Hlavní navigace

Ve čtvrtek nastane rošáda analogových programů ČT na Jižní Moravě

23. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 11. 2009

V tomto týdnu se uskuteční avizovaná záměna kmitočtů analogových programů České televize ČT 1 a ČT 2 na brněnském vysílači Kojál, který zásobuje signálem významnou část Jižní Moravy. Program ČT 1, který nyní vysílá na 29. kanálu se přesune na 46. kanál, a opačnou cestou poputuje ČT 2, který se za několik dní úplně vypne, aby umožnil nástup digitálního vysílání multiplexu 1 na 29. kanálu.

PODROBNOSTI: Digitální manévry na jižní Moravě: už za 10 dní ČT „zamíchá“ vysílači

BRAND24

Záměnu prvních dvou programů nachystala veřejnoprávní televize k 26. listopadu. Ve stejný den bude následovat několikahodinová odstávka analogu u obou programů, kterou České Radiokomunikace využijí ke spuštění nových technologií. Odstávka by měla trvat od půlnoci 26. listopadu nejpozději do 18. hodiny téhož dne. Tento krok je nutný, předpokládáme ale, že se nám podaří vysílání zprovoznit již v průběhu odpoledne, upřesnil Jiří Vykydal z Českých Radiokomunikací, které zajišťují technický provoz multiplexu 1. Odstávka se projeví i na převaděčích, které jsou závislé na signálu z Kojálu (je jich přibližně 100). Ve stejný den proběhne krátkodobá výluka i na digitálním vysílači Barvičova v centru Brna, která by ale měla trvat jen několik hodin.

Po vypnutí analogového vysílání programu ČT 2 v oblasti se na čtyřech jihomoravských vysílačích (Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova, Mikulov – Děvín) začne vysílat veřejnoprávní multiplex 1 s programy České televize a Českého rozhlasu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).