Hlavní navigace

Velké manévry v multiplexu 3: regionální televize musí odejít kvůli Primě Max

27. 10. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Jak k tomu dojde, kdy a proč Prima Max nakonec neodstartuje tak brzy, jak by se mohlo původně zdát? Zjišťovali jsme podrobnosti u operátorů multiplexů 3 a 4 i samotných televizí.

Regiony vstoupí do multiplexu 4 už v listopadu

Start pátého programu skupiny FTV Prima, filmové Primy Max, budou provázet velké manévry s programovými pozicemi v celoplošných pozemních multiplexech 3 a 4. Prima Max se totiž chystá vstoupit do multiplexu 3, který prostřednictvím dceřiné společnosti Czech Digital Group (CDG) provozují České Radiokomunikace a jehož celostátní programové pozice jsou už zcela obsazeny. Aby se do této sítě mohla vejít i Prima Max, musí ji opustit regionální televize, jimž CDG vyčlenila jednu regionalizovatelnou pozici, která je odpojitelná po jednotlivých krajích České republiky. Krajské televizní stanice se tak budou muset přesunout do konkurenčního multiplexu 4, který rovněž drží jednu programovou pozici pro regiony. Rychlé to ale nebude.

Aby byl přechod bezproblémový a regionální televize neriskovaly ztrátu většího počtu diváků, musí po nějakou dobu vysílat souběžně na stávajících pozicích v multiplexu 3 i na nových pozicích v multiplexu 4. Do čtvrté televizní sítě přitom vstoupí nejdříve v listopadu, samotný operátor multiplexu mluví dokonce o konci roku. Děláme všechno proto, abychom poptávku regionálních televizí naplnili. Pokud vše půjde hladce, do konce roku by mohly přejít do multiplexu 4, potvrdil serveru DigiZone.cz Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů společnosti Digital Broadcating, která je provozovatelem multiplexu 4. Jeden z regionálních programů, kterého se přechod bude týkat, Východočeská televize V1, přitom na svém profilu na Facebooku avizuje, že v multiplexu 4 odstartuje již v listopadu.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Radim Pařízek může mít radost, České Radiokomunikace mu přihrály nové klienty

Dobrovolný přechod? Ne ve všech případech

V listopadu je to na spadnutí. Chystáme přechod do multiplexu 4! Pohlídejte si nás. Nové vysílače, nové kanály – dáme vám včas vědět, napsal provozovatel stanice již minulý týden, několik dní po tiskové konferenci Primy, na níž padly oficiální informace o startu nových tematických stanic Prima Max a Prima Comedy Central. Ne všechny regionální stanice ale opouští multiplex 3 dobrovolně. Právě V1 naznačuje, že jde o rozhodnutí, ke kterému byla donucena. Změna je život a s touhle nic nenaděláme. Je to přesně tak, multiplex 3 je plný. Budeme dělat, co půjde, abyste o nás nepřišli, odpověděl zástupce televize na dotaz diváka na Facebooku. Multiplex 4 naštěstí není žádný nezkušený, odstrčený nováček. Má celkem slušnou nabídku programů a tak snad budeme v dobré společnosti, dodal.

V1 si ale uvědomuje rozdíl v pokrytí a proladěnosti multiplexů 3 a 4. Zatímco v „trojce“ vysílá z tří velmi silných vysílačů na Černé hoře u Trutnova, z libereckého Ještědu a Krásného u Pardubic, multiplex 4 jí nabízí alternativu v podobě většího množství méně výkonných vysílačů s menším pokrytím. A především: diváci budou muset v řadě případů natáčet antény jiným směrem. Bohužel v některých lokalitách budeme možná vidět hůř, někde ale zase lépe. A někdo si bude muset pootočit anténu, potvrzuje televize V1. Budeme rádi, když nám dáte vědět, kde se multiplex 4 chytá dobře a kde špatně. Migrace vládne Evropou, tak se vydáme na cestu a budeme hledat lepší zítřky, konstatuje televize, která ze všech regionálních stanic platila za šíření signálu v mutliplexu 3 největší peníze.

