Hlavní navigace

Vladimír Železný byl oproti Františku Savovovi a Jaromíru Soukupovi žabař

19. 5. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jen si představte, jak by z dnešního pohledu bylo jednoduché vyřešit spor o Novu z roku 1999. Železného CET 21 by vrátila licenci a novou by obratem získala jiná společnost.

Licence pro televizní vysílání se v Česku stává stále větším cárem papíru. Před příchodem digitálního vysílání provozovateli zajišťovala nejen právo vysílat, ale také mu přímo udělovala soubor technických prostředků, tedy konkrétních vysílacích kmitočtů. O licence, jichž bylo omezené možství (analogové vysílací pásmo nebylo nafukovací) se soutěžilo ve veřejných licenčních řízeních. Dnes může licenci pro celoplošné pozemní digitální vysílání získat kdokoli, aniž by měl jisté, že se skutečně dostane do některého z multiplexů. Licence jsou nárokové, a jak se ukazuje, v podstatě i kdykoli převoditelné na jinou společnost – byť to zákon přímo zakazuje.

Pokud provozujete televizi a chcete ji prodat nebo nabízíte většinový podíl v licencované společnosti strategickému investorovi, zákon vás dnes omezuje pětiletým obdobím, po které nesmíte převést na jiného majitele víc než 34 procent držitele licence. 66 procent si musí po tuto dobu ponechat původní vlastník. Na tenhle problém loni na podzim narazil Jaromír Soukup, když kupoval televizi Barrandov. Její řádná vysílací licence byla platná od roku 2011, v době prodeje Barrandova z ní původní majitel vyčerpal tedy jen rok a další čtyři si měl v licencované firmě držet podíl alespoň 66 procent.

Přesto už loni v říjnu došlo na Barrandově k zásadním změnám v managementu, televizi fakticky převzal nový vlastník, ale v obchodním rejstříku zůstalo vše při starém. Tedy až do tohoto týdne, kdy se stala velmi zajímavá věc: licencovaná společnost Barrandov Televizní Studio, fakticky stále ovládaná původním majitelem, firmou Moravia Steel oceláře Tomáše Chrenka, vysílací licenci pro TV Barrandov vrátila Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, mezitím proběhla změna v její vlastnické struktuře (přes 99 procent akcií přešlo na Soukupovo vydavatelství Empresa Media) a firma hned požádala o licenci novou, kterou získala už jako podnik Jaromíra Soukupa.

Z trošku jiného soudku je výměna vysílací licence pražské TV Metropol, okolo které se Soukup rovněž ochomýtnul a jeho agentura Médea je jedním z třiceti věřitelů, kteří přihlásili v insolvenčním řízení s provozovatelem této stanice nevypořádané pohledávky. Tady jedna společnost licenci vrací (Metropol TV, s.r.o.) a jiná žádá o novou, na tentýž program televize Metropol (MF TV, s.r.o.). Stará firma má dluhy přes 200 milionů korun, které patrně nevypořádá, protože nemá z čeho, ale na novou firmu MF TV patřící vydavatelství Mladá fronta Františka Savova už stihla převést ochranné známky, logo, techniku, archiv pořadů i služební auta.

BRAND24

MF TV podle všeho novou licenci pro TV Metropol získá, stará firma zanikne, aniž by uhradila dluhy. Na vysílání TV Metropol se to nijak neprojeví, ta vysílá stále, jako by se nechumelilo. Ze zákona je vše v pořádku, jak tento týden serveru DigiZone.cz obšírně vysvětlila předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Někdejší šéf Novy Vladimír Železný může jen závistivě zírat: tak jednoduché rozuzlení jeho sporu s americkou CME o televizi Nova, který odstartoval v roce 1999, tehdy nebylo možné. Jen si představte, že by Železným ovládaná společnost CET 21 náhle vrátila vysílací radě licenci Novy a o novou licenci na provoz této televize by požádala společnost nová, historicky nikterak spojovaná s americkým investorem, zato stoprocentně vlastněná Vladimírem Železným nebo třeba nějakým novým investorem.

V roce 1999 to tehdejší zákon neumožňoval, ale i kdyby – nedokážu si představit, že by Železnému něco takového prošlo. Dnes ale provozovatelům televizního vysílání v Česku prochází mnohem drastičtější věci a už se nad tím nikdo nepozastavuje. Ostatně, fígl s výměnou licence úspěšně vyzkoušela jako první už na sklonku roku 2011 tehdejší televize Prima, aby se jako Prima family od Nového roku 2012 elegantně zbavila přílepku v podobě regionálních televizí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).