Hlavní navigace

V Praze opět ožil test technologie DVB-T2, počítá i se šířením signálu Ultra HD

27. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO – Zkušební multiplex obsahuje v současné době stejný obsah jako v minulosti. 4K materiály, které se tu objeví v budoucnu, dodají Česká a Slovenská televize a EBU.

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace zahájil dnes odpoledne další vlny testů technologie DVB-T2, tedy pozemní digitální televize druhé generace. Její signál je šířen stejně jako v minulosti na kanálu 50 z pražského Žižkova, maximální povolený vyzářený výkon byl stanoven na necelých 20 kW s vertikální polarizací. Hodnoty tohoto experimentu jsou tedy z technického pohledu stejné, jako tomu bylo při minulém testu. Podle informací serveru DigiZone.cz platí stávající povolení od ČTÚ do 30. listopadu letošního roku.

Obsah experimentálního multiplexu Českých Radiokomunikací
Autor: repro foto experiment ČRa

Obsah experimentálního multiplexu Českých Radiokomunikací

K TÉMATU: Obsah pro další testy DVB-T2 v Praze dodají Česká a Slovenská televize

A jaká je programová nabídka testu DVB-T2? Opět shodná jako v minulosti. Zájemci s odpovídajícím hardwarem tu tedy najdou kanály ČT 1 HD, Prima HDBarrandov HD. Na čtvrté programové pozici je zkušební program označený jako Test. Ani tady se neočekává žádná změna, v době, kdy experiment nebude v provozu, tu bude rotovat přibližně minutová smyčka s promo materiály operátora ve vysokém rozlišení (HDTV). Vysílání výše uvedených stanic bude probíhat ve všedních dnech pouze od 8 do 17 hodin, tedy v pracovní době.

BRAND24

Elektronický programový průvodce DVB-T2 experimentu obsahu tyto informace.
Autor: repro foto experiment DVB-T2

Elektronický programový průvodce DVB-T2 experimentu obsahu tyto informace.

ČTĚTE TAKÉ: Experiment DVB-T2 v Praze skončil, Radiokomunikace v něm chtějí pokračovat

I tento experiment je pro České Radiokomunikace velmi důležitý. Operátor se v rámci něho chce připravit také na možné vysílání v rozlišení Ultra HD (4K). Programová pozice pro tento test se tu objeví v blízké době, na její náplni se prozatím pracuje. Jak už server DigiZone.cz své čtenáře informoval, materiál pro tuto část testu má dodat Česká televize ve spolupráci se svou slovenskou kolegyní. Na tomto testovacím kanálu se budou vysílat různé ukázky 4K formátu, a to jak pocházejí od ČT nebo RTVS, tak například od Evropské vysílací unie (EBU).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).