Hlavní navigace

Veřejnoprávní televize ARD chce přejít na DVB-T2 rychleji, plánuje kódování HEVC

15. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pro standard DVB-T2 se v Německu minulý měsíc vyjádřila kladně i nejsilnější komerční skupina RTL, zároveň tím vyjádřila podporu celému zemskému vysílání.

Německá veřejnoprávní televize ARD podporuje u našich západních sousedů zrychlený přechod na technologii DVB-T2. K tomuto krok by tedy mělo dojít nikoliv na konci roku 2020, ale s největší pravděpodobností dříve – v polovině roku 2019. ARD chce zároveň pro distribuci signálu využít nikoliv původní standard H.264/AVC, ale modernější H.265/HEVC, který umožní multiplex „nafouknout“ a získat tak větší datový prostor. Pro veřejnoprávního vysílatele to však znamená, aby už v danou dobu byly na trhu dostupné levné, ale zároveň velmi kvalitní přijímače, které takto přenášený signál zvládnou zpracovat.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Německá RTL plánuje za dva roky přejít na standard DVB-T2, sází na vysílání v HD

Ještě rychlejší přechod, tedy před polovinou roku 2019, není možné podle ARD realizovat proto, že veřejnoprávní vysílatel poskytuje stávající DVB-T signál nejen v metropolitních, ale i řadě venkovských oblastí. Diváci musí mít na přechod dostatek času. DVB-T2 distribuce ARD by podle předběžných předpokladů měla začít v polovině roku 2016. Německo se oproti původním plánům začalo překvapivě pozitivně stavět i k uvolnění pásma nad 700 MHz pro potřeby broadbandových služeb. O nich se nyní hovoří jako o hotové věci.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Mnichov čekají stejně jako Prahu testy technologie DVB-T2 ve formátu HEVC

Je dobře, že jedna z největších vysílacích skupin ARD šlápla na plyn v souvislosti s přechodem na technologii DVB-T2. Na jedné straně to ukazuje na skutečnost, že plánuje obecná shoda na tomto kroku a zavedení standardu HD, na druhé straně to ukazuje i fakt, že televizní průmysl podporuje snahu vlády, aby se zavádění rychlého internetu setkalo s úspěchem, konstatoval generální ředitel společnosti Media Broadcast Wolfgang Breuer. V horizontu dvou let chce podle nedávno oznámených plánů na pozemní DVB-T2 vysílání přejít německá RTL.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).