Hlavní navigace

Věřitelé TV Metropol nevěří: zadlužená firma skončí, ale televize pojede dál

16. 5. 2013
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Už nyní TV Metropol reprízuje pořady, za které jejich tvůrcům nikdy nezaplatila. Se zánikem původního provozovatele ale pomine i šance tyto peníze získat.

Pro srandu věřitelům

Představte si, že váš zaměstnavatel zkrachuje. Nejen že přijdete o práci, ale zároveň nemáte moc dobré vyhlídky na to, že by vám někdy zaplatil dlužné výplaty od doby, co se dostal do potíží, do chvíle, kdy to definitivně vzdal a vyhlásil bankrot. No a najednou jiná firma převezme veškerý provoz, zachová značku a pokračuje ve výrobě… Jenže dlužné výplaty vám nezaplatí. Je to prostě JINÁ firma. Tak přesně takhle se nyní cítí věřitelé pražské regionální televize Metropol. Firma, která ji zakládala a provozovala, skončila v insolvenci a dokonce už oznámila, že k 1. červenci letošního roku vrátí licenci a ukončí vysílání.

Jenže už od března TV Metropol fakticky provozuje někdo jiný. Vysílací licence sice stále patří krachující Metropol TV, s.r.o., která se mezitím přestěhovala do Českých Budějovic a vystupuje za ní jediný jednatel, právník Jan Mrázek, praktický provoz stanice ale zajišťuje vydavatelství Mladá fronta, respektive jeho dceřiná společnost MF TV. Ta zároveň požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o vydání nové vysílací licence. Na jejím základě bude TV Metropol vysílat po 1. červenci 2013. Už dnes se ale MF TV nehlásí k nesplaceným pohledávkám Metropol TV, s.r.o., zajímají ji pouze aktiva této firmy.


Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

TV Metropol obnovila vysílání pod taktovkou vydavatelství Mladá fronta letos v dubnu

Aktiva TV Metropol jsou už vyvedena

Měsíc po vyhlášení insolvenčního řízení na firmu Metropol TV, s.r.o., které 12. března odstartovala pražská společnost Retro Café kvůli nesplacenému nájmu za studio v Francouzské ulici na Praze 2, náhle Metropol TV, s.r.o. nechává přepsat ochranné známky Metropol a Metropol TV včetně loga na firmu MF Plus, která se později přejmenovává na – MF TV. Tedy na budoucího provozovatele tohoto metropolitního programu. MF TV přebírá i vysílací techniku a služební automobily, uzavírá nové smlouvy s některými bývalými či stávajícími zaměstnanci a spolupracovníky TV Metropol.

Fakticky se tedy vše, co je třeba k pokračování vysílání TV Metropol, přesouvá k novému majiteli, jenom dluhy zůstávají v prázdné skořápce jménem Metropol TV, s.r.o. Ta se snaží jménem svého jednatele zpochybňovat postup soudů při insolvenčním řízení a všemi dostupnými prostředky toto řízení zdržuje. Část lidí, kteří pracovali pro původní TV Metropol, nyní pracuje pro „novou“ televizi a ačkoli jim ta „stará“ dluží několik platů, nemají už šanci je získat. Na faktického nového majitele TV Metropol si nestěžují, protože by jim to stejně dlužné peníze nevrátilo, a také se bojí, že by přišli o znovunabytou práci.


Foto pro DigiZone.cz: Jan Hejtík

Začátkem dubna se ve výloze někdejšího studia TV Metropol ve Francouzské ulici na Praze 2 objevila cedule s nabídkou pronájmu. Televize se přestěhovala do sídla vydavatelství Mladá fronta v pražských Modřanech.

Umlčeni novou zaměstnaneckou smlouvou

„V podstatě jim zavřeli pusu tím, že je znovu zaměstnali. Naší firmě ale nesplacená pohledávka dělá existenční potíže a nemůžeme se prostě jen tak smířit s tím, že firma, která nám dluží za dodané pořady, zkrachuje a druhá firma si klidně bude pokračovat ve vysílání televize, pro kterou jsme pracovali a nedostali jsme za to zaplaceno,“ řekla serveru DigiZone.cz Jana Marxtová ze společnosti Net TV. Ta mezi oficiálními věřiteli původního provozovatele TV Metropol zatím nefiguruje, ale s celkovou pohledávkou 1,2 milionu korun se mezi ně hodlá přihlásit.

Pohledávku vůči Metropol TV, s.r.o. chce vymáhat i moderátorka Eva Jurinová, která pro TV Metropol připravovala od dubna 2011 pořad Na vrcholu o aktivitách pro lidi střední a starší generace. Její smlouva o spolupráci s TV Metropol je stále platná, od listopadu loňského roku ale nedostala zaplaceno. Pořady natáčela a na TV Metropol přitom moderovala ještě do letošního ledna. Poté stanice ukončila veškerou výrobu a přešla na nouzový režim vysílání několikahodinové smyčky repríz. V březnu přešel provoz TV Metropol na firmu MF TV a na obrazovce se začaly znovu objevovat starší díly pořadu Na vrcholu.


