Hlavní navigace

Vláda by měla veřejně podpořit digitalizaci, míní NKS

15. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
15. 1. 2007

Pokud se vláda veřejně nepřihlásí k odpovědnosti za proces přechodu na zemské digitální televizní vysílání a nepodpoří ho příslušnými legislativními změnami, hrozí digitalizaci nemalé problémy. V historicky první zprávě o své činnosti určené kabinetu premiéra Mirka Topolánka to uvádí Národní koordinační skupina pro digitální vysílání (NKS) v České republice.

Dokument, který NKS vypracovala začátkem loňského prosince, se nyní objevil na internetových stránkách Ministerstva informatiky. Kromě shrnutí dosavadního vývoje obsahuje i upozornění na rizika spojená s přechodem na DVB-T. Skupina pod vedením národního koordinátora Zdeňka Duspivy varuje například před „nevymahatelností“ Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP) a navrhuje náležité kompenzace pro komerční televize za to, že státu vrátí analogové kmitočty a vymění je za prostor v digitálních sítích.

Úpravu si podle NKS žádá nejen zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, ale také zákon o elektronických komunikacích. Za problematický skupina považuje například zákaz křížení vlastnictví provozovatelů vysílacích sítí a provozovatelů programů, nebo skutečnost, že v pozemních multiplexech nemohou vysílat převzaté programy. NKS také navrhuje urychlené řešení problematiky televizního vysílání pro mobilní telefony ve formátu DVB-H.

BRAND24

Za nejpalčivější otázku digitalizace považuje NKS soudem zrušené licence pro nové digitální programy. Bez nich nemohou vzniknout definitivní multiplexy a diváci nebudou mít patřičnou motivaci pro nákup set-top-boxů. Řešením by podle NKS mohlo být oddělení licenčního řízení na pozice v přechodných multiplexech B a C na dva tendry, přičemž jeden by mohl po vyřešení kasačních stížností podaných k Nejvyššímu správnímu soudu ihned pokračovat.

Dokument: Zpráva o činnosti Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice – aktuální vývoj procesu přechodu České republiky na zemské digitální televizní vysílání [PDF, 2,65 MB]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).