Jihočeská televize jednala o odchodu už rok

Naopak Jihočeská televize, která patří společně s plzeňskou Zak TV západočeskému podnikateli Aloisi Valterovi, odchod z multiplexu 3 do konkurenční sítě 4 vítá. Na přelomu roku jej už absolvovala s televizí Zak. S Českými Radiokomunikacemi jednáme o přechodu již přes rok. Naše druhá TV Zak je v multiplexu 4 již od začátku letošního roku a Jihočeskou televizi jsme chtěli v brzké době také převést. Zájem nového celoplošného programu o multiplex 3 naše jednání s Českými Radiokomunikacemi tedy pouze urychlil, odpověděl na dotaz serveru DigiZone.cz Alois Valter. Jsme domluveni na paralelním vysílání během listopadu, což je dobré pro diváky. Dokážeme totiž odlišit programy. V multiplexu 3 budeme v permanentně běžícím textu sdělovat divákům, aby si přeladili. To nám u TV Zak velmi dobře fungovalo, dodal.

O změně multiplexu chce Jihočeská televize informovat i prostřednictvím Facebooku, internetových stránek a dalších komunikačních kanálů. Co se týče výpovědní lhůty, tak žádná není. Z multiplexu 3 odcházíme po vzájemné dohodě, ujišťuje Alois Valter. Podle informací serveru DigiZone.cz ale vyjednávání s Českými Radiokomunikacemi nebylo zase až tak idylické. Majitel multiplexu 3 původně nechtěl regionální televize ze své sítě pustit tak lehce. Jakmile však získal poptávku na další celoplošnou pozici pro nový program Primy, zcela otočil a začal regionům nabízet výhodné podmínky, pokud z multiplexu 3 odejdou co nejdříve. V tu chvíli ale zase začaly couvat regionální televize, které nechtěly zbrklým přechodem zaskočit své diváky. Proto také Prima dosud nekomunikuje termín startu Primy Max.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Přechod do multiplexu 4 se nám už vyplatil v případě plzeňské TV Zak, říká programový šéf Jihočeské televize Viktor Nový

Prima Max má problém, Ostravsko letos nepokryje

Generální ředitel FTV Primy Marek Singer sice na nedávné tiskové konferenci sliboval, že Prima Max určitě zahájí vysílání do konce letošního roku, nezdá se však, že by se tak mělo stát ve všech regionech České republiky. Například na Ostravsku si místní TV Polar domluvila s Českými Radiokomunikacemi tříměsíční souběžné vysílání v jejich multiplexu 3 a Pařízkově multiplexu 4. TV Polar začne v multiplexu 4 zkušebně vysílat od 3. listopadu 2015, v multiplexu 3 vysílání ukončí 31. ledna 2016. Celé tři měsíce tedy bude Polar vysílat na dvou kanálech současně a diváci budou důkladně informováni o tom, jak si mají TV Polar přeladit, potvrdil serveru DigiZone.cz zakladatel a jednatel Polaru Jaroslav Korytář. S Českými Radiokomunikacemi jsme smlouvu ukončili korektním způsobem a zůstáváme v přátelském obchodním vztahu v jiných projektech.

Přechod z multiplexu 3 do multiplexu 4 podle Korytáře nastává ve správný čas v koordinaci s dalšími partnery TV Polar z Asociace krajských televizí. Chápeme, že multiplex 3 chce být nadále platformou pro celoplošné televize. Naopak multiplex 4 je pro velké regionální televize, které v něm již vysílají, nebo se jako např. TV Polar právě přidávají, sjednocující platformou pro další období, míní jednatel Polaru. Že jde o koordinovaný proces v rámci Asociace krajských televizí, potvrdil pro DigiZone.cz i programový ředitel Jihočeské televize a mluvčí plzeňské TV Zak Viktor Nový. O přechodu do multiplexu 4 se vyjednávalo již dříve – v rámci celé Asociace krajských televizí. Všechny „krajské“ televize to již nějaký čas plánovaly. Snažíme se sjednocovat vysílací síť, spolupráci s některými společnými partnery, jako je např. OSA, a diskutujeme i nad společnými programovými možnostmi, vysvětlil.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Kvůli anabázi s regiony zatím nemůže Prima říci, kdy odstartuje její filmový kanál Prima Max

Restart plánu na reklamní síť regionů?

