Hlavní navigace

Velký přehled kabelových set-top-boxů na českém trhu (3.)

29. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V předchozím díle našeho seriálu o DVB-C přijímačích jsme si představili další várku digitálních kabelových set-top-boxů. Za celý seriál byla představena zařízení značek AB-COM, Dream multimedia, Ferguson, Opticum, Handan, Technisat a Vantage. Dnešní díl je už poslední, a tak bychom měli uzavřít seriál i jinými přijímači, než jsou jen typické krabičky povalující se u televizoru. Budeme se zabývat např. příjmem kabelové televize pomocí PC, televizními přijímači a také si přiblížíme CA modul Conax CAS7 od firmy Technisat. Předem upozorňujeme, že autor ani server Digizone.cz nenesou odpovědnost za kompatibilitu níže uvedených přijímačů se sítí vašeho kabelového providera.

CA modul Conax

CA modul od firmy Technisat pro kabelové sítě DVB-C je určen těm operátorům, kteří používají k zabezpečení placených kanálů kódovací systém Conax CAS7 s párováním. Zařízení nese označení Technicrypt CXV. Tento model má integrovánu funkci párování smart karty Conax s dekodérem. Jednoduše řečeno, klient může díky CA modulu používat svůj vlastní set-top-box nebo jiný přijímač, který mu lépe vyhovuje. CA modul spolu s kartou podmíněného přístupu zajistí „rozkódování“ kanálů a jejich následné zobrazení na obrazovce Vašeho přijímače. Teoreticky je možné použít tento modul i pro příjem placených kanálů na počítači, nicméně prodejce tuto možnost nedoporučuje. Jako důvod uvádí, že majitelé vysílacích práv ve většině případů nemají koupená práva pro příjem programů na PC. Na diskusních fórech ovšem diskutující píší, že CA modul si s některými počítačovými DVB-C tunery vč. CI slotu rozumí, např. s PCI kartou Technisat CableStar HD 2. Cena modulu se pohybuje okolo 1300 Kč.

TechniSat Technicrypt

Příjem DVB-C na PC

Pro příjem digitální kabelové televize lze například použít již výše zmíněnou PCI kartu Technisat CableStar HD 2. Přístroj plně podporuje češtinu. Mezi funkce tohoto zařízení patří EPG, teletext a TimeShift. Přijímač je HD ready, tzn. že dokáže přijímat signál ve vysokém rozlišení. Rozumí si se standardy kódování obrazu MPEG-2 a MPEG-4. Prostřednictvím této karty lze nahrávat různé pořady i v HD rozlišení na pevný disk vašeho počítače. Součástí balení většinou bývá dálkové ovládání, USB infra čidlo a instalační CD s programem DVB Viewer. Cena za výrobek se pohybuje okolo 3000 Kč.

Cablestar

Televizní přijímače s DVB-C tunerem

Výrobci televizorů před nedávnem začali do svých výrobků instalovat DVB-C tunery. Dříve takový doplněk byl spíše výjimkou. Do přístrojů se většinou montovaly analogové a později digitální terestrické tunery. Doba se ale změnila. Dnes již na trhu můžeme najít spoustu TV přijímačů, které si hravě poradí se standardem DVB-C, a to i v systému MPEG-4. Televizory s digitálním tunerem navíc mají jednu výhodu. Nemusíte totiž vlastnit žádnou další krabičku, která jen zbytečně zabírá místo. Na trhu se dokonce vyskytují i takové přijímače, které mají zabudovaný HDD. Při nákupu TV přijímače nezapomeňte, že se musíte orientovat na televizory s digitálním kabelovým tunerem (DVB-C) a s CI slotem. Nyní si představme některé společnosti nabízející tyto televizory.

Loewe je značka nejen televizních přijímačů. Mezi portfolio výrobků této společnosti patří např. přehrávače Blu-ray disků, DVD, HDD rekordéry, různé audio systémy a televizory. Firma Loewe AG byla založena roku 1923. Na našem trhu ji zastupuje společnost BaSys. Televizory Loewe se vyrábí v několika provedeních: Loewe Individual, Loewe Connect, Loewe Art (Xelos, Modus, SL) Loewe Spheros, Loewe Concept. Na našich trzích můžeme zakoupit modely Individual, Xelos, Spheros, Concept a Modus. Výrobky Individual se dále dělí na Individual Compose, kde všechny modely mají integrovaný HDD, a Individual Selection, kde se jen některé modely pyšní integrovaným harddiskem. Zda-li má televizor integrovaný DVB-C tuner se dozvíte v technických specifikacích daného výrobku. Ceny televizorů Loewe jsou různé a pohybují se mezi 30 000 až 230 000 Kč.

