Hlavní navigace

Už je jasné, kdo u nás bude v příštím roce vysílat Wimbledon

8. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Televizi Nova letos končí tříletý kontrakt na vysílací práva k Wimbledonu na placených i neplacených kanálech. Zájemců o nejatraktivnější tenisový turnaj na světě bylo víc.

Ani po pěti letech vysílání nejsledovanějšího tenistového turnaje světa se Wimbledon v příštím roce nebude stěhovat z obrazovky televize Nova. Společnost CET 21 podle informací serveru DigiZone.cz podepsala smlouvu na přenosy z All England Clubu i pro příští rok. Letos jí přitom končil tříletý kontrakt, který jí zajišťoval vysílání Wibledonu od roku 2012. Poprvé se na Nově tento turnaj objevil již v roce 2009. Televizní skupina kombinuje nasazování jednotlivých utkání mezi placenou Novu Sport a volně šířeného Fandu, finále Wimbledonu s českou účastí pak vysílala na svém hlavním kanálu.

K TÉMATU: Vítězné finále Petry Kvitové ve Wimbledonu vidělo na Nově téměř 600 tisíc diváků

Prodloužení smlouvy na Wimbledon neměla Nova jisté. Nabídku dostali i další provozovatelé, například Sport 5, který začátkem tohoto měsíce rozšířil pokrytí z pozemních vysílačů na všechna krajská města a přes DVB-T jej může naladit už 55 procent obyvatel České republiky. „Byla drahá, ale uvažovali jsme o ní, protože Wimbledon zrovna končí na Nově,“ potvrdil serveru DigiZone.cz šéfredaktor Sportu 5 Radek Macháček. „Pár lidí z vedení tato nabídka zaujala, ale sami bychom si to nemohli dovolit, museli bychom sehnat partnera,“ dodal. Nevylučuje ale, že by se Sport 5 o Wimbledon ucházel v následujících letech.

ČTĚTE TAKÉ: Nova a Nova Sport získaly práva pro tenisový Wimbledon do roku 2014

BRAND24

Macháček zároveň kritizuje Novu za umisťování atraktivních přenosů z Wimbledonu na volně šířený kanál Fanda, na kterém byly k dispozici pouze ve standardním rozlišení obrazu. „Ačkoli má svůj HD sportovní kanál, spoustu zápasů, navíc těch dobrých, dávala na Fandovi v SD kvalitě. Zrovna Wimbledon je přesně ten produkt, kde u opakovaných záběrů, ale i u živých záběrů, je obrovský rozdíl mezi SD a HD kvalitou,“ dodal s tím, že pokud by Sport 5 někdy Wimbledon získal, bude prosazovat, aby ho vysílal v HD kvalitě.

Nova oficiálně získání vysílacích práv na Wimbledon pro příští rok odmítla komentovat. Nákup ale nevyloučila. „Co se týče sportovních práv, případné dealy oznámíme na tiskové konferenci,“ odpověděla na dotaz DigiZone.cz mluvčí Novy Anna Suchá. Informace by měla zaznít na chystaném konferenci k podzimnímu schématu kanálů skupiny Nova, která je připravovaná na srpen. Vedle Wimbledonu televize intenzivně vyjednávala také o prodloužení smlouvy na vysílání závodů formule 1 a Moto GP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).