Hlavní navigace

Týdenní revize: o změnách v multiplexu 4 i reakcích na start TV Barrandov

17. 1. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Tento týden byl na události poměrně bohatý. Řekli jsme si, jak se konkurenční televize stavějí k novému digitálnímu kanálu TV Barrandov a neváhali jsme se opřít ani do Telefóniky O2, která zařadila do multiplexu 4 program O2 Info. Na Kavčích horách proběhla letošní první konference věnovaná digitalizaci, takže jsme na ní nemohli chybět. V médiích se objevily hned dva rozhovory s generálním ředitelem Novy Petrem Dvořákem. Pokud bychom měli jmenovat nějakou událost ze zahraničí, pak určitě tu, že slovenská sportovní Trojka je v ohrožení. Má totiž problém s financováním.

Telefónica proměnila multiplex 4 na propagaci O2TV

Telefónica O2 je směrem k médiím ohledně svého multiplexu 4, jehož je provozovatelem, na slovo skoupá. Dříve byla tato síť především ve znamení testů. Diváci si určitě vzpomenou z minulosti např. na zkušební vysílání TOP TV, Óčka nebo brněnské TVB 1. I nyní je multiplex 4 (dříve C) v podstatě ve fázi testování. Zkušebně tu totiž vysílají v HDTV jak Česká televize, tak i TV Nova. O tom, jakým směrem by se však mohla síť prozatím ubírat, jsme se přesvědčili minulý pátek, kdy byl do sítě zařazen kanál O2 Info propagující IPTV produkt O2TV, resp. jeho součást Videotéka, a službu jako takovou. Kanál vysílá v rozlišení 720×576 pixelů v obrazovém formátu 4:3 v kompresním formátu MPEG-2 s kvalitou audia 224 kbps. Multiplex 4 může nyní naladit 27,6 % obyvatel České republiky. Ve své monitorovací zprávě za prosinec 2008 to uvedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Lukáš Polák: Jak si Telefónica dělá z multiplexu 4 propagaci O2TV
Lukáš Polák: Telefónica zařadila do multiplexu 4 nový kanál, O2 Info

Janka Vozárová 500

Ředitelka a předsedkyně představenstva TV Barrandov Janka Vozárová. Foto: Ivana Dvorská DigiZone.cz

Jak se staví k TV Barrandov konkurence

Sehnat pět dní po startu nové plnoformátové digitální televize Barrandov podrobné a hlavně upřímné hodnocení od ředitelů konkurenčních stanic je takřka nemožné. Server DigiZone.cz chtěl dnes původně zveřejnit rozsáhlou anketu na téma „co říkáte na program TV Barrandov, jakou sledovanost jí předpovídáte a komu podle vás ubere nejvíce diváků“. Odpovědi ale byly tak skromné, že jsme je museli doplnit o další postřehy z prvních čtyř dnů vysílání Barrandova. "Vzhledem k tomu, že podle svých vyjádření bude cílit na výrazně starší cílové skupiny, v žádném případě ji necítíme jako ohrožení současné pozice TV Nova na televizním trhu,“ řekl Lidovým novinám generální ředitel Novy Petr Dvořák. Naopak Česká televize vůbec Barrandov jako svou konkurenci nevidí. „Komerční stanice hrají na zcela jiném hřišti a na něm asi bude stále méně prostoru,“ prohlásil šéf veřejnoprávní ČT Jiří Janeček.

Jan Potůček: TV Barrandov pět dní po startu: sledovanost neznámá, konkurence opatrná

Druhá část rozhovoru s Michalem Zelenkou o digitálním rozhlasu

Poslanci budou příští týden znovu projednávat návrh tzv. digitální novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který řeší otázku digitalizace českých rádií. Změnu zákona iniciovali zástupci komerčních rádií, sdružení v Asociaci provozovatelů soukromého vysílání (APSV). S jejím prezidentem Michalem Zelenkou jsme hovořili už koncem prosince, nyní DigiZone.cz nabízí druhé pokračování interview, zaměřené právě na legislativní změny kvůli rozhlasové digitalizaci. „Ukázalo se, že výpočet, který udělal ČTÚ, se liší od výpočtu, který udělala RRTV. Já vůbec nechápu, jak je to možné. Ale můžu vám říci upřímně, že z jedné věci na mně sáhla smrt. To bylo, když sem si přečetl, že pan předseda RRTV Václav Žák se pokusí přesvědčit členy rady, aby brali jako závazné výpočty ČTÚ,“ řekl prezident APSV Michal Zelenka v reakci na nový způsob výpočtu pokrytí jednotlivých rádií. Zelenkovi se také nelíbí, že RRTV, vždy když se jí to hodí, počítá některé posluchače jednou, a když se jí to nehodí, tak je počítá tolikrát, kolik programů tam má určitý provozovatel.

