Hlavní navigace

Vrtulník vymění anténu na jihlavské Javořici. Kvůli digitálu.

2. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 6. 2009

České Radiokomunikace naplánovaly na 10. a 11. červen výměnu hlavní vysílací antény na jihlavském vysílači Javořice. Jde o další výměnu, která může přilákat pozornost nadšenců a fotografů. Bude totiž provedena za pomoci dvourotorového vrtulníku Kamov Ka-32, který byl již dříve použit k výměně antény na jiných vysílačích. Server Digizone.cz o tom prostřednictvím tiskové zprávy informovala mluvčí ČRa Marie Fianová. „Javořice je na výměnu antény připravena, analogové vysílání bylo převedeno do provizorní antény už 11. května 2009,“ uvedla.

Po výměně antény budeme moci z Javořice spustit digitální vysílání pro diváky na Vysočině. V první fázi se jedná se o multiplex 1 s programy České televize. Další digitální multiplexy přibudou na jaře příštího roku,“ říká Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých Radiokomunikací. Javořice je Technickým plánem přechodu určena jako hlavní vysílač ucelené oblasti Jihlava a svým vysíláním pokryje značnou část Vysočiny. Zároveň s analogovým vysíláním bude z nové antény spuštěno i vysílání digitálního multiplexu 1. Javořice svým digitálním vysíláním doplní digitální vysílání českobudějovické Kleti a jihomoravského vysílače Brno-Hády.

Tipy C

Analogové vysílání se vrátí zpět do hlavní vysílací antény po jejím otestování, což se očekává na konci června 2009. V době výměny antény bude nejbližší oblast kolem vysílače uzavřena pro veřejnost,“ dodala Fianová.

Server DigiZone.cz vypíše společně s Českými Radiokomunikaci k výměně antény na vysílači Javořice fotosoutěž o set-top-boxy. Sledujte naše stránky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).