Hlavní navigace

UPC na Slovensku vyřadí z nabídky rádia

13. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 3. 2009

Společnost UPC Slovensko již nemusí ve své programové nabídce šířit vysílání rozhlasových stanic. V úterý o tom rozhodla slovenská Rada pro vysílání a retransmisi, kterou přesvědčil argument UPC, že rozhlasové stanice přes kabelovou televizi téměř nikdo neposlouchá. S názorem provozovatele se ztotožnil i Nejvyšší soud, a proto bude moci UPC v dohledné době vyřadit všechny rádia ze své nabídky.

Server RadioTV.cz informuje, že UPC se chtěla rádií zbavit už mnohem dříve, zahraniční stanice dokonce vyřadila již v únoru 2002. Od té doby klesl počet posluchačů natolik, že se firmě nevyplatilo podobnou službu provozovat. Společnost se dokonce ani nepokoušela propagovat rozhlasovou nabídku, nebo jí obohatit. Server zmiňuje české rádio Frekvence 1, které bylo několik let součástí nabídky ve slovenských kabelových rozvodech, a mělo zájem tímto způsobem vysílat i nadále. Ze strany UPC však nepřišel žádny požadavek ani odezva, a proto Frekvence 1 z kabelových rozvodů zmizela stejně jako Rádio Impuls nebo programy Českého rozhlasu.

BRAND24

UPC vyřazení českých, maďarských a rakouských stanic odůvodňovala tím, že rádia ze zahraničí nemohou povolit své šíření na území jiného státu, aniž by porušovala autorská práva. Server ale konstatuje, že legislativa je k vysílaní rozhlasových stanic na území jiného státu mírnější než k televizím. „V rozhlasovém vysílání prakticky neexistují akvizice, každé rádio produkuje téměř 100-procent programu ve vlastní režii a na šíření rozhlasových děl za hranicemi neexistují tak přísná omezení jako u televizí. Důkazem je fakt, že prakticky každé rádio může šířit svůj program i přes internet, zatímco televize svoje vysílání na internetu blokují,“ dodává web.

Server RadioTV.cz rovněž konstatuje, že společnost UPC Slovensko se ani nepokusila vyjednat povolení k šíření zahraničních stanic ve své nabídce. Podle dostupných informací ale nabízí několik rádií, převážně slovenských, v rámci DVB-C služby UPC Digital.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).