Hlavní navigace

Vysílání přepočítávané Primy HD má smysl, brání se CS Link

11. 4. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 4. 2011

UVNITŘ DOKUMENT Satelitní služba CS Link se brání nařčení některých zákazníků a spekulantů na diskusních fórech, že vysílání televize Prima ve vysokém rozlišení (HDTV) z kvality standardní (SD) nemá smysl. Podle CS Linku je výhoda oproti SD rozlišení v tom, že nedochází k omezení komprese díky standardu MPEG-2, což má za vinu především omezená kapacita přenosového kanálu.

K TÉMATU: Proč vysílá Prima HD na satelitu pouze v CS Linku? Je to jen na rok a vyplatí se to

BRAND24

Míra zhoršení kvality obrazu přicházejícího na displej v SD rozlišení velice závisí na kvalitě obrazového procesoru, který v daném displeji musí v reálném čase realizovat velmi rychlé a složité výpočetní algoritmy. Je zřejmé, že kvalita zpracování obrazu tzv. chip-setem v běžném dnešním televizoru za 10 až 30 tisíc Kč nemůže konkurovat kvalitě obdobného zpracování ve specializovaném studiovém up-konvertoru za několik set tisíc, uvádí ve svém sdělení zákazníkům CS Link. Výhoda je tak podle techniků této satelitní služby právě v tom, že signál se přepočítává do HD již na výstupu ze studia a signál se přenese k divákovi v podstatě v nezměněné kvalitě.

Prohlášení technického oddělení společnosti Media Vision k programu Prima HD naleznete v tomto dokumentu (PDF, 141 kB).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).