Hlavní navigace

Radiokomunikace: vypněme analog až v roce 2012 nebo 2014

12. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 9. 2007

České radiokomunikace navrhují, aby novela vysílacího zákona posunula termín úplného ukončení zemského analogového televizního vysílání v České republice na rok 2012 nebo 2014. Společnost v tomto smyslu rozeslala dopisy státním orgánům a poslancům. Informaci na dnešním jednání sněmovního kulturního výboru potvrdil i ředitel úseku vysílacích služeb Radiokomunikací Martin Roztočil.

Představa Radiokomunikací má podobu pozměňovacího návrhu k vládní verzi diginovely. Náš pozměňovací návrh je pozitivní krok v digitalizaci, ačkoliv se vám to tak nemusí jevit. Co nechceme je, abychom za to byli odsouzeni. Vyjádřili jsme nemožnost zahájení a provozování sítí do termínu 10. 10. 2010, cituje Roztočilovo vystoupení na kulturním výboru server Český rozhlas Digital.

BRAND24

Navrhovali jsme, aby doporučené datum vypnutí zemského vysílání bylo stanoveno na 31. 12. 2012. V tom jsme naprosto konzistentní. Návrh zákona má doušku, že vlastní datum vypnutí, a to je to na co chceme dát upozornění, je 10. 10. 2010. A proto vás chceme upozornit, že by mohlo dojít k věcem, které by nemusely být v zájmu procesu. Doporučujeme proto rok 2012, navrhli jsme i datum 2014, ale s douškou „pokud technický plán nestanoví jinak“, dodal Roztočil.

Předsedu Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka podle jeho slov návrh Radiokomunikací zaskočil. Sdělení, které jsem dnes obdržel, mne překvapilo. Nemohu vyloučit, že to souvisí se současnou situací Radiokomunikací, řekl Dvořák. Ve vedení Radiokomunikacích totiž dochází k zásadním personálním změnám a nelze vyloučit, že firma přehodnotí svůj vztah k rychlému zavádění zemského digitálního vysílání v České republice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).