Hlavní navigace

Veletrh IFA: Značky, o kterých jste se v českých médiích pravděpodobně nedočetli

13. 9. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Přesto, že veletrh IFA v Berlíně skončil už před týdnem, měli jsme stále pocit, že vám z něho tak trochu něco dlužíme. Značky Blaupunkt, Pioneer a Sangean paří mezi ty, na něž se nezapomíná.

Blaupunkt: Kvalitní autorádia s přidanou hodnotou

Majitelé automobilů, kteří shání do svého vozu kvalitní rádio, jistě neprohloupí, pokud sáhnou po značce Blaupunkt. Ostatně, tu si oblíbili například i lovci vzdálených signálů pro jeho vynikající citlivost. Modely autorádií Toronto 420 BT a San Francisco 320 ale potěší především náročné uživatele. Mají totiž podporu Bluetooth (neplatí pro Toronto), vstup AUX, USB port, čtečku SD karet a pochopitelně i CD přehrávač. Na zadní straně autorádií je pak další USB port, kam můžete připojit například svůj chytrý mobilní telefon a použít ho jako přehrávač. Blaupunkt v tomto případě sází především na snadné použití a velké množství funkcí. Kvalitní zvuk a luxusní design je samozřejmostí.

Svůj telefon si můžete s autorádiem spárovat a vidět tak například na displeji kdo volá. Jako třešnička na dortu je pak skutečnost, že hovor prostřednictvím autorádia můžete přijmout i tehdy, když je zcela vypnuté. To potěší zejména uživatele, kteří z nějakého důvodu nedávají při jízdě přednost poslechu hudby. Po ukončení hovoru se pak autorádio přepne samo zpět do režimu spánku. Displej je nepřehlédnutelný a má tu místo až pro patnáct znaků. Obě autorádia mají pochopitelně odnímatelný čelní panel a mají podporu funkce „Made for iPhone“ a „Made for iPod“. Díky tomu je komunikace s těmito zařízeními naprosto bezproblémová. Cen vyššího modelu je 159 eur, nižšího pak 129 eur.

Nové autorádio Blaupunkt San Francisco 320 disponuje celou řadu funkcí včetně Bluetooth.
Autor: Sangean

Nové autorádio Blaupunkt San Francisco 320 disponuje celou řadou funkcí včetně Bluetooth.

Pioneer: Špička v oblasti domácího kina

Velký zájem, alespoň co do počtu návštěvníků, kteří si na veletrhu IFA odnášeli firemní tašky, vzbudil japonský výrobce elektroniky Pionner. Jeho prezentace byla pojatá skutečně ve velkém stylu a zájemce o kvalitní zážitek z domácího kina doslova uchvátily pěti- a sedmikanálové audio-video systémy. Jde konkrétně o novinkové modely označené jako VSX-1122, VSX-922, VSX-827 a VSX-527. Zařízení pochopitelně podporují připojení iPodů, iPhonů a iPadů, ale disponují především řadou funkcí, které běžný uživatel ani nevyužije.

Díky funkci AirPlay mohou například uživatelé snadno přistupovat k iTunes ze svého počítače, PC nebo přenosných zařízení od Applu a informace si zobrazovat přímo na displeji AV systému. Díky funkci DLNA Cerfied je možné média bez problémů sdílet v rámci domácí sítě, a to jako pomocí LAN, tak pochopitelně i bezdrátově. Potěší i podpora internetového rádia, konkrétně vTuneru, takže si můžete bez připojení jakéhokoliv zařízení užívat hudbu přímo z internetu. Dnes už nepřekvapí ani podpora Bluetooth, čili si můžete skladbu pustit například z mobilního telefon, který jim disponuje. Ale pozor! Můžete si například vytvořit i vlastní playlist.

Výčet funkcí nových AV receiverů, které podporují zvuk 5.1, 7.1, a dokonce i 7.2, ale zdaleka nekončí. K dispozici je pochopitelně i podpora vysoce kvalitních formátů WAV a FLAC. Zařízení je možné připojit pomocí USB portu umístěného na předním panelu. Funkce Auto Phase Control Plus pak pro změnu přináší možnost upravit zpoždění subwooferu tak, aby si divák/posluchač mohl co nejvíce užít zvuk namixovaný ve formátech 7.1 a 7.2. například model VSX-1122 má k dispozici šest HDMI vstupů na zadním panelu a jeden na předním. Díky ControlApp & iControlAV2012 App mohou získat uživatelé přístup k pokročilým zvukovým funkcím AV tunerů pomocí mobilních zařízení.

Špičkový AV receiver Pioneer VSX-1122.
Autor: Pioneer

Špičkový AV receiver Pioneer VSX-1122.

Sangean: Specialista na rozhlasové přijímače

Obyčejný uživatel si může myslet, že rozhlasové přijímače jsou jednoduše krabičky, které hrají a nic jiného neumí. Jenže to je právě chyba. Taiwanská společnost Sangean na veletrhu IFA představila pěknou, i když v porovnání s velkými značkami, poměrně nenápadnou expozici, ve kterých prezentovala své rozhlasové přijímače. Sangean je jednou ze značek, o které si od českých novinářů toho pravděpodobně moc nepřečtete (zdali vůbec něco). A je to škoda. I právě proto jsme se rozhodli ještě jednou zalistovat materiály z veletrhu IFA a katalogy a podívat se, co některé značky představily.

BRAND24

Stolní rozhlasové přijímače se umí například dnes už bez problémů připojit k internetu, mohou uložit do paměti desítky rozhlasových stanic (zas až tak nic neobvyklého), přehrávají „em pé trojky“, formáty WMA, RM, RAM, AAC, WAV, AIFF, FLAC nebo RA. Dokonce si na nich můžete přehrát hudbu, která je uložená ve vašem počítači, nebo si najít vaše oblíbené rozhlasové stanice na internetu. A přitom stále nemluvíme o žádném multimediálním centru. Je to případ slušivých „hraček“ WFR-I a WRF-20. Nejvyšší modely Sangeanu představené na veletrhu IFA, jde o RCR-7WF a RCR-8WF, dokonce podporují i možnost připojení přehrávače a spouštění nahrávek z SD karet.

Rádio může sloužit jako vhodný doplněk do domácnosti. Nabízí i navíc některé užitečné funkce, o kterých jste možná ani netušili.
Autor: audio.productwiki.com

Rádio může sloužit jako vhodný doplněk do domácnosti. Nabízí i navíc některé užitečné funkce, o kterých jste možná ani netušili.

„Rádia“, která umí i nahrávat

Zajímavým kouskem, který je na první pohled podobný klasickému „tranzistoráku“, je Sangean PR-D8. Rozdíl oproti normálnímu rádiu je v tom, že kromě pásem VKV a AM jde také o MP3 rekordér a přehrávač. Podporuje i formát WMA. Kromě toho, že si můžete stanice ukládat, což vás snad u digitálního rozhlasového přijímače ani nepřekvapí, je tu poměrně slušné rozpětí přehrávání kvality souborů, a to již od 16 do 320 kbps. Vybrat si můžete i kvalitu záznamu, a to ve třech režimech – 64, 128 a 192 kbps. Na „klasický tranzistorák“ docela slušná výbava, co říkáte? PR-D8 má také citlivý mikrofon a opomenout se nesmí ani dobíjecí baterie s indikátorem. Cena? Něco málo přes tři tisíce.

Produkty které prezentované značky se vám zamlouvají nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).