Hlavní navigace

Vu+ DUO²: senzační linuxový přijímač v nové verzi konečně na trhu

17. 7. 2013
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Je to téměř přesně rok co vzbudil velký zájem, a to již v momentě, kdy byl představen na kabelovém a satelitním veletrhu Anga 2012. Dnes se konečně dostává na světový trh včetně českého.

Dalo by se o něm říci, že umí všechno, a co ještě ne, to jej naučíme s pomocí plugin nebo alternativních image. Je to asi v současné době nejlépe vybavený přijímač na našem trhu.

Přední panel

Typický tvar přijímače doznal v této nové verzi značného vylepšení. Upustilo se od velice lesklého povrchu přijímače, který u předešlé verze velice přitahoval prach, a budeme se radovat z povrchu matně černého. Přednímu panelu odleva vévodí zcela nový 3,2 " TFT LCD displej, který umí zobrazit až 262 000 barev/16 bit. Co si na něm můžeme zobrazit, si povíme později. Uprostřed panelu je modrý jednořádkový dvanáctisegmentový VFD displej, který je sice menší, ale téměř totožný jako u přijímače Vu+ Ultimo. Mimo stavy přijímače plovoucí VFD displej zobrazuje i ikony dalších stavů. Vedle displeje se nachází také čidlo dálkového ovládání a bílá dioda, která svítí při StandBy. Na pravé straně je odklápěcí víčko s magnetickým zámkem, které zakrývá jeden přední USB 2.0 port (další dva jsou na zadním panelu), tlačítko pro napájení zapnuto/vypnuto, které využijeme při instalaci nového image. A hlavně jsou zde dva CI sloty a dvě vestavěné čtečky karet (po instalaci pluginy pracují s kartami našich poskytovatelů bez problémů). Přední panel nenabízí žádné jiné ovládací prvky přijímače.

Zadní panel

Výbava zadního panelu uspokojí jistě každého. Začíná vlevo, kde jsou dvě pozice pro tunery, které jsou programovatelné. Pokud máme zapojenu pouze jednu anténu, můžeme je propojit dodávanou RF anténní propojkou. Třetí pozice nemůže být osazena a pravděpodobně již v sériové výrobě tato záslepka nebude. Pozice testovaného přijímače byly osazeny tunery: 1× single DVB-S2 a 1× single DVB-S2 (druhou pozici lze osadit například DVB-T/C tunerem), následuje 1× SCART, 1× YPbPr, 1× komponentní výstup, 1× HDMI 1.4, 1× E-Sata, 1× Ethernet, 2× USB 2.0 (třetí USB je na předním panelu), 1× S/PDIF, 1× RS232. Následuje ventilátor, kolébkový síťový vypínač a napájecí konektor pro síťový kabel.

Dálkové ovládání

Dodávané dálkové ovládání je vyrobeno v černé barvě, je střední velikosti a obsahuje 45 tlačítek. Gumová tlačítka s větším zdvihem jsou rozmístěna dále od sebe, takže omylem nezmáčknete jiné. Tlačítka jsou popsána, rozlišena barvou, nebo symboly. Každý stisk jakéhokoliv tlačítka je indikován červenou diodou umístěnou pod bílým tlačítkem TV vlevo nahoře, což je také dobrá indikace stavu baterií. Přepínání programů je velice svižné.

Toto „náhradní“ dálkové ovládání je zatím přechodné i když plně funkční a je dodáváno s prvními přijímači, které se dostávají na trh. Později bude dodáváno ovládání nové, které vidíte na obrázku níže. Podle zpráv od výrobce bude majitelům přijímače toto ovládání, které se zatím také dodává k přijímačům Vu+ Solo², po určité době na přání vyměněno za nové. Toto náhradní řešení je důsledkem zpoždění dodávek z výroby.


Pohled do přijímače. Vpravo nahoře je připravený prostor pro umístění disků, vpravo dole je zdroj. Všimněte si, že větrák směřuje chlazení právě do těchto míst. Dvoujádrový procesor je chlazen pouze pasivním chladičem, najdete jej uprostřed desky plošného spoje. Dva CI sloty a dvě vestavěné čtečky karet umístěné nad sebou jsou vidět vlevo nahoře. Dva výměnné tunery vidíte vlevo dole.

