Hlavní navigace

Týdenní revize: Novinky v rozšiřování terestrických sítí a projekt Odhalení

28. 3. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Tento týden jsme využili především informací z workshopu Českého telekomunikačního úřadu, který se nedávno konal v pražských Vysočanech a kde operátoři prezentovali rozvoj svých terestrických sítí. Satelitní platforma Skylink oficiálně představila rozšíření programové nabídky o HDTV kanály, ale protože jsme o této události informovali už více než dost, nechali jsme ji raději v ústraní a napsali např. o tom, že do bermudské společnosti CME, majitele televize Nova, vstupuje firma Time Warner.

Rozšíření multiplexů 1 až 3

Telefónica O2, provozovatel zemské digitální sítě 4, minulý týden zveřejnila na workshopu Českého telekomunikačního úřadu aktualizovaný harmonogram spouštění nových vysílačů. Jak se ale budou rozšiřovat první tři multiplexy, jejichž základní síť vysílačů zajišťují České Radiokomunikace? Mnohé napověděla historicky druhá zpráva ČTÚ o naplňování Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání, již úřad připravil k 15. březnu jako pravidelné půlroční hodnocení procesu digitalizace pro českou vládu. Veřejnoprávního multiplexu se dočkají diváci na Jihlavsku, Vimpersku, Liberecku, Voticku, Trutnovsku, a v podstatné části jižní Moravy, kde ČT zahájí digitální vysílání z vysílačů Kojál a Děvín. Multiplex 2 letos zahájí vysílání na šesti nových vysílačích a dostane se tak k divákům na Mikulovsku, Voticku, Chebsku, Jáchymovsku, Českobudějovicku a Sušicku. Multiplex 3 má letos spustit ještě dva nové vysílače – českobudějovickou Kleť a sušický Svatobor – a navýšit výkon na severočeské Bukové hoře na definitivních 100 kW.

Jan Potůček: Kam až se letos rozšíří multiplexy 1, 2 a 3?

Mux 1 - předpokládané pokrytí ČR k 30.10.2009

Předpokládané pokrytí multiplexu 1 k 30.10.2009­. Foto: archiv ČTÚ

Time Warner vstupuje do CME

Americká mediální společnost Time Warner převezme přibližně 31 procent akcií ve společnosti Central European Media Enterprises – CME, která je na českém trhu majitelem televize Nova. Kupní cena za třetinový podíl bude 241,5 milionu dolarů, v přepočtu asi 4,74 miliardy. Time Warner je ve světě známý především díky zpravodajské televizi CNN, vlastní i filmový kanál HBO, a disponuje dalšími zajímavými akvizicemi i ve světě filmu. Time Warner podle tiskové zprávy získá 19 milionů nově emitovaných kmenových akcií CME, z nichž 14,5 milionu budou akcie třídy A v ceně 12 dolarů za kus. Zbylých 4,5 milionu budou akcie třídy B v ceně 15 amerických dolarů za kus. Pro ilustraci, cena v přepočtu na české koruny, kterou Time Warner zaplatí za nové akcie CME, je na úrovni přibližně 40 procent sumy odškodného, kterou musela Česká republika vyplatit za údajnou zmařenou investici do televize Nova. Time Warner vlastní kromě světově nejznámějšího zpravodajského kanálu CNN a filmové skupiny HBO i kanály TNT, TCM a Cartoon Network známé i na českém trhu.