Juraj Koiš: Michal Zelenka: Rozhlasovou diginovelu jsme upravili podle připomínek vlády
Jan Potůček: Poslanci vyškrtli z rozhlasové diginovely pasáž o způsobu výpočtu pokrytí

Party TV Barrandov 500

Na party TV Barrandov se bavila dobře také novinářská (j)elita. Vlevo šéfredaktor serveru DigiZone.cz Jan Potůček. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Stručně

Minutu po jedenácté hodině dopoledne zahájila v neděli vysílání nová česká plnoformátová digitální televize Barrandov. Diváky z obrazovky přivítala Zuzana Bubílková společně s Milošem Knorem, kteří nejprve prošli celou budovou nové televize a představili tváře Barrandova včetně předsedkyně představenstva Janky Vozárové. U startu nové televize nechyběl ani její majitel, podnikatel Tomáš Chrenek. Díky startu TV Barrandov se dařilo i serveru DigiZone. V neděli zavítalo podle měření Navrcholu.cz 36 120 návštěvníků, a počet unikátních uživatelů (IP adres, z nichž na web přicházeli uživatelé) 24 219.

Jan Potůček: U startu TV Barrandov nechyběl ani její majitel Tomáš Chrenek
Redakce: FOTO: Jak vypadala open party nové digitální televize Barrandov
Jan Potůček: Start TV Barrandov přinesl další rekord v návštěvnosti DigiZone.cz
Jan Potůček: TV Barrandov stále chybí v satelitní službě Digi TV, prý tam ani nebude

První letošní konference na téma digitálního televizního vysílání proběhla v úterý v sídle České televize na Kavčích horách v Praze. Tradiční akci Milníky digitální televize v České republice pořádalo vydavatelství Sdělovací technika. Žádný výrazný průlom však diskuse nepřinesla. Výběr nejzajímavějších zpráv přinášíme níže.

Jan Potůček: Ředitel Skylinku: Do tří let u nás satelit porazí pozemní televizi
Lukáš Polák: Nova Sport v HD bude, ale asi ne hned 4. února
Jan Potůček: Multiplex 1 letos pokryje 88 procent obyvatel, ČRa nabízejí i více
Jan Potůček: Vypínání analogu se letos dotkne 10 vysílačů, u tří však pouze ČT 2

Polsko už má časový plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání a vypínání analogových televizních vysílačů. Na mimořádné tiskové konferenci ho ve středu ve Varšavě zveřejnila polská Rada pro rozhlas a televizi. Dokument podle serveru Satkurier.pl počítá se zahájením přechodu letos na podzim, a celý proces skončí 31. srpna 2013, rok po termínu doporučeném Evropskou komisí a vypnutí zemského analogového televizního vysílání v České republice.

Jan Potůček: Přechod na DVB-T v Polsku začne letos na podzim, skončí v srpnu 2013

Česká televize spustila v pátek 16. ledna novou kompresní technologii v multiplexu 1 veřejné služby. Tzv. head-end uvedla do ostrého provozu po několikatýdenním zkušebním chodu. Veškeré parametry a nastavení nové kompresní technologie pro multiplex veřejné služby respektují normy vysílání DVB-T a reflektují dosavadní zkušenosti se zpracováním signálu.

Lukáš Polák: ČT spustí v pátek naostro novou kompresní technologii pro DVB-T

Slovenská veřejnoprávní televize vážně uvažuje o zrušení svého tematického programu Trojka. Důvodem má být především nedostatek financí pro provoz prvních dvou okruhů STV. Slovenská televize navrhuje tento krok v dokumentu nazvaném příznačně „Návrat do minulosti“. Ten byl předložen Radě Slovenské televize.

Návštěva STV 3 - 5

Studio Trojky. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Slovenská Trojka se může vážně obávat o svou existenci

U příležitosti třetího výročí zahájení vysílání Radia Wave pořádalo občanské sdružení Pro Wave koncert v pražské Retro Music Hall. Zúčastnil se ho např. generální ředitel ČRo Václav Kasík nebo ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška (Strana Zelených).

Jan Potůček: Ministr školství Ondřej Liška podpořil Český rozhlas – Radio Wave

Televize Nova bude spokojena, když se sledovanost jejího filmového kanálu Nova Cinema bude pohybovat v jednotkách procent. Zpravodajskému serveru iDnes.cz to řekl generální ředitel Novy Petr Dvořák, který nechtěl naznačit žádné přesnější číslo. Po zařazení Novy Cinema do zemské digitální sítě 2 se průměrný denní podíl tohoto programu na divácích starších patnácti let přehoupl přes jedno procento. Dvořák při té příležitosti také iDNESu řekl, že česká pobočka MTV by měla odstartovat v polovině roku a Praha není podle něj na vypnutí analogového vysílání stále připravena. V dalším rozhovoru, tentokrát pro týdeník Strategie, se ředitel Novy neváhal opřít do NKS.

Jan Potůček: Ideální sledovanost Novy Cinema? Řádově jednotky procent, říká šéf Novy
Jan Potůček: Česká MTV odstartuje až v polovině roku, potvrdil Petr Dvořák
Jan Potůček: Ředitel Novy: Praha není dostatečně připravená na vypnutí analogu
Lukáš Polák: Ředitel Novy: NKS zbytečně s kampaní čekala

BRAND24

Ve středu přes družici Thor 5 začala vysílat další slovenská rozhlasová stanice. Konkrétně jde o banskobystrické Rádio One, které má studio také v Nitře. Signál slouží jako distribuční trasa pro terestrické vysílače a není kódován.

Lukáš Polák: Další slovenské rádio volně na satelitu Thor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).