Hlavní navigace

Velký přehled sportovních práv: kdo odvysílá jaký fotbal, hokej, tenis a další sporty?

25. 7. 2013
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Taky máte „hokej“ v tom, který z víc než deseti sportovních kanálů v češtině a slovenštině vlastní práva na konkrétní sportovní událost? Připravili jsme pro vás jasný přehled.

Kartami míchají malé sportovní kanály

Česká republika je s jedenácti původními či do češtiny a slovenštiny lokalizovanými sportovními kanály na svoji velikost jednou z velmocí sportovních televizí. Velký počet programů ale také znamená obrovský tlak na cenu vysílacích práv atraktivních soutěží, což vede k různému přeplácení a přesouvání žádaných titulů mezi jednotlivými televizemi. Diváci pomalu ztrácí přehled, kdo, kde a kdy bude vysílat jejich oblíbený sport, nehledě na to, že konkrétní placený sportovní kanál nemusí být v nabídce jejich kabelového, IPTV nebo satelitního operátora.

Jenom v případě anglické fotbalové Premier League jsme za poslední léta zažili přesuny od Novy SportDigi Sportu a nyní Slovak Sportu 2. Jinými slovy od většiny poskytovatelů placených televizních služeb k jediné satelitní platformě a nyní zatím k O2TV od Telefóniky (Slovak Sport 2 by ale v Česku měly nabízet i jiné společnosti, jen se dosud neví, které). Digi Sport měl Premier League na tři sezóny od roku 2010 do letoška, Slovak Sport 2 zakoupil opět práva na tři sezóny až do roku 2016. Na rozdíl od prvního kanálu Slovak Sportu, který dlouhou dobu vysílal na satelitu volně, Slovak Sport 2 s Premier League bude vyloženě placenou televizí.


Foto: Slovak Sport TV

Novou dravou štikou česko-slovenského televizního trhu se stává Slovak Sport TV. Už za týden odstartuje jeh druhý kanál s anglickou fotbalovou Premier League

Liga mistrů i Gambrinus liga na neplacených kanálech

Jestliže Premier League byla na českém televizním trhu vždy doménou placených sportovních kanálů, u nejvyšší evropské klubové soutěže – Ligy mistrů – ale také nejvyšší tuzemské Gambrinus ligy tomu je jinak. O Ligu mistrů se od loňského roku dělí Česká televize s Primou, respektive ČT Sport a Prima Cool. Obě televize získaly práva na tři sezóny, tedy do roku 2015, přičemž Prima Cool vysílá ze základních kol dva zápasy týdně (úterý a středa) a ČT Sport jeden (středeční), přičemž má právo první volby. Prima může vysílat i semifinálové zápasy, ČT Sport rovněž semifinále a pak i finále Ligy mistrů. Určitý rozdíl mezi oběma televizemi je v pojetí internetových přenosů: zatímco ČT je nabízí na webu zdarma, Prima Cool v rámci služby Prima Play Premium za peníze.

Obdobná situace je u Evropské ligy UEFA, kterou si rozdělila ČT s Novou, respektive jejím placeným kanálem Nova Sport. Česká televize může vysílat jeden zápas týdně, přičemž na něj má právo první volby (ve stejný den vysílá souběžně jiný zápas Nova Sport). Obě televize mají práva zakoupena do sezóny 2014/15, přičemž u České televize je možné všechny přenosy sledovat živě zdarma i na jejím webu, u Novy jsou přenosy přes web dostupné na placeném videoportálu Voyo.cz, který streamuje vysílání Novy Sport. Zájemce vyjde na 189 korun měsíčně. S Novou se dělí Česká televize také o domácí Gambrinus ligu, přičemž ČT Sport a Fanda společně s Novou Sport dávají po dvou zápasech týdně.

Kavčí hory mají u Gambrinus ligy právo první a čtvrté volby, Nova má na výběr celkem šest možností (týká se pouze aktuální sezóny 2013/14). V případě Novy dávají tytéž zápasy souběžně neplacený kanál Fanda a placená Nova Sport, a práva jsou zakoupena i pro slovenský trh, kde je využívá Nova Sport. Česká televize má Gambrinus ligu zakoupenu jen pro český trh, a její přenosy může od nového ročníku přebírat i Slovak Sport, ale pouze pro vysílání na Slovensku. Nejde o sublicenci, Slovak Sport si zakoupil práva od jejich držitele, společnosti KPS Media a přenosy má odkupovat už vyrobené od ČT. Maximálně však půjde o deset přenosů za celou sezónu.


