumentu, který má server DigiZone.cz k dispozici, se praví, že TV Gimi by měla vysílat z jediného vysílače ve Včelné u Českých Budějovic.

DOKUMENT: Licence TV Gimi pro zemské digitální vysílání (JPG, 931kB)

Vysílač ve Včelné je nejsilnějším vysílačem využívaným místní televizí, aniž by se tato televize dělila o vysílací čas s nějakým celostátním programem. Analogově odtud vysílá výkonem 630W regionální RTA Jižní Čechy (dříve rovněž Gimi, pro kterou současná TV Gimi pracovala jako servisní společnost). Pro to, aby TV Gimi mohla z tohoto vysílače šířit digitální signál, musí získat povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pro provozování digitální sítě.

BRAND24

Vzhledem k tomu, že máme zkoordinovaný kmitočet z vysílače Včelná, tedy z místa původní regionální analogové licence, tak se bude jednat o vlastní multiplex, potvrdil serveru DigiZone.cz majitel TV Gimi Ivo Brabec. Vstupování do jiných, již existujících multiplexů, by bylo podle Brabce stejně náročné jako regionální vstupy RTA nebo R1 do digitálního vysílání Primymultiplexu 2. Myslím, že to je jakýsi průlom a že to bude ještě boj, dodal šéf televize Gimi.

Gimi však nebude jedinou regionální televizí, která provozuje vlastní zemské digitální vysílání. Lokální multiplex funguje již několik let v Klímkovicích na Ostravsku. Šíří místní stanici Local TV Klímkovice, a zpravodajské kanály Z1 a TA3.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).