Hlavní navigace

Týdenní revize o chystaných změnách ve zpravodajství ČT a konferenci HDTV Forum

25. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Ve čtvrtek zbýval přesně týden do vypnutí analogového televizního signálu z vysílače Žižkov. Při té příležitosti uspořádala Národní koordinační tiskovou konferenci, na které byli přítomni také zástupci televizí a Českých Radiokomunikací. Povídali jsme si také s ředitelem zpravodajství České televize Milanem Fridrichem, který promluvil o chystaných novinkách, jež nás na obrazovkách veřejnoprávní televize čekají od příštího roku. Sledovali jsme také konferenci HDTV Forum, která se konala v Praze v úterý a ve středu.

Českou televizi čekají velké změny ve zpravodajství

Dvě nové hlavní zpravodajské relace chce od příštího roku zavést na zpravodajském kanálu ČT 24 ředitel zpravodajství České televize Milan Fridrich. Ještě předtím, od letošního září, by měl nynější hlavní zpravodajský pořad ČT Události změnit grafiku. A na přelomu roku ubude zpravodajských bloků, které paralelně vysílají programy ČT 1, ČT 2 i ČT 24. Publicistický blok Události, komentáře by se měl zároveň přesunout na zpravodajský kanál ČT 24, a to již od 1. ledna příštího roku. „Všechny zásadní změny chceme odstartovat od ledna příštího roku, protože počítáme s tím, že už letos prosinci bychom měli digitálním signálem našeho multiplexu pokrývat až 93 procent diváků. A v tu chvíli, jelikož se ČT 2 souběžně odpojuje z analogu, by ztrácelo smysl nechávat Události, komentáře na Dvojce, když všichni diváci budou mít k dispozici i ČT 24,“ konstatoval v rozhovoru pro DigiZone.cz ředitel zpravodajství České televize Milan Fridrich. Z ČT 1 pak např. zmizí půlhodinové zprávy, které se vysílaly v poledne.

Jan Potůček: Milan Fridrich: ČT 24 zavede nové hlavní zprávy, Události změní grafiku

Milan Fridrich 500

Jak připravit anténu pro příjem digitálního signálu

Poslední dubnový den je podle Technického plánu přechodu také posledním dnem, kdy se bude z hlavního pražského vysílače Žižkov šířit signál analogové televize. Většina obyvatel Prahy a okolí závislých na příjmu ze žižkovské věže již na digitální vysílání přešla, a zbylí tak zřejmě učiní do konce dubna. Pod pojmem „přechod na digitální vysílání“ si ovšem mnozí představí jen koupi přístroje, který ho bude umět přijímat. Často ale nebude stačit jen připojit set-top-box či novou televizi a nerušeně sledovat – pozornost by totiž diváci v Praze a okolí měli zaměřit i na antény. V souvislosti s DVB-T se často zmiňuje zejména v médiích fakt, že vysílání bude méně náročné na anténu, a že k příjmu bude stačit pokojová anténa nebo dokonce kus drátu. Setkáme se i s názorem, že anténu není potřeba vůbec upravovat a nebo naopak, že je nutné pořídit si novou „digitální anténu“, která je pro příjem DVB-T lepší než všechny ostatní. Nic z výše zmíněného není v případě Prahy úplně pravdivé. Přesvědčí vás o tom náš článek, jehož autorem je stálý spolupracovník DigiZone.cz Jakub Melín.

Jakub Melín: Pražské vypínání – jak připravit anténu pro příjem digitálního vysílání

Venkovní anténa - ilustrace

Vypnutí analogového televizního signálu ze Žižkova již za pár dní

Ve čtvrtek zbýval přesně týden do doby, než bude ukončeno analogové televizní vysílání z pražského Žižkova, a proto na DigiZone.cz pokračoval přísun informací věnovaných tomuto tématu. Asi nejzásadnější akcí týkající se tohoto tématu, byla tisková konference, která se konala právě 23. dubna v budově ministerstva vnitra. Přítomni tu byli kromě národního koordinátora Zdeňka Duspivy také vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš, technický ředitel TV Prima Patrik Slavík, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský a řada dalších. Bohužel ani týden před ukončením šíření analogového signálu ze Žižkova stále není jasné, zdali k tomuto kroku přistoupí všechny televize. Garantovala ho pouze Česká televize. Její dokrývače, které byly se Žižkovem svázány, byly přeladěny. Televize Prima si nechává stejně jako Nova čas až do 28. dubna, kdy dostane výsledky průzkumu od společnosti ATO – Mediaresearch. Pokud vše dopadne dobře, Prima vypne také své dokrývače. Ředitel Novy Petr Dvořák na tiskovou konferenci nedorazil.