Foto: archiv Vitalia.cz

Eva Jurinová připravovala pro TV Metropol pořad Na vrcholu. Televize jí dluží za díly odvysílané od loňského listopadu do letošního ledna. Nejen že za ně nedostala zaplaceno, ale TV Metropol tyto díly nyní ve svém vysílání reprízuje.

Dlužná výplata? My jsme ale jiná televize

„Najednou mi volala jedna známá, že mě vidí v televizi. Nestačila jsem se divit, šlo o pořady, které jsme natáčeli ke konci loňského roku a za které mi TV Metropol nikdy nezaplatila. Přesto je teď znovu a znovu reprízuje,“ řekla Eva Jurinová serveru DigiZone.cz. Vadí jí i fakt, že pořady nejsou označeny jako reprízy, takže vypadají jako živé vysílání. Hosté v těchto magazínech, například různí právníci, se přitom vyjadřují v kontextu doby, kdy se pořady skutečně živě vysílaly a dnes mohou být tato jejich vyjádření již zastaralá nebo neaktuální, což je může profesně poškozovat. Eva Jurinová proto zvažuje právní kroky, včetně přihlášení vlastní pohledávky.

„Ve chvíli, kdy mi jedna kolegyně, kterou zaměstnal nový provozovatel TV Metropol, popsala reakci dnešního vedení na dotaz, zda jí zaplatí dlužné výplaty z přelomu roku, pochopila jsem, že jinak než prostřednictvím právníka se ničeho nedomůžu. Té známé totiž řekli, že dnešní Metropol je jiná televize než ta, v které předtím pracovala, takže s žádnými penězi nemůže počítat,“ líčí Eva Jurinová. Mezi již přihlášenými věřiteli figuruje i její někdejší kolega z Novy Martin Severa, který po končícím provozovateli TV Metropol poptává 151 200 korun. Severa přitom tváří TV Metropol zůstává i pod jejím novým majitelem.

Pohled na nový vysílač multiplexu 4 v Praze - Ládví
Foto: oviradio.ic.cz

Ani insolvenční řízení vyhlášené na jejího provozovatele vysílání TV Metropol nezastavilo. Pozemní cestou šíří svůj signál i z tohoto pražského vysílače Ládví.

Věřitelů je 30, jejich šance jsou mizivé

Seznam věřitelů Metropol TV, s.r.o. čítal k 14. květnu třicet jmen. Jde jak o firmy, tak fyzické osoby. Víc než milionové pohledávky vymáhá například Telefónica Czech Republic (1,7 milionu korun), UPC Česká republika (2 miliony korun), 3G Media (2,8 milionu korun), či Ogilwy Mather (1,7 milionu korun). Nesplacenou fakturu za vizuál televize Pětka, dnes již zaniklé sesterské stanice TV Metropol, přihlásilo i grafické studio Oficina. Jde o 413 tisíc korun. Oficina se může „těšit“ jen z toho, že si vizuálem Pětky vysloužila nominaci na prestižní cenu televizní grafiky Promax. Mezi věřiteli ovšem nechybí ani agentura Médea vlastníka televize Barrandov Jaromíra Soukupa či Syntex Praha.

Insolvenční řízení se protahuje, jednatel krachující Metropol, s.r.o. Jan Mrázek postupně obvinil příslušného soudce z podjatosti a poté protestoval i proti přesunu jednání o insolvenci z Českých Budějovic, kam firmu jako jednatel přestěhoval, do Prahy. A mezitím se vydavatelství Mladá fronta připravovalo na spuštění plnohodnotného vysílání TV Metropol ve vlastní režii. Televizi přestěhovalo z prostor ve Francouzské ulici, jejichž majitel insolvenční řízení incioval, do vlastního studia a newsroomu v pražských Modřanech a prostřednictvím firmy MF TV požádalo o novou vysílací licenci. Podle všeho ji taky dostane. Podle předsedkyně RRTV Kateřiny Kalistové není důvod ji neudělit.