Foto: archiv DigiZone.cz

Domácí fotbalová Gambrinus liga se kromě České televize a Novy objeví také na Slovak Sportu, ale jen na Slovensku

Mistrovství světa ve fotbale má ČT, do 20 let Eurosport

Zajímavá je situace u velkých mezinárodních fotbalových akcí. Kompletní práva pro světové šampionáty v letech 2014, 2016, 2018 a 2022 má Česká televize, která rovněž drží práva na všechny kvalifikační zápasy české reprezentace na MS 2014 a 2018 (a rovněž kvalifikační zápasy Čechů na fotbalové Euro 2016). Nova získala práva na kvalifikační utkání českých reprezentantů do 20 let na MS 2014 i Euro 2016. Světový šampionát do 20 let pak živě vysílá placený kanál Eurosport a Eurosport 2, vybrané zápasy i Česká televize. Eurosport má v tuzemsku exkluzivně práva pro fotbalový Africký pohár národů a také Mistrovství Evropy žen, na Eurosportu 2 je každý víkend k vidění pět zápasů německé Bundesligy a dva z Bundesligy 2.

Kompletní Bundesligu nabízí Eurosport prostřednictvím své internetové služby Eurosport Player, pro který nakoupil práva do roku 2015. Po ztrátě anglické Premier League před třemi lety se placený sportovní kanál Novy musel spokojit s nižší anglickou soutěží F.A.Cup, pro kterou drží práva do roku 2016. Ze záznamu pak může vysílat do roku 2015, resp. 2016 zápasy z klubových televizí Barca TV, Bayern TV a Chelsea TV. Konkurenční kabelové a satelitní kanály Sport 1 a Sport 2 nabízejí přenosy ze španělské La Ligy a německého fotbalového poháru. Slovak Sport má práva na jeden živě přenášený zápas týdně u belgické Belgian League, ruské Premier League a argentinské Primera Division.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Eurosport umožňuje sledovat sportovní přenosy i přes mobil – pomocí placené aplikace Eurosport Player

Hokej: domácí ovládla ČT, olympijský Nova

Poměrně jednoznačná situace nastala u hokejových přenosů. Česká televize nedávno oznámila nákup exkluzivních práv pro vysílání nejvyšší domácí hokejové Tipsport extraligy až do roku 2018. K nim získala i všechny zápasy české hokejové reprezentace, např. v rámci Euro Hockey Tour nebo přátelských utkání. Kavčí hory rovněž nakoupily práva k světovým šampionátům v hokeji na léta 2014 až 2017, přišly však o olympijský hokej na ZOH 2014 v Soči, který bude exkluzivně přenášet Nova, Fanda, Nova Sport a Voyo.cz. ČT Sport tak z olympijského hokeje v Soči nabídne jen denní highlighty. Pro Novu to je jedno z mála vítězství v boji o vysílací práva na hokej.

Nova Sport a Fanda totiž v krátkém sledu po sobě přišli jak o domácí extraligu, tak ruskou Kontinentální ligu, o kterou se dělily s konkurenčními placenými kanály Sport 1 a Sport 2. Jejich majitel ale vykoupil kompletní práva na KHL pro následující tři sezóny, tedy až do roku 2016. Na Novu Sport a Fandu tak z pravidelných soutěží zbyla jen kanadsko-americká NHL s často neatraktivními nočními časy přenosů. Česká televize si navíc smlouvou se společností BPA pojistila exkluzivní možnost získat práva na mistrovství světa v hokeji do 20 let. Nově Sport pak zůstal už jen Spengler Cup, nejstarší hokejová soutěž na světě, kterou ale v Česku vysílá i Eurosport.


Zdroj: CET 21

O tenis se dělí Eurosport, ČT a Nova

Skoro stejně jednoznačná situace jako u hokeje panuje i u vysílacích práv na největší tenisové turnaje. Všechny hlavní grandslamy kromě Wimbledonu drží Eurosport – tedy Australian Open, French Open a US Open. Část přenosů se pak formou sublicence objevuje i na volně šířeném kanálu ČT Sport. Jak je to možné? A neškodí si tím Eurosport, když poskytuje to nejzajímavější pro českého diváka neplacené televizi? „Pokud se místní sportovec nebo tým probojuje na medialové pozice, většinou poskytneme práva místním televizím, aby se přenos dostal k co největšímu počtu diváků a nebyli frustrováni tím, že nejsou předplatiteli placené televize,“ odpověděla serveru DigiZone.cz centrála Eurosportu z Paříže.

Bezesporu nejžádanější tenisový grandslam – Wimbledon – bude v Česku do roku 2014 vysílat Nova, respektive placený kanál Nova Sport a neplacený Fanda. Letos poprvé dostal Wimbledon nebývale velký prostor právě na Fandovi a vytvořil mu rekordní podíl na sledovanosti. ČT Sport má na roky 2013 a 2014 zakoupena práva pro zápasy českých tenistů na Davis Cupu a Fed Cupu. Nova Sport drží práva i na utkání ATP Masters 1000 do roku 2016, ATP World Tour 250 do roku 2016 a od příštího roku i ATP Masters 500 (rovněž do roku 2016). Tyto přenosy se objeví výhradně na placené Nově Sport. ATP Master 500 ještě letos vysílá konkurenční Sport 1 a Sport 2.