Jan Potůček: Pražské vypínání: Nova ani Prima o ukončení analogu zatím nepožádaly
Lukáš Polák: ČT analog 30. dubna v Praze vypne, Nova i Prima zůstávají s otazníkem
Redakce: FOTOGALERIE: Tisková konference k přechodu na digitální vysílání v Praze
Lukáš Polák: NKS představila hodnotící videoklip k přechodu na DVB-T v Praze
Juraj Koiš: Česká televize v neděli odvysílá další pořad Žijeme digitalizací
Lukáš Polák: SMS od Telefóniky do mobilu Pražanů a O2TV se slevou
Lukáš Polák: SMS o konci analogu v Praze dostanou pouze zákazníci O2
Lukáš Polák: Spekulace okolo informačních SMS zpráv prý nejsou na místě
Lukáš Polák: Do ukončení analogové TV ze Žižkova zbývá přesně týden
Lukáš Polák: Nova ode dneška zvyšuje frekvenci digitálního spotu
Redakce: Vláda podpořila zprávu NKS o chystaném vypnutí analogu
Redakce: Většina seniorů vyřešila svůj přechod na digitalizaci

Stručně

Předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by se podle serveru Česká média měl stát opět Pavel Dvořák. Politici o jeho případném znovuzvolení budou rozhodovat v pondělí a doplní Radu ČTÚ o nového člena.

Lukáš Polák: O staronovém šéfovi ČTÚ by se mělo rozhodnout v pondělí

Česká televize neuvažuje o tom, že by po vypnutí analogového vysílání zprovoznila tak hustou síť vykrývačů jakou má u analogového vysílání. Na druhou stranu je dobrou zprávou, že již 1. září spustí ČT HD vysílání ze satelitu. Půjde pravděpodobně o rozlišení 1080i.

Juraj Koiš: Digitálních vykrývačů bude minimum, jsou příliš drahé
Juraj Koiš: ČT spustí 1. září HD vysílání svých programů na satelitu

Multiplex 2 na Karlovarsku a Jáchymovsku bude muset vysílat na náhradním kanálu 66. Po proměření to zjistil ČTÚ. Pokud by k tomuto kroku nedošlo, bylo by rušeno analogové vysílání programu ČT 1 na kanále 35 z Jedlové hory.

Jan Potůček: Multiplex 2 na Karlovarsku a Jáchymovsku na náhradním kanálu 66

Přibližně 40 procent lidí není vůbec motivováno k tomu, aby přešlo na digitální příjem. Tito lidé budou přecházet z analogu jen proto, že musí. Na konferenci HDTV Forum to uvedl šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Juraj Koiš: Čtyřicet procent lidí není motivováno k přechodu na digitální příjem

Zájemci o individuální satelitní příjem se občas potýkají s problémy. Například některá města odmítají povolit montování individuálních satelitních parabol (posledně Bystřice nad Pernštejnem). Nelíbí se to ani satelitnímu operátorovi SES Astra.

Juraj Koiš: Satelitním operátorům se nelíbí zákazy parabol ze strany měst

Astra družice

Česká protipirátská unie chce proti onlinovému pirátství bojovat proto, jelikož chce omezit pirátskou nabídku. „Chceme se zaměřit ne na samotné uživatele, ale provozovatele, kteří na nelegálním podnikání založili svůj business plán,“ konstatovala ředitelka České protipirátské unie.

Lukáš Polák: Důležití nejsou řadoví piráti, ale černí poskytovatelé, myslí si advokáti
Lukáš Polák: Ministerstvo kultury provozovatele na internetu regulovat nebude

Dětský kanál Jetix, který je součástí řady kabelových a satelitních platforem, by měl projít na podzim proměnou. Stane se z něj buďto Disney Channel nebo Disney XD. DigiZone.cz to potvrdila společnost Channels.

Lukáš Polák: Jetix se pravděpodobně na podzim změní na Disney Channel

Pravděpodobně 1. července dojde ke stoprocentní lokalizaci kanálu History Channel do češtiny. Server DigiZone.cz se tuto informaci dozvěděl od společnosti Chellomedia na konferenci HDTV Forum.

Lukáš Polák: Plná lokalizace History Channel do češtiny od července

Atraktivní sportovní kanál Nova Sport HD, který je v současné době šířen v rámci satelitní platformy Skylink jako kódovaný, ale neplacený kanál, bude již od příštího měsíce placený.

Lukáš Polák: Nova Sport HD od května ve Skylinku jako placený kanál

Tipy C

Akci namířenou proti mediálním radám uspořádá 28. dubna na pražském Václavském náměstí sdružení Pro Wave a iniciativa Inventura demokracie. Zúčastní se jí např. skupiny Tata Bojs, The Prostitutes nebo dýdžej Wich.

Lukáš Polák: 28. dubna se uskuteční koncert proti mediálním radám

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).