Hlavní navigace

Vláda má dnes jednat o změnách v mediálních radách

13. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 7. 2009

Ministři na dnešním zasedání projednají návrh na změny zastoupení v mediálních radách České televize, Českého rozhlasu a v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Autory návrhu jsou poslanci Strany zelených Ondřej Liška, Kateřina Jacques, Přemysl Rabas a Martin Bursík. Informuje o tom server Česká média.

Tipy C

Cílem změn má být podle předkladatelů odpolitizování mediálních rad. Stávající právní úpravu jmenování členů Rady považují předkladatelé této novely za nevyhovující. Rada by měla být orgánem heterogenním a politicky nezávislým. Vzhledem k tomu, že všichni jednotliví členové rady jsou vybíráni a navrhováni jediným politickým tělesem, Poslaneckou sněmovnou, je velmi obtížné takové různorodosti a politické nezávislosti dosáhnout, neboť výběr členů Rady je nutně determinován aktuální politickou většinou v Poslanecké sněmovně, uvádějí předkladatelé ve svém návrhu.

Podle navrhovaných pravidel by se měl počet členů RRTV, Rady ČT a Rady ČRo snížit na devět členů. Na jmenování členů by se podílely tři proudy – kromě Poslanecké sněmovny a Senátu by to byl i prezident republiky. Členy rady by navrhovaly různé veřejné organizace, občanská sdružení a jiné spolky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).