Hlavní navigace

Týdenní revize: Prima vzdala samostatný Prima Klub

16. 5. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Událostí číslo jedna za právě končící týden by se určitě stala konference Milníky digitální televize, kde se sešli jako tradičně zástupci vysílatelů a výrobců elektroniky, kdyby nevydala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) tiskovou zprávu, ze které bylo zřejmé, že projekt kanálu Prima Klub byl na pár let uložen k ledu a nahradí ho vysílání regionálních televizí R1. Regionální televize TV 7, resp. její provozovatel, společnost EBD, pak oznámila, že z technických důvodů nemůže zahájit vysílání.

Prima Klub uložena k ledu, nahradí ji regionální R1

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vydala na svém posledním zasedání hned několik rozhodnutí o programu Prima Klub, který měl v polovině května zahájit vysílání, a dosud tak neučinil. To nejzásadnější je, že Prima Klub už nebude existovat pod tímto názvem, ale nově získal označení R1. To není v rodině televize Prima žádnou novinkou. Jde o regionální televizní studia, která patří firmě Regio Media nebo jsou blízká Primě a sdílí s touto televizí kmitočty. Všechny mají přídomek „R1“: R1 Vysočina, R1 Lyra, R1 Dakr, R1 Vřídlo, R1 Morava, R1 Genus a R1 Zak. Další novinkou je skutečnost, že R1 (dříve Prima klub) nebude vysílat jako samostatný kanál, ale bude sdílet s Primou Cool svou pozici v multiplexu 2 Českých Radiokomunikací. V praxi to znamená, že v době, kdy nebude vysílat jeden program, bude vysílat druhý. Prima Klub (nyní R1) je, jak uvedla mluvčí české komerční dvojky Jana Kocová, také stále držitelem kabelové a satelitní licence. Změna licenčních podmínek je platná do 31. prosince 2011.

Lukáš Polák: Z Primy Klub bude R1, o svou pozici se podělí s Cool TV

Marek Singer 500

Ředitel televize Prima Marek Singer, kdy v březnu hovořil mj. o kanálu Prima Klub. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Plány České televize v oblasti HDTV a pozemním vysíláním

Česká televize připravuje na září start jednoho plnohodnotného programu ve vysokém rozlišení. Na satelitu se nejprve objeví program ČT 1 v HD verzi, od února 2010 přibudou další dva programy ve vysokém rozlišení, ale na jedné kanálové pozici. Výsledkem bude jeden společný program, ve kterém se budou střídat nativní HD pořady ze všech čtyř kanálů České televize. Ředitel projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš v rozhovoru pro DigiZone.cz říká, že veřejnoprávní televize chce jít cestou kvality, ne kvantity. I proto zatím nepřipravuje spuštění víc než jednoho kanálu ve vysokém rozlišení (HDTV). Hanuš se zároveň zmínil o tom, že ČT bude mít zájem i na umístění svého HD kanálu do zemského vysílání, a bude se snažit o určitou garanci doby vysílání, pokud se její kanál v terestrickém vysílání objeví. Závisí to však na zájmu operátora. Kromě těchto otázek jsme se v rozhovoru věnovali i nedávnému vypnutí analogového vysílání z pražského Žižkova, i postupnému dokrývání zemského digitálního vysílání ČT v problémových oblastech.

Juraj Koiš: Pavel Hanuš: ČT spustí HD kanál na satelitu, pozemní vysílání s otazníkem

DM 2007 Pavel Hanuš

Vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Foto: archiv

Konaly se další Milníky digitální televize

2. května se konaly v pražském kině Lucerna další Milníky digitální televize pořádané nakladatelstvím Sdělovací technika s.r.o. včele s šéfredaktorem stejnojmenného časopisu Petrem Benešem. Akce se zúčastnili zástupci českých televizí, např. ČT, Novy, Primy i TV Barrandov, a také řady firem – Samsung, Panasonic atd. Ta mj. přinesla jedno zajímavé zjištění. Někteří obyvatelé ze severních částí Prahy si přeladili po vypnutí Žižkova na analogový signál z Liberce. Vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš zopakoval, že veřejnoprávní TV v současné době pokrývá digitálním signálem asi 60 % území a digitalizace může přinést řadu pozitiv, ale také negativ. Jedním z dalších prezentujících na konferenci Milníky digitální televize, byl David Hnát ze společnosti Sloane Park Property Trust, která je jediným čistě velkoobchodním operátorem působící v České republice. Hnát konstatoval, že operátoři se nyní při distribuci programů nejčastěji setkávají s problémy, kde signál kvalitě nabrat.

Lukáš Polák: FOTOGALERIE: Milníky digitální televize – květen 2009
Lukáš Polák: Někteří diváci Primy přešli po vypnutí signálu ze Žižkova na Ještěd
Lukáš Polák: Hanuš: Autorská práva mohou zničit budoucí digitální projekty
Lukáš Polák: Operátoři vidí problém v sehnání kvalitního signálu pro distribuci
Lukáš Polák: Samsung chce nabídnout v ČR lokalizovanou službu Internet@TV
Lukáš Polák: Panasonic představil nové televizory s funkcí VIera Cast
Lukáš Polák: Dvořák, Nova: Nejsme ti, kteří digitalizaci zdržovali

Stručně

Sněmovna schválila digitální novelu Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která mj. nastoluje podmínky pro přechod na digitální rozhlasové vysílání v roce 2025. Současní provozovatelé získají tzv. transformační licence, na jejichž základě můžou vysílat analogově až do druhé poloviny roku 2025.

