Hlavní navigace

Vlastník Novy zvýšil podíl v ukrajinské televizi Studio 1+1 na 90 procent

2. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
2. 7. 2008

Bermudská společnost CME, které v České republice patří mj. televize Nova, Galaxie sport a Nova Cinema, zvýšil svůj podíl v ukrajinské komerční televizi Studio 1+1 z původních šedesáti na devadesát procent. Informuje o tom server ekonomického týdeníku Euro s tím, že zbylý desetiprocentní podíl v televizi bude předmětem nákupní a prodejní aukce.

K TÉMATU: Do firmy, která vlastní Novu, vstoupil ukrajinský magnát Kolomojskyj

Zprávu považujeme za neutrální, jelikož se jedná o formální dokončení transakce, která byla oznámena v únoru letošního roku a byla tak trhu známa. S ohledem na novou vlastnickou strukturu ukrajinská rada pro televizní vysílání zároveň obnovila vysílací licenci Studia 1+1, což vnímáme pozitivně, komentoval transakci pro Euro analytik Atlantiku FT Patrick Vyroubal.

CME měla za třicetiprocentní podíl ve Studiu 1+1 zaplatit 219,6 milionu dolarů (podle aktuálního kurzu asi 3,3 miliardy korun). Většinu této částky, 140 milionů dolarů (2,1 miliardy Kč), získá ukrajinský magnát Igor Kolomojskyj, s nímž CME původně zápasila o vliv na Studio 1+1. Loni v srpnu se ale obě strany dohodly na kompromisu a Kolomojskyj získal od CME tříprocentní podíl ve Studiu 1+1 za 110 milionů dolarů. Pokud tedy nyní ten samý podíl CME prodává, vydělal na něm za necelý rok 30 milionů dolarů (453 milionů korun).

KOMENTÁŘ: Železný přes kopírák

BRAND24

Koupě minoritního podílu na Ukrajině představuje dlouhodobou snahu CME vykupovat minoritní podíly ve svých dceřiných společnostech, což je prioritou před novými akvizicemi, které ale také připadají v úvahu. Ukrajina by se v budoucnu měla stát nejdůležitějším trhem pro CME, jelikož představuje polovinu populace v rámci šesti zemí, ve kterých společnost působí, odhaduje na webu Eura finanční analytik Vyroubal.

Studio 1+1 patří mezi nejsledovanější komerční televize na Ukrajině. CME by zde ráda rozšířila svoje aktivity a stala se jedničkou na televizním trhu. Přechod na digitální vysílání zde firma plánuje v roce 2015. Kromě Kolomojského vykoupila CME menšinové podíly ve Studiu 1+1 také od manažerů Borise Fuchsmana a Alexandra Rodnyaského. Těm ale zaplatila mnohem méně: 79,6 milionu dolarů (1,2 miliardy korun).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).