Foto: archiv DigiZone.cz

Centrální kurt Wimbledonu – přenosy odtud bude ještě v příštím roce nabízet Nova Sport a Fanda

Zimní sporty a atletika doménou Eurosportu, část dává i ČT

Fandové nejpopulárnějších zimních sportů vědí, že největší výběr již tradičně nabízí Eurosport. Ať už jde o světové poháry a mistrovství světa ve skocích na lyžích, alpském lyžování, běžeckém lyžování, biatlonu (včetně mistrovství Evropy), severskou kombinaci, jízdu na saních či curling (v obou posledních případech má Eurosport i práva na evropské šampionáty). Česká televize nakoupila práva pro volné vysílání MS v alpském a klasickém lyžování 2015 a 2017, které nabídne kompletně. Na roky 2013 až 2018 si zajistila také kompletní práva ke světovým pohárům a mistrovství světa v biatlonu.

Obdobně se Eurosport a ČT „dělí“ o nejzajímavější atletické akce. ČT Sport má práva pro letošní mistrovství světa v atletice a evropské šampionáty v letech 2014 a 2015 (to se bude konat v Praze). Eurosport tradičně nabízí všechna mistrovství světa v atletice a k nim rovněž světová mistrovství v plavání, což je další z klíčových disciplín v nabídce tohoto panevropského sportovního kanálu. Další doménou Eurosportu je cyklistika, v níž nabízí bezkonkurenčně největší počet akcí, včetně těch nejznámějších: Giro d´Italia, Tour de France, Vuelta a mistrovství světa, přičemž přenosy z Tour de France od Eurosportu pravidelně přebírá i ČT Sport.

Eurosport – přehled nejzajímavějších přenosů v roce 2013 by potucek793

Motosport: Nova, Eurosport a specializovaný Sport 5

Motoristické sporty se objevují především na komerčních televizích. Nova společně s Novou Sport a Fandou drží práva pro závody formule 1 do roku 2014, přičemž většina přímých přenosů se objevuje na hlavním kanálu Novy. Rovněž do roku 2014 vlastní Nova i práva na závody Moto GP, které se stále častěji objevují na volně šířeném Fandovi (a souběžně na placené Nově Sport). Eurosport zase drží až do roku 2014 práva na 24 hodin Le Mans, nabízí i mistrovství světa cestovních vozů, mistrovství světa superbiků a mistrovství Evropy v rally, které bude vysílat až do roku 2023. Desetiletý kontrakt na přenosy těchto závodů podepsal Eurosport letos.

Menší specializovaná motoristická televize Sport 5, která patří Antonínu Charouzovi, živě nabízí například NASCAR Sprint Cup Series, WRC, FIA GT1 World Championship, DTM, či F3 Euro Series. Přenosů je ale na Sportu 5 výrazně méně než záznamů, podobně jako původně vyrobených pořadů, což platí i o řadě dalších sportovních kanálů. Výjimkou je v tomto smyslu již několikrát skloňovaný Eurosport, jehož hlavní kanál měsíčně odvysílá v průměru přes 320 prémiových hodin vlastních přenosů, a Eurosport 2 dalších 290 hodin (do těchto časů se nezapočítávají reprízy, reklamy, teleshopping a upoutávky).

BRAND24


Foto: archiv DigiZone.cz

Původní odbavovací pracoviště motoristické stanice Sport 5

Olympiáda se poprvé objeví i na Nově, Nově Sport a Fandovi

Nejen olympijský hokej ze ZOH 2014 v Soči, ale i kompletní program LOH 2016 v Riu de Janeiro bude poprvé v historii kromě České televize přenášet i komerční televize Nova (a samozřejmě Eurosport). Jestliže v případě hokeje ze Soči získala práva pro vysílání na bezplatných kanálech v terestrice, u letní olympiády v Riu jde o práva pro placené kanály, tedy Novu Sport a videoportál Voyo.cz. „Máme kompletní vysílací práva z letních Olympijských her v Riu (všechny disciplíny) pro placenou televizi (Nova Sport) a internet (Voyo),“ potvrdil serveru DigiZone.cz ředitel Novy Sport a Fandy Marek Kindernay. Česká televize bude totéž vysílat na bezplatném ČT Sport a olympijském webu.

Pouť po sportovních kanálech a vysílacích právech pro jednotlivé sportovní akce dokončíme u golfu. Ten u nás rozhodně nenabízí jen specializovaná stanice Golf Channel, lokalizovaná do češtiny. Například Nova Sport drží práva pro European PGA Tour do roku 2015, PGA – British Open do roku 2014, PGA – Grand Slam do letošního roku, PGA US Open do roku 2015 a PGA Championschip pro letošní rok, který odvysílá začátkem srpna. Česká televize ročně odvysílá vždy 15 turnajů PGA podle výběru, přičemž práva nakoupila na roky 2014 a 2015. Ve výčtu dalších sportů by se jistě dalo pokračovat, ale to by už bylo na další článek zaměřený na menšinové disciplíny. Nevylučujeme, že se k nim DigiZone.cz brzy vrátí.

Který sportovní kanál sledujete nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).