Hlavní navigace

Slovenská vláda již připravuje dotace pro veřejnoprávní média

12. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
12. 3. 2009

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič navrhuje dotaci pro Slovenskou televizi a Slovenský rozhlas jako kompenzaci za výpadek předpokládaných příjmů z koncesionářských poplatků. O dotaci dlouhodobě usiluje především STV. Slovenský rozhlas nastavil svůj rozpočet úsporněji, dotace by se podle návrhu měla vztahovat i na něj.

FOTOGALERIE: Na návštěvě u… Trojky, sportovního kanálu Slovenské televize

Ministerstvo navrhuje vyčlenit pro obě instituce 9,3 milionů eur z rezervy vlády. Tato suma činí v přepočtu 251 milionů Kč, a měla by být rozdělena v poměru 7:3 v prospěch televize. Návrh ministra posoudí premiér Robert Fico, který by měl rozhodnout, zda je možné uvolnit tuto sumu. Jak informuje server Mediálne.sk, financování veřejnoprávních médií chce ministr kromě dotací zabezpečit i několikaletými smlouvami se státem. Smlouvy by se uzavíraly na pět let s dodatkem na každý rok, který by upřesnil, na jaký účel se smí peníze použít.

BRAND24

PŘEČTĚTE SI: STV v Česku: je to legální a kdo platí vysílací práva?

STV podle serveru původně požadovala dotaci 5,4 mil. eur za výpadky příjmu z koncesí. Podle ministerského návrhu získá o 1,1 mil. eur víc, jenže nedostane dotaci za nižší příjmy z reklamy. Proto by měla podle ministra začít víc šetřit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).