Loewe

Panasonic, společnost, která dnes patří k největším výrobcům spotřební elektroniky, byla založena roku 1918 v Japonsku panem Matsushitou. V jejím sortimentu můžeme nalézt televizory, Blu-ray přehrávače, DVD, HDD rekordéry, kamery, audio systémy, malé domácí spotřebiče a mnoho dalších výrobků. Panasonic donedávna vyráběl klasické plazmové a LCD televizory, ale nyní přišel na trh s novinkou – televizor s NeoPDP panelem. Díky této novince se společnosti podařilo vyrobit velmi tenké přijímače s nejnižší spotřebou v historii firmy. Nyní také nainstaloval tunery DVB-C do svých televizních přijímačů, ovšem na stránkách tuto výbavu neuvádí. DVB-C tunery totiž nejsou pro Českou republiku aktivovány. Na diskusních fórech se ale objevily informace, že tuner lze zprovoznit při výběru země Švédsko nebo Finsko v menu přístroje, jazyk lze ponechat v češtině. DVB-C tuner je integrován jen do některých modelů. Tuto skutečnost lze zjistit nahlédnutím do manuálu přístroje. Ceny přijímačů Panasonic se pohybují přibližně v rozmezí od 13 000 do 160 000 Kč.

Panasonic TXP50

Samsung je jihokorejská značka, která vznikla před více než 70 lety. Zabývá se výrobou různých elektrických spotřebičů, např. mobilní telefony, televize, monitory, fotoaparáty, chladničky, vysavače apod. Společnost Samsung vyrábí tři druhy televizorů, LCD, LED TV a plazmové televizory. Nové LED televizory umožňují dosáhnout vyššího kontrastu. O přítomnosti DVB-C tuneru v přístroji se dozvíte v technických specifikacích. Televizory Samsung s digitálním kabelových tunerem se prodávají přibližně za 9 000 – 100 000 Kč.

Samsung UE40b8000

Sony je výrobcem elektroniky. V jeho dílnách se vyrábějí televizní přijímače, výpočetní technika, fotoaparáty či kamery, Blu-ray přehrávače, audio systémy, mobilní telefony a další. Televizory jsou prodávány pod značkou Sony Bravia, což jsou širokoúhlé Full HD LCD televizory. Společnost Sony má také v nabídce nové OLED televizory (organické diody vyzařující světlo), které vynikají svým barevným podáním a kontrastem. DVB-C tunery montuje Sony do svých televizorů již delší dobu. Pokud si daný televizor rozumí s DVB standardem pro kabelové televize, naleznete v jeho technických specifikacích poznámku o digitálním kabelovém tuneru. Ceny za TV značky Sony se pohybují v rozmezí od 11 000 Kč do 105 000 Kč.

SONY KDL40W5500

Philips je nizozemská firma, která se zabývá výrobou zdravotnických přístrojů, osvětlovací technikou a spotřební elektronikou. Z oblasti spotřební elektroniky můžeme jmenovat televizní přijímače, DVD, Blu-Ray přehrávače, domácí kina, holicí strojky apod. Společnost Philips přišla na trh s novou řadou LCD televizorů s funkcí Ambilight. Díky této funkci televizor vyzařuje tlumené světlo na stěny v jeho okolí. Účelem systému Ambilight je snížení celkové únavy a únavy očí a zvýšení vizuálního komfortu. Pokud má televizor integrovaný DVB-C tuner, naleznete tuto informaci v technické specifikaci k danému TV přijímači. Ceny se pohybují v rozmezí od 10 000 do 88 500 Kč.

BRAND24

Phlips Aurea

Na trhu můžeme najít také jiné televizory od dalších výrobců, které se stejně tak pyšní integrovaným DVB-C tunerem a dalšími nadstandardními funkcemi. Do tohoto článku by se nám ale všichni výrobci nevešli, a tak je alespoň jmenujme. Jedná se o společnosti LG, Toshiba, Sharp, Technisat a ECG. Opět i u těchto značek platí, nejdříve si zjistěte, zda má televizor integrovaný DVB-C tuner.

Foto: archiv společností Technisat, Loewe, Panasonic, Samsung, Sony a Philips

Která z uvedených značek se vám nejvíce zamlouvá?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).