Hlavní navigace

Události, komentáře: od unikátní relace k řadovému diskusnímu pořadu ČT 24

2. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jakub Železný byl „vykopnut“ nahoru do Událostí, Daniela Drtinová odsunuta do podvečera a Martin Veselovský odchází. Rozprášením unikátního týmu ztrácí Události, komentáře svoje výsadní postavení.

Dva a půl roku stačilo Petru Dvořákovi na rozprášení unikátního týmu pořadu Události, komentáře – vlajkové lodi zpravodajské ČT 24, pokračovatele někdejší „Jedenadvacítky“ na ČT 2. Pořadu, který si ze všech zpravodajských a publicistických relací na České televizi udržel svoji tvář, ať už byl ředitelem Kavčích hor kdokoli. Prošli jím dnes už legendární moderátoři a moderátorky, vzpomeňme jen Janu BobošíkovouBarboru Tachecí, ale také Pavla Zunu a další. Po vzniku samostatného zpravodajského kanálu se z Událostí, komentářů stal hlavní pořad ČT 24 a je jím prakticky dodnes.

Od března se to ale změní, odchází nejen poslední z původní trojice moderátorů – Martin Veselovský – ale i všichni editoři a dramaturgové. Jistě se dá chápat snaha ředitele Dvořáka o lepší efektivitu práce, ale nelze srovnávat práci pro klasický zpravodajský pořad, kde se vyrábí reportáže jako housky na krámě, a analytickou relaci, na kterou se musí tvůrčí tým včetně moderátora velmi pečlivě připravovat. Představuje to hodiny a hodiny rešerší, schůzek, diskusí a analýz, z nichž se pak na obrazovku dostane jen hrst pečlivě vybraných informací. Na to skutečně nestačí běžný zpravodajský tým.

Pokud jsou Události, komentáře v něčem výjimečné, je to snaha jít do hloubky, přicházet věcem na kloub a nepoklonkovat politikům, úředníkům a byznysmenům. Není to bohapustá žvanírna, v kterou se postupně změnily Otázky Václava Moravce. Moderátoři Událostí, komentářů byli známí svoji neústupností a tahem na branku. Nejvíc asi Daniela Drtinová, která občas příliš tlačila na pilu, takže musela odejít do méně sledovaného podvečera. Jakub Železný si vylámal zuby přímo na Petru Dvořákovi, jeho legendární rozhovor s novým generálním ředitelem a Dvořákova reakce jsou dostatečně známé.

Železný pak „povýšil“ do hlavní zpravodajské relace Události, kde nejsou na nějaké kousavé otázky čas, navíc by to narušovalo vlídnou tvář vyšperkovaného pořadu, v němž jde poslední dva roky spíš o formu než o obsah. Martin Veselovský odolával nejdéle. Zastal se Daniely Drtinové, když byla z Událostí, komentářů odvolána, a žádal po generálním řediteli vysvětlení. A i když se mu nedostalo, v moderování pokračoval. Jenže jakmile se rozpadnul editorský tým pořadu a na moderátory připadalo stále více práce se samotnou přípravou Událostí, komentářů, také to vzdal.

Není divu. Pokud vám nadřízený rozpráší tým, s kterým jste sehraný a dobře vám to klape, těžko si dovedete představit, jak bude to samé fungovat se zcela novými lidmi, jichž bude o poznání méně a kromě Událostí, komentářů budou mít na starost i spousty dalších diskusních pořadů. Z Událostí, komentářů se prostě stane jedna z mnoha diskusních relací ČT 24, byť v exkluzivním vysílacím čase. Nebude tak kousavá, politici do ní budou chodit raději než dřív, ale z pohledu diváka ztratí svoji výlučnost a exkluzivitu. Ono se to děje už delší dobu: vzpomeňme jen na pokus s Bohumilem Klepetkem, který se na moderování takového pořadu vůbec nehodil a brzy z něj vypadnul.

BRAND24

Teď v Událostech, komentářích zůstává Lukáš Dolanský. Bezesporu kvalitní novinář, který se ale na moderování takového pořadu nehodí. Je příliš vlídný a hodný, dá se říci slušnost sama. Jenže Události, komentáře většinou neprobírají témata, ke kterým by se vyjadřovali jen samí vlídní, hodní a slušní lidé, na které není třeba zvýšit hlas, zopakovat otázku třeba i třikrát, když se vyhýbají odpovědi a sklouznout k sarkasmu, pakliže je to nutné. To chce zkušenost a odvahu, ale i určitý typ nátury, který nemá každý moderátor. Bez takto nabroušených novinářů ztratí Události, komentáře svoji jiskru a přestanou být obávaným formátem.

Ale možná že právě o to jde: obrousit jim hranu, zjemnit přístup k hostům, zvlídnět. Osobně jsem nikdy neměl rád „vlídné rozhovory“, ono notování novináře se zpovídaným, z něhož se ve finále nic nedozvíte. Obávám se, že právě takové Události, komentáře budou. Je to škoda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).