"U Ranního ladění se tento poměr po čtyřech měsících neukázal jako úplně ideální" uvádí důvod ke zrušení ranního vysílání generální ředitel stanice Marek Vítek.
Autor: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Zakladatel a někdejší šéf TV Metropol Marek Vítek se nechce k okolnostem, za jakých se televize ocitla v rukou vydavatelství Mladá fronta, bavit

Šéfka vysílací rady: podle zákona je vše v pořádku

„V současnosti je situace taková, že licence k provozování televizního vysílání programu Metropol TV, provozované společností Metropol TV, spol. s r.o. zanikne v souladu s ustanovením § 24 písm. f) zákona č. 231/20001 Sb., ke dni 1. 7. 2013, neboť tento provozovatel již podal Radě žádost o ukončení vysílání a zánik platnosti licence,“ odpověděla Kalistová na dotaz serveru DigiZone.cz. „Pokud jde o další vývoj, ze zákona o provozování vysílání nic nebrání třetímu subjektu podat žádost o licenci na stejný či obdobný program se stejným názvem. Půjde o zcela novou a samostatnou licenci, jak to ostatně zákon vyžaduje,“ dodala.

Licence je podle předsedkyně vysílací rady jako správní akt in personam nepřevoditelná. „Vyplývá to i z povahy věci i z výslovného ustanovení zákona o vysílání. Je tedy podle současného právního stavu nezbytné, aby subjekt mající zájem provozovat uvedený program požádal o udělení nové licence, neboť i v případě, že dojde k převodu ostatních souvisejících práv vztahujících se k provozování televizního programu, které jsou převážně povahy soukromoprávní (ochranných známek, nákup pořadů atp.), licence k provozování vysílání převoditelná není,“ konstatuje Kateřina Kalistová.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Nemůžeme postupovat jinak než novou licenci pro TV Metropol udělit, tvrdí předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová

„Novou licenci nemůžeme neudělit“

Pokud jeden provozovatel vysílací licenci vrátí a požádá o ukončení vysílání a poté jiná firma podá novou žádost v samostatném správním řízení, je z toho podle šéfky české vysílací rady zřejmá diskontinuita a tudíž nejde o zakázaný převod licence: „V tomto řízení, vzhledem k tomu, že se jedná o nový subjekt, není možné odkazovat na původní program a Rada ani ze zákona nemůže přihlížet k jakýmkoli skutečnostem týkajícím se původní zaniklé licence, ale naopak veškeré náležitosti týkající se jak způsobilosti žadatele, tak obsahové stránky programu budou posuzování zcela samostatně. Tak tomu bude i v případě žádosti společnosti MF TV s.r.o. o udělení nové licence k provozování vysílání programu Metropol TV.“

Radní podle Kalistové nemohou postupovat jinak, než novou vysílací licenci udělit. Proti by se mohla Rada postavit jen v případě, že by deklarovaný program budoucí televize jasně porušoval zákon, nebo na majetek žadatele byl vyhlášen konkurz, měl daňové nedoplatky, nebo byl pravomocně odsouzen za úmyslně spáchaný trestný čin. „Pokud tedy žadatel splňuje všechny zákonné náležitosti, a stejně tak programová skladba odpovídá zákonným požadavkům, Rada nemá žádný zákonný důvod licenci neudělit,“ hájí Kalistová předpokládaný postup Rady, která v nejbližší době patrně firmě MF TV udělí vysílací licenci pro TV Metropol.


Foto: archiv DigiZone.cz

Věřitelé původního provozovatele TV Metropol své peníze patrně nikdy neuvidí

A co Mladá fronta? Mlčí…

„Skutečnost, že se jedná o program shodný nebo obdobný s programem, který zde již byl šířen, v žádném ohledu nebrání udělení licence nové (při vědomí toho, že provozovatel původního programu požádal zákonnou cestou o ukončení vysílání),“ upozorňuje Kalistová. Soukromoprávní smlouvy s původním provozovatelem a jejich naplňování, odkup práv na vysílané pořady či převod ochranných známek k názvu a logu TV Metropol podle ní nespadají do kompetence RRTV. Věřitele proto Kalistová odkazuje na soukromoprávní soudy nebo na orgány činné v trestním řízení.

BRAND24

Dá se ale opravdu tvrdit, že ze zákona probíhá přesun TV Metropol z jednoho provozovatele na druhého „bezproblémově“? Věřitelé zatím od společnosti Metropol TV, s.r.o. neviděli ani korunu, přitom už zjevně došlo k převodům ochranných známek k názvu a logu televize, televizní techniky, služebních automobilů i archivu pořadů, z nichž část nebyla nikdy jejich producentům zaplacena. Kolik peněz si Metropol TV, s.r.o. účtovala od MF TV za všechny tyto nezbytné prostředky pro zachování vysílání TV Metropol pod novým vlastníkem? A s kolika penězi tedy mohou počítat její věřitelé? Těžko říct.

Server DigiZone.cz se na všechny tyto otázky zeptal přímo vydavatelství Mladá fronta, které prostřednictvím vlastní firmy MF TV žádá o novou licenci pro TV Metropol. „Děkuji Vám za dotazy, odpovědi se budu snažit zaslat ve Vámi požadovaném termínu,“ odpověděla PR manažerka vydavatelství Pavla Míčová. Žádné odpovědi však do redakce nedorazily.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).