Pohled do přijímače. Vpravo nahoře je připravený prostor pro umístění disků, vpravo dole je zdroj. Všimněte si, že větrák směřuje chlazení právě do těchto míst. Dvoujádrový procesor je chlazen pouze pasivním chladičem, najdete jej uprostřed desky plošného spoje. Dva CI sloty a dvě vestavěné čtečky karet umístěné nad sebou jsou vidět vlevo nahoře. Dva výměnné tunery vidíte vlevo dole.

Detail na oba výměnné tunery

Detail na oba výměnné tunery

Na obrázku je část příslušenství, kabel pro instalaci pevného disku, montážní šroubky pro upevnění disku a propojka tunerů

Na obrázku je část příslušenství, kabel pro instalaci pevného disku, montážní šroubky pro upevnění disku a propojka tunerů

Co si můžeme zobrazit na 3,2 " TFT LCD displeji

Tak například na obrazovce zobrazíte jakýkoliv obrázek, aktuální předpověď počasí, logo přijímaného kanálu a údaji o teplotě, rozlišení kanálu, podmíněný přístup, audio, použitý tuner A/B a další údaje. Dále můžete zobrazit menu přijímače, stavy přijímače atd.

Ukázky některých zobrazovaných stavů přijímače na LCD 3,2 " (400 x 240 bodů).

Ukázky některých zobrazovaných stavů přijímače na LCD 3,2 " (400×240 bodů).

Manuální instalace integrovaného pluginu LCD4linux pro LCD displej. Plugina je už v seznamu k dispozici, viz obrázek

Manuální instalace integrovaného pluginu LCD4linux pro LCD displej. Plugina je už v seznamu k dispozici, viz obrázek

Možností nastavení zobrazení na LCD displeji v menu je nepřeberné množství a jsou rozděleny do čtyřech skupin (čert aby se v tom vyznal). Postupoval jsem víceméně systémem pokus/omyl, než jsem se dopídil ke všem možnostem. Vybíráte asi z 80ti možností. Výsledek vede ovšem k plné spokojenosti a na displeji se vám střídají obrazy které si přejete zobrazovat včetně velikosti fontů, obrázků, různého pozadí atd. Osobně bych uvítal, aby se na displeji jako další možnost mohl objevit také požadovaný obraz z předvoleného kanálu.

Možností nastavení zobrazení na LCD displeji v menu je nepřeberné množství a jsou rozděleny do čtyř skupin (čert aby se v tom vyznal). Postupoval jsem víceméně systémem pokus/omyl, než jsem se dopídil ke všem možnostem. Vybíráte asi z 80 možností. Výsledek vede ovšem k plné spokojenosti a na displeji se vám střídají obrazy které si přejete zobrazovat včetně velikosti fontů, obrázků, různého pozadí atd. Osobně bych uvítal, aby se na displeji jako další možnost mohl objevit také požadovaný obraz z předvoleného kanálu.

Inovace

Vu+ Duo² je oproti Vu+ Duo inovovaný nejen zvenku, ale i zevnitř. Nyní má 1,3 GHz dvoujádrový procesor Broadcom 7425 (3K + DMIPS), který přijímači dává vynikající výkon. Operační paměť je 2GB 32-bit DDR3 a flash paměť 1GB. Nyní můžete sledovat obraz v rozlišení 1080p dokonce při 60fps! Zrychlení všech funkcí je na tomto přijímači opravdu velice znát. Tento výkon ale již vyžaduje chlazení, a proto je k pasivnímu chladiči procesoru přidán ještě klasický ventilátor pro celý prostor, takže přehřátím netrpí ani interní pevný disk. Zásuvné tunery s možností jejich záměny je také skvělá inovace. PIP (obraz v obraze) můžete sledovat i v HD. V provozu však druhý HD kanál vykazoval mírné cukání obrazu, u SD kanálů se tato nepříjemnost neprojevila a obraz byl i na druhém obrazu plynulý. V neposlední řadě je velkou inovací LCD obrazovka na předním panelu.

PVR, interní a externí disky

Do přijímače můžete instalovat pevný disk SATAII 2,5", nebo 3,5". Interní disk se do přijímače instaluje velice snadno, práce spočívá pouze v odšroubování pěti křížových šroubků a odstranění krytu, vložení disku, jeho upevnění pomocí dodaných gumových podložek a šroubů a připojení dodávaného SATA kabelu. Po zakrytování přijímače jej můžeme připojit k el. síti.

K přijímači lze připojit i externí HDD, nebo flash pomocí USB portů rozmístěných na předním panelu 1×, nebo zadním panelu 2×.

