Hlavní navigace

ČTÚ varuje: Ústecko a Karlovarsko začnou rušit německé vysílače

28. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
28. 6. 2007

Diváky v pohraničí na Ústecku a Karlovarsku čekají problémy s příjmem analogové televize. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal ve středu varování, že od počátku července, kdy v německých Drážďanech a Löbau začnou testy zemského digitálního vysílání, dojde v některých příhraničních oblastech ke zhoršení příjmu analogových televizí šířených z vysílačů malého výkonu, tedy převaděčů.

MAPA PŘEDPOKLÁDANÉHO RUŠENÍ ČESKÉHO POHRANIČÍ (GIF, 47kB)

Počátkem července 2007 bude zahájeno DVB-T vysílání šířené především prostřednictvím vysílačů Drážďany 29, 36 a 39 a Löbau 27, 36 a 39 i některými dalšími vysílači. Vlivem provozu těchto vysílačů dojde ke zhoršení nebo až znemožnění příjmu zejména v severní části příhraniční oblasti České republiky v obcích, kde je pro příjem stávajícího analogového televizního vysílání využíván signál televizních převáděčů na shodných rádiových kanálech, uvedl ČTÚ.

Řádné digitální vysílání z Drážďan a Löbau začne 23. července. Vzhledem k tomu, že vysílače pojedou na vysoký výkon, mohou být zejména méně výkonné analogové vykrývače na stejných kanálech blízko hranic skutečně rušeny nebo zcela „přehlušeny“. Podle ČTÚ je ale rozsah příjmu v dotčených lokalitách závislý na individuálních příjmových podmínkách a technickém vybavení jednotlivých diváků.

V případě, že skutečně dojde k rušení konkrétních vysílačů, chce ČTÚ v rámci možností najít náhradní kanály nebo nalézt jiné technické řešení. Jak? Například změnou polarizace vysílacích systémů, zvýšením vysílacích výkonů případně změnou vysílacího kmitočtu, slibuje úřad. Přípravné práce na analýze možného vzniku rušení i možnosti jeho řešení ČTÚ zahájil společně s Českými radiokomunikacemi už letos v lednu.

Po Ústecku se rušení analogového televizního vysílání německou digitální televizí dotkne na podzim také diváků na Sokolovsku, Karlovarsku a Chebsku. V říjnu 2007 bude zahájeno DVB-T vysílání šířené prostřednictvím vysílačů v oblasti Chemnitz 22, 25 a 32 a Lipska 24 a 35. Vlivem provozu těchto vysílačů dojde k degradaci příjmu v západní části příhraniční oblasti České republiky v obcích, kde je pro příjem stávajícího analogového televizního vysílání využíván signál televizních převáděčů na shodných rádiových kanálech, varuje ČTÚ.

BRAND24

V obou lokalitách budou mít diváci možnost přejít z analogového na zemský digitální příjem televize. Na Ústecku začne řádné digitální vysílání už tuto neděli 1. července, na Karlovarsku by se tak mělo stát na podzim. V případě západních Čech by mohlo jít až o dva multiplexy, protože západočeská oblast bude první, kde Česká televize spustí vlastní veřejnoprávní multiplex, zatímco Nova bude muset využít jinou digitální síť. Obě televize se ale shodly na tom, že po Ústecku zavedou digitální vysílání právě v západních Čechách, a to nejlépe ještě do letošních Vánoc.

Příští týden přineseme podrobné informace, které dokrývače v severních Čechách mohou být rušeny digitálním vysíláním z Německa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).