Hlavní navigace

V prosinci by se mohla objevit televize Z1 na Ústecku

25. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
25. 9. 2008

Zpravodajská televize Z1 dnes na neformálním setkání s novináři představila novinky ve svém podzimním vysílacím schématu, které je především ve znamení ekonomiky a magazínů. Kromě těch, kteří už znají čtenáři DigiZone.cz, např. magazín Yacht & Life nebo Zaostřeno (focusové pohledy na dění okolo nás), byl představen také pořad Z 1. řady. Ten přinese od října informace z kulturního života. Konkrétně půjde o svět divadla, opery, galerií i aukčních síní. Zaměří se také na architekturu a design.

Cestu za těmito pořady neměla Z1 jednoduchou. Před pár lety si dle slov ředitele Martina Mrnky vedení kanálu myslelo, že bude vybrána pro magazíny zkrátka nejlepší nabídka. Těch ale nakonec nebylo tolik. Např. práce na Yacht & Life s firmou Ultima Thule trvá přibližně jeden rok. Tento pořad by se měl zaměřit nejprve na Evropu, ale má ambice do budoucna monitorovat i dění mimo ni. Cílem tohoto magazínu je posunout tvorbu někam dál a nabídnout standard, který je běžný ne v Čechách, ale ve světě. Výroba na jednom dílu se pohybuje v řadu plus mínus stovek tisíc korun.

Martin Mrnka nezapomněl pochopitelně vzpomenout ani otázku nejaktuálnější – digitalizaci. Co se pokrytí týká, konstatoval, že zákony zaostaly za technickým vývojem, a tak už v podstatě v současné době má televize díky satelitu stoprocentní pokrytí. U terestrického počítá kanál v blízké době s rozšířením na Ústecko. Konkrétně je řeč o vysílání na Bukové hoře, které by realizovala televize k 1. prosinci ve spolupráci se společností Czech Digital Group (CDG), provozovatelem multiplexu 3. Záleží ale pochopitelně na dohodě a v současné době se jedná se všemi operátory. Finální „kotviště“ televize Z1 by mělo být známo do konce roku.

BRAND24

Zpravodajský program by viděl rád ředitel Mrnka vysílat živě i v noci. Problémem však je, že se dle jeho slov čas od času redakční systém Dalet zasekne a je potřeba ho restartovat. Výhodou je sice skutečnost, že pokud funguje v pořádku, tak je rychlejší než ostatní, ale na druhou stranu je ho občas zapotřebí upravit. Mrnka si pochválil, že technici přišli na způsob, jak systém restartovat za 20 sekund, aby divák nic nepoznal, ale je prý velmi nešetrný. Ředitel televize Z1 také přiznal, že se nebrání kromě TV Barrandov, která by od něj měla odebírat zpravodajství, také dalším subjektům, která by od něj servis získávala.

ČTĚTE TAKÉ:
Ředitel Z1 potvrdil na chatu iDNES.cz jednání s Digi TV
Čísla z peoplemetrů by byla pro televizi Z1 zavádějící
Zpravodajská Z1 slaví sto dní. Rekapituluje a představila novinky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).