Výrobce garantuje, že při použití dvou duálních tunerů je možno nahrávat současně ze čtyřech muxů až 16 programů najednou! Tuto možnost jsem nemohl vyzkoušet, protože testovaný přijímač měl pouze dva singl tunery, takže se tento počet snížil na dva nezávislé muxy.

Disky formátujeme přijímačem na souborový systém ext2, ext3, experimentální ext4, nebo FAT. Uložené záznamy jsou dekódovány ve formátu *.TS a lze je editovat v PC.

Přehrávání nahrávek je bezproblémové, můžete se v nich jednoduše pohybovat i pomocí numerických kláves 4 a 6 (minuta vzad/vpřed) a také 7 a 9 (5 minut vzad/vpřed). Také HD nahrávky reagují okamžitě.

Přehrávání nahrávek je bezproblémové, můžete se v nich jednoduše pohybovat i pomocí numerických kláves 4 a 6 (minuta vzad/vpřed) a také 7 a 9 (5 minut vzad/vpřed). Také HD nahrávky reagují okamžitě.

HbbTV

Ukázka Hbb TV z iVysílání ČT. Obraz si můžete zvětšit na celou plochu obrazovky, přetáčet, zastavit apod.

Ukázka Hbb TV z iVysílání ČT. Obraz si můžete zvětšit na celou plochu obrazovky, přetáčet, zastavit apod.

Díky možnosti příjmu hybridní televize Hbb TV tímto přijímačem (červené tlačítko na ovladači) můžete sledovat internetové aplikace, založené na digitálním teletextu, nebo EPG s video ukázkami pořadů. Česká televize v aplikaci Hbb TV zprovoznila na začátku července i svůj videoarchiv iVysílání, kde je téměř tři tisíce dní záznamů! Překvapující je jejich velice vysoká kvalita. Hbb TV je rozšířena hlavně v Německu i u stanic vysílaných volně. Poslední, kdo přidal tuto aplikaci v červenci je volně vysílající německá verze Eurosportu. Tuto aplikaci si velice oblíbíte, protože k ní nepotřebujete mít smart TV. Navíc se ještě TV. Hbb TV bude dále rozšiřovat o další funkce a určitě se tak dočkáme dalších aplikací. K používání této aplikace musíte být samozřejmě připojení na internetovou síť kabelem, nebo přes WiFi, kterou mát tento satelitní přijímač již integrovánu.

MyTube Player

Prostředí přehrávače MyTube Player (YouTube)

Prostředí přehrávače MyTube Player (YouTube)

Přehrávač MyTube Player v praxi

Přehrávač MyTube Player v praxi

EPG

Přehledný elektronický programový průvodce disponuje všemi funkcemi, na které jsme zvyklí. Navíc disponuje i možností propojení s pluginem pro Česko-Slovenskou filmovou databázi (ČSFD).

Přehledný elektronický programový průvodce disponuje všemi funkcemi, na které jsme zvyklí.

Vestavěné WiFi a streamování kanálů

Na rozdíl od přijímače Vu+ ULTIMO je v tomto přijímači připojení WiFi již vestavěné! Podporuje rychlost přenosu až do 300 Mbps.

Info lišta

Informační lišta zobrazuje všechny informace o přijímaném kanálu

Informační lišta zobrazuje všechny informace o přijímaném kanálu

TV archivy

Přijímač si můžete rozšířit o prohlížení video archivů i živého vysílání. Zkušeným uživatelům jistě není potřeba představovat populární plugin CZ-SK archivy, kterou si je možné stáhnout bezplatně z internetu. Za Českou republiku obsahuje například portál Prima Play nebo iVysílání České televize

Přijímač si můžete rozšířit o prohlížení video archivů i živého vysílání. Zkušeným uživatelům jistě není potřeba představovat populární plugin CZ-SK archivy, kterou si je možné stáhnout bezplatně z internetu. Za Českou republiku obsahuje například portál Prima Play nebo iVysílání České televize

Ukázka z přehrávače pluginu Archivy CZSK, kde najdete v rámci jednoho ze serverů i seriál 2 Broke Girls (u nás uveden pod názvem 2 $ocky). Přehrávání v HD kvalitě je naprosto bezproblémové. V přehrávači opět můžete libovolně skákat dopředu i dozadu.

Ukázka z přehrávače pluginu Archivy CZSK, kde najdete v rámci jednoho ze serverů i seriál 2 Broke Girls (u nás uveden pod názvem 2 $ocky). Přehrávání v HD kvalitě je naprosto bezproblémové. V přehrávači opět můžete libovolně skákat dopředu i dozadu.

