Hlavní navigace

Vedlejší efekty české digitalizace: staré televizory vedle popelnic

29. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
29. 10. 2009

Digitalizace s sebou přináší nejen klady, ale i zápory. Klady jsou známy. Více programů, relativně větší kvalita obrazu a zvuku, programový průvodce EPG a u VCR přístrojů i možnost záznamu na pevný disk (HDD) ve vysílané kvalitě. Někteří diváci spolu s digitalizací se proto při této příležitosti rozhodli obměnit svá zařízení na TV příjem a záznamy pořadů. Toto vše se dalo očekávat. To co z toho vzniklo už ne.

Na ulicích se vedle kontejnerů ocitly vyhozené staré televizory, monitory, videa, VHS kazety až po náhražkové domácí antény. Pravděpodobně byli majitelé těchto přístrojů vedeni snahou nabídnout a poskytnout méně majetným občanům možnost tyto většinou ještě provozuschopná zařízení takto získat. Že se tento elektronický odpad pod pokutou nesmí takto likvidovat dnes ví i malé děti. Přesto se tak děje.

Vznikl z toho pouze ráj pro bezdomovce, kteří brutálním způsobem likvidují tyto přístroje, aby z nich získali všechny barevné kovy, které obratem vozí do sběren. Zůstává po nich velký nepořádek. Daleko horší však je, že někteří zbytky rozebraných zařízení vyhodí do kontejnerů na směsný odpad. Spalovny již hlásí zvýšený objem těchto nežádoucích toxických příměsí.

BRAND24

Co s tím? Někteří občané nemají auto a možnost odvést tyto přístroje do sběrných dvorů. Tady je prostor pro Městské části, aby formou akcí přistavily kontejnery na tento nebezpečný odpad. Ono se totiž nejedná jen o elektroniku, ale např. i o chladničky, automatické pračky apod. Rozhodně by se nám vyplatilo při takové akci získat tento odpad roztříděný, než jej pak separovat ve spalovnách, nebo ho ukládat na skládkách.

Občas se člověk diví, co všechno ve směsném odpadu najde… Foto: autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).