Juraj Koiš: Poslanci schválili rozhlasovou diginovelu, na řadě je Senát

Regionální televize TV 7, kterou na základě kompenzační licence připravuje společnost EBD, nespustí v květnu avizované vysílání. Držitel licence se nedohodl s provozovatelem multiplexu na smluvních podmínkách, a požádal Český telekomunikační úřad, aby spor rozhodl.

Juraj Koiš: TV 7 nezahájí vysílání v květnu, argumentuje technickou překážkou

Deník Lidové noviny se v pátečním vydání zabývá licencemi nových digitálních televizí, které už zahájily vysílání. Ty v zemských sítích vysílají na základě kompenzačních licencí. Spor neúspěšných žadatelů z dávného licenčního řízení na digitální televize dospěl až k Ústavnímu soudu.

Juraj Koiš: Kompenzační licence nových televizí může zrušit Ústavní soud

Z výzkumu agentury Mediaresearch, který citovala tisková agentura ČTK, vyplývá, že pětina domácností v České republice si už pořídila set-top-box pro příjem pozemního digitálního signálu. Na začátku loňského roku to bylo přitom pouhých sedm procent.

Lukáš Polák: Pětina českých domácností už má terestrický set-top-box

Avizované spuštění digitálního vysílače Třinec – Na Javorovém, ze kterého by měl vysílat multiplex 2, nastane zřejmě ještě v průběhu měsíce května. Serveru Digizone.cz to potvrdila mluvčí Českých radiokomunikací Marie Fianová.

Juraj Koiš: České Radiokomunikace do měsíce spustí digitální vysílač v Třinci

Finanční úřad vyměřil České televizi třísetmilionový daňový nedoplatek. Televize hodlá celou sumu zaplatit najednou ze svých zdrojů a pak se obrátí na soud. Očekává nejen to, že vyhraje, ale že na celé transakci ještě i vydělá.

Juraj Koiš: ČT očekává, že vyhraje soud o 300-milionový daňový nedoplatek
Lukáš Polák: ČT musí zaplatit do příštího týdne 300 milionů

V tajné volbě v pátek vybrali poslanci osm kandidátů do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). S největším počtem hlasů odešel pomyslně Dalibor Matulka. Poslanci se také zabývali dovolbou členů Rady České televize.

Lukáš Polák: Nové členy má Rada ČT i RRTV

Poslední silná ikona investigativní žurnalistiky TV Nova, reportér Josef Klíma, opouští nejsledovanější televizi. Rozhodl se tak kvůli změnám v pořadu Na vlastní oči, který Nova nedávno pozastavila. Další novinkou z české komerční jedničky, tentokrát však příjemnou, byla změna designu serveru tn.cz.

Juraj Koiš: Josef Klíma odejde z Novy
Jan Potůček: Nova změnila grafiku tn.cz, web spustil vlastní televizní kampaň

Z 1 Martina Kociánová studio

Moderátorka zpravodajské televize Z1 Martina Kociánová. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Podle dubnových výsledků elektronického měření sledovanosti si komerční zpravodajsko-publicistickou stanici Z1 v rámci populace 15+ naladil 1 132 tisíc diváků. U TV Barrandov poskočilo v dubnu share na 1.76 %, což by mělo odpovídat 515 tisícům divákům.

Juraj Koiš: Z1 indikuje víc diváků i reklamy
Lukáš Polák: Počet diváků TV Barrandov se v dubnu opět zvýšil

Společnost Telefónica O2, provozovatel zemského digitálního multiplexu 4, testoval vysílání tohoto multiplexu v Hradci Králové. Krátkodobý provoz digitálního vysílače na kanálu 64 však již bylo ukončeno. Serveru Digizone.cz to potvrdila Jaroslava Nováková z odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ.

Juraj Koiš: Multiplex 4 testoval v Hradci Králové, ale jen krátkodobě

Za účasti řady celebrit otevřela ve čtvrtek v Praze hudební televize Óčko svůj music club. Ten je v pořadí již druhým, provoz toho prvního byl zahájen nedávno v severočeských Teplicích. Na zahajovací party klubu dorazila např. Helena Vondráčková, která ho také slavnostně otevřela.

Lukáš Polák: Hudební televize Óčko dnes otevře v Praze svůj music club

Bývalý šéf slovenského telekomunikačního úřadu Branislav Máčaj si myslí, že výběrové řízení na tři multiplexy, které ve čtvrtek vypsal úřad, má předem určeného vítěze. V podmínkách výběrového řízení nejsou nastaveny klíčové parametry. Jasným vítězem by podle něj měla být společnost Towercom.

Juraj Koiš: Slovenský digitální tendr má prý předem jasného vítěze
Lukáš Polák: Slovensko zahájilo výběrové řízení na provozovatele DVB-T

V rámci zatraktivnění satelitní platformy Skylink pro maďarsky hovořící diváky na území Slovenské republiky, začala tato služba včera testovat vysílání některých stanic v tomto jazyce. Konkrétně jde o veřejnoprávní programy M1 a M2 a komerční stanice Duna TV a RTL Klub.

Lukáš Polák: Satelitní platforma Skylink testuje maďarské stanice

BRAND24

4. července letošního roku dojde k přejmenování kanálu Turner Classic Movies (TCM) na TNT Film. Jeho německá pobočka to v pondělí odpoledne uvedla v tiskové zprávě. TCM vysílá také v České republice v řadě platforem, o svou programovou pozici se dělí se stanicí Cartoon Network.

Lukáš Polák: Kanál Turner Classic Movies se přejmenuje a omladí

Překvapilo vás zmrazení projektu Prima Klub?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).