Stáhněte si plugin Česko-Slovenské filmové databáze (CSFD) a máte z elektronického programového průvodce (EPG) okamžitě přístup i k dalším informacím o právě vysílaném pořadu.

Stáhněte si plugin Česko-Slovenské filmové databáze (CSFD) a máte z elektronického programového průvodce (EPG) okamžitě přístup i k dalším informacím o právě vysílaném pořadu.

Rozšíření o příjem s klíčenkou DVB-T2

Pokud si objednáte přijímač 2× single DVB-S2, nebo druhý tuner máte osazen TVB-T/C tunerem, můžete také k příjmu experimentálního vysílání použít „klíčenku DVB-T2“. V mém případě pctv2 od Pinacle. Tu jednoduše zasunete do portu USB a automaticky iniciujete. Tunery pro tento standard se totiž ještě k přijímači nedodávají a klíčenka DVB-T2 není součást balení přijímače. Tato kombinace může vyjít i levněji než druhý tuner DVB-T/C.

Na obrázku je TV Metropol přijímaná pomocí DVB-T2 klíčenky připojené do zadního USB portu přijímače

Na obrázku je TV Metropol přijímaná pomocí DVB-T2 klíčenky připojené do zadního USB portu přijímače

Přijímač umožňuje také streamovat požadovaný kanál na své vlastní osobní zařízení (iPhone, iPad atd.) s aplikací DreamDroid. Přijímač umí převést video do formátu, který umí tato zařízení číst. Nic vám tedy z druhého oblíbeného programu nemusí ujít. Pokud odcházíte na nějaký čas od televize tak je tato možnost sledování online výborná například při sportovním přenosu. Pokud nevlastníte mobilní zařízení, a nechcete o nic přijít, budete muset využít osvědčenou funkci TimeShift a podívat se ze záznamu.

Do přijímače si můžete instalovat různé image. Mimo recenzovaného VTi je možné použít například Black Hole (na obrázku), nebo ViX Team atd. Aktualizace firmware je možná přes USB.

Přijímačem zpracovaný obraz je reprodukován ve výborné kvalitě jak je ostatně u Vu přijímačů zvykem. Přijímač má podporu řízení CEC přes HDMI, podporuje Dolby Digital Plus, disponuje 3D módem (Slide/Top & Bottom), prohlížečem webů Opera.

Balení obsahuje

• Přijímač Vu+ Duo²
• Dálkové ovládání (zatím v náhradním provedení viz text recenze)
• 2× AAA baterie
• Síťový kabel
• HDMI 1,4 kabel
• RF anténní propojka tunerů
• Propojovací kabel k instalaci interních pevných disků SATA
• Montážní šroubky
• Anglický a český stručný manuál (český bohužel k přijímači SOLO)
• Barevný osmistránkový přehled o přijímači s ilustracemi

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
email: info@tvdigitalne.cz
weby přijímače:
Vu+ DUO² (2× DVB-S2 tuner) 12 990 Kč http://www.tvdigitalne.cz/vu-duo2.html
Vu+ DUO² (1× Twin tuner DVB-S2) 13 190 Kč http://www.tvdigitalne.cz/vu-duo2–1-twin-tuner-dvb-s2.html
Vu+ DUO² (2× Twin tuner DVB-S2) 14 390 Kč http://www.tvdigitalne.cz/vu-duo2–2-twin-tuner-dvb-s2.html
Vu+ DUO² (1× Twin tuner DVB-S2 + 1× DVB-C/T tuner) 13 990 Kč http://www.tvdigitalne.cz/vu-duo2–1-twin-dvbs2–1-dvb-c-t-tuner.html

Veškerá grafika autor s použitím čtyřech upravených oficiálních fotografií.
Stránka výrobce: http://www.vuplus.com/pro­ductDuo2.html 

Oficiální IMAGE VTi: http://www.satellitetvforum­.net/showthread.php?9903-VU-Duo2-Open-Source-2–1-(Original-Image)
http://www.vuplusteam.com/threads/7990-VU-Duo2-Open-Source-2–1-(Original-Image)

BRAND24

BLACK HOLE: http://www.tododream.com/foro/vu-duo-2-hd/168309-black-hole-vu-duo2-v-2–0–4-a.html

Diskuse k BLACK HOLE:
http://forum.digizone.cz/in­dex.php?topic=3235.msg48526;to­picseen#new

Líbí se vám tento přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).