Hlavní navigace

Výkon multiplexu 2 na Sušicku se zvyšovat nebude. Zůstane na 71 kW

12. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
12. 3. 2010

Digitální televizní síť 2 s nejsledova­nějšími komerčními televizemi bude na Sušicku nadále vysílat nižším výkonem než sítě 1 a 3. Podle mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianové to stanovují mezinárodní dohody, protože vyšší výkon multiplexu 2 z vysílače Svatobor u Sušice by narušil televizní vysílání v sousedním Rakousku.

K TÉMATU: Kanál sítě 2 nesouhlasí na Sušicku s TPP, proto Nova nevypnula analog

Multiplex 2 nyní vysílá ze Svatoboru výkonem 71 kW, zatímco multiplexy 1 a 3 mají na stejném vysílači výkon 100 kW. Vzhledem k mezinárodním dohodám a koordinacím kmitočtů je pro vysílací kmitočet multiplexu 2 přidělenému Svatoboru stanoveno omezení vysílání směrem na Rakousko. Z tohoto důvodu musel být omezen vysílaný výkon z tohoto stanoviště v síti 2, vysvětluje Fianová.

ČTĚTE TAKÉ: Nevypnula Nova analog na Sušicku kvůli nízkému výkonu multiplexu 2?

Jde pouze o relativně malé omezení, které se v rámci pokrytí celé sítě téměř neprojeví. Za tímto účelem byla na Svatoboru pro vysílací síť 2 zřízena speciální samostatná vysílací anténa, dodala mluvčí Českých Radiokomunikací. Mapy teoretického pokrytí všech tří digitálních sítí, které vysílají ze sušického Svatoboru, a které na svém webu nabízejí ČRa, ale rozdíl mezi výkony těchto multiplexů nereflektují. Podle Fianové není co reflektovat.

NAPSALI JSME: ČTÚ prošetřuje, proč Nova nevypnula analogové vysílání na Sušicku

Minimální rozdíly jsou patrné více než na detailních mapách na výsledcích reálných měření v lokalitách s komplikovanými podmínkami příjmu, tvrdí mluvčí ČRa. Multiplex 2 navíc ze Svatoboru vysílá na jiném kanále, než původně počítal Technický plán přechodu (TPP). Původně měla digitální síť 2 na Sušicku využít kanál 39, ve skutečnosti ale vysílá na kanále 48, který se už nebude měnit. Důvodem změny bylo rozhodnutí televize Prima vstoupit do multiplexu 2 a nikoli do digitální sítě 3, jak původně tato televize zamýšlela.

BRAND24

Vysílací kanál se musel změnit kvůli plánovanému odpojovanému vysílání regionálních televizí, které podle licence sdílí programovou pozici s televizí Prima. Pokud by zůstal zachován kanál 39, na kterém mají vysílat i další digitální vysílače v oblasti, narušovalo by regionální odpojování na pozici Primy jednofrekvenční síť těchto vysílačů. Právě změna vysílacího kanálu oproti TPP vedla televizi Nova k tomu, že nevypnula v řádném termínu analogové vysílání na Sušicku a Klatovsku.

Jedním z důvodů mohlo být i horší pokrytí multiplexu 2 kvůli nižšímu výkonu na vysílači Svatobor. Mluvčí Českých Radiokomunikací ale vylučuje, že by se tento výkon měl v budoucnu navýšit až na 100 kW, jako tomu je u multiplexů 1 a 3. Z výše uvedených důvodů (omezení z mezinárodní koordinace) se v budoucnu nepočítá se zvýšením výkonu multiplexu 2 na Svatoboru, dodala Marie Fianová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).