O sjednocení části programového schématu, alespoň časového, a poté o společném prodeji reklamních časů v celoplošné síti vyjednávali členové Asociace krajských televizí již dříve. Dohoda ale vázla na rozdílných představách o tom, jak má vypadat programové schéma regionů. Část krajských televizí totiž vysílá po celý den zpravodajskou smyčku o stopáži několika desítek minut, která se neustále opakuje, zatímco jiné televize kopírují velké plnoformátové stanice a mají klasické programové schéma, v němž mají kromě zpráv a reportáží místo i pro klasické pořady, dokumenty nebo filmy. Bez sjednocení alespoň části programových schémat ale není možné sestavit společnou nabídku prodeje reklamních časů. Na druhou stranu, vstupem do multiplexu 4 regionální televize posílí, protože v této síti už vysílá několik krajských stanic.

Vedle nově příchozích V1, Jihočeské televize a TV Polar multiplex už šíří Brněnskou televizi BTV, zlínskou Televizi Slovácko, olomouckou Televizi Morava a již zmíněnou plzeňskou TV Zak. Pražskou regionální pozici multiplexu 4 obsadila nabídková televize TiP, nepokryty zůstávají regiony Ústí nad Labem a Liberec (zde by už neměla vysílat Východočeská televize V1, pro níž to byla v multiplexu 3 z nouze ctnost, protože hlavní východočeský vysílač Černá hora tvoří jednofrekvenční síť s libereckým Ještědem). Žádná regionální televize v multiplexu 4 nepokrývá ani Středočeský kraj a Vysočinu. Celkově ale bude dosah všech regionálních stanic v rámci multiplexu 4 mnohem větší než u multiplexu 3, kde v současné době vysílají jen tři krajské televize.

BRAND24

Zkušební vysílání televize Polar v únoru 2012. (Zdroj: Facebook TV Polar)
Foto: TV Polar

Zkušební vysílání televize Polar v únoru 2012

Jak to bude s pokrytím?

Co se ale dozajista změní, bude pokrytí televizí, které přecházejí z multiplexu 3. I když ne u každé z trojice stanic to bude tak markantní. Oba multiplexy mají v Moravskoslezském kraji dle nezávislého měření Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) zcela srovnatelné pokrytí obyvatelstva, proladěnost multiplexu 4 je údajně vysoká, proto žádné výrazné změny v počtech diváků nepředpokládáme, říká Jaroslav Korytář z ostravské TV Polar. Jihočeská televize díky přechodu získá jeden vysílač navíc. Dle dostupných dat očekáváme obdobné pokrytí, jako máme nyní. Oproti situaci, kterou jsme řešili s TV Zak, je u Jihočeské televize výhodou, že hlavní vysílač multiplexu 4 (Kleť, pozn. red.) je stejným směrem, takže divákům po našem přechodu pouze přeskočí Jihočeská televize na jiný kanál, ale nebudou muset hýbat s anténou či řešit jiné technické záludnosti, dodává Alois Valter.

Všechny televize, kterých se přechod z multiplexu 3 do multiplexu 4 týká, ušetří na poplatcích za šíření signálu. Při obdobném pokrytí budeme mít o něco nižší náklady na vysílání. Ušetřené peníze pak budeme moci zpětně investovat a díky tomu vylepšit vysílání, věří Alois Valter z Jihočeské televize a TV Zak. Přesné částky ale říci nemohu, jelikož bych tím porušil smluvní podmínky. V celkových ročních rozpočtech ta úspora ale není nijak dramatická. České Radiokomunikace se k odchodu regionálních stanic z multiplexu 3 nechtějí vůbec vyjadřovat. Argumentují obchodními podmínkami, na které se podle nich vztahuje povinnost mlčenlivosti. Jediné, co k chystanému vstupu Primy Max do multiplexu 3 firma komunikuje, je otázka datového toku. Celkový datový tok Prima Max včetně doplňkových služeb bude 2,8 Mb/s, říká ředitel pro regulace a strategii ČRa Marcel Procházka. I po zařazení Primy Max bude v multiplexu 3 určitý prostor pro doplňkové služby typu HbbTV, dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).