Redakce: Vlastník HBO a CNN získá třetinový podíl v CME, majiteli televize Nova
Redakce: Spoluvlastník majitele Novy chce v ČR rozjet nové digitální kanály

Odhalení pokračují

Digitální program ČRo Leonardo bude pokračovat v „gorilím“ projektu Odhalení. Česky rozhlas ve čtvrtek k znovuuvedení projektu uspořádal tiskovou konferenci v Divadle Bez zábradlí. „Odhalení pokračuje a v Roce gorily se bude ještě výrazněji orientovat na ochranu goril nížinných ve volné přírodě,“ uvedl vedoucí projektu Miroslav Bobek. Internetový přímý přenos gorilí rodiny z pražské zoo bude pokračovat, avšak hlavní náplní projektu bude přinášet informace o gorilách v Africe, o prostředí, ve kterém žijí, o ochraně africké přírody a všech dalších souvislostech, informuje v tiskové zprávě šéf PR Českého rozhlasu René Zavoral. „Zároveň pokračujeme ve shromažďování prostředků na sbírkové konto Odhalení a připravujeme další osvětové aktivity orientované zejména na africké děti,“ dodává Bobek. Projekt Odhalení je aktivitou digitálního programu ČRo Leonardo. Jeho nedávné přerušení vyvolalo nesouhlasnou reakci ze strany posluchačů a aktivistů. Rozhlas se nakonec rozhodl svoji nejvýraznější imidžovou aktivitu tohoto programu obnovit.

Redakce: Český rozhlas dnes představil pokračování projektu Odhalení

Stručně

V senátu vzniká návrh na zrušení koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas. S alternativami jiného způsobu financování přichází senátor za ODS Richard Svoboda a kandidát do Evropského parlamentu Eduard Kožušník. Podle jejich návrhu by veřejnoprávní média měla být financována přímo z výnosu DPH.

Redakce: Senátoři navrhují zrušit poplatky za ČT a ČRo jako „naprostý přežitek“

ČT24 budova

Budova zpravodajství České televize. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

České Radiokomunikace, dominantní provozovatel televizních vysílačů v České republice, spustí 31. března, tedy v úterý, další dva vysílače multiplexu 2. Konkrétně půjde o lokality Votice – Mezivrata ve středních Čechách a Mikulov – Děvín v Jihomoravském kraji. Tímto krokem se pokrytí sítě dostane na 57% populace České republiky.

Lukáš Polák: Multiplex 2 z Mikulova a Votic spustí Radiokomunikace 31. března

Satelitní platforma Skylink zapíše 1. dubna do pomyslné kroniky české digitalizace další významný milník. Rozhodla se totiž výrazně rozšířit nabídku satelitních HDTV programů. K dispozici budou ve vysokém rozlišení nejen filmy, ale především dokumenty.

Lukáš Polák: Satelit si v dubnu zapíše další milník v šíření digitální televize
Lukáš Polák: Podívejte se na podrobnosti o rozšíření nabídky Skylinku
Lukáš Polák: FOTOGALERIE: Jak satelitní Skylink představoval nové HD programy

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík odmítl výzvu k rezignaci, kterou mu ve středu adresovala rozhlasová rada. Radní ČRo požadují Kasíkovu rezignaci kvůli tomu, že zaměstnal v rozhlase svého bývalého kancléře Libora Křivku, aniž by mu ten předložil negativní lustrační osvědčení.

Redakce: Ředitel Českého rozhlasu odmítl výzvu k odstoupení
Jan Potůček: Rada Českého rozhlasu vyzvala ředitele Kasíka, aby zvážil rezignaci

Český rozhlas se chystá významně posílit svůj redakční tým. Od 1. dubna zřídí Redakci reportérů, která bude dodávat publicistické materiály pro digitální Rádio Česko a hlavní okruh ČRo 1 Radiožurnál. Na Rádiu Česko bude výrazně posíleno i zpravodajství z oblasti ekonomiky a byznysu.

Redakce: Rádio Česko a Radiožurnál budou mít oddělení reportérů

Nový kanál Prima Cool, který odstartuje své vysílání příští týden ve středu 1. dubna, začal ve čtvrtek ve všech distribučních trasách testovat širokoúhlý formát. Pokud ale divák nemá štěstí, snadno tuto fázi přehlédne, protože komerční dvojka ve smyčce oba formáty s pravidelným intervalem střídá.

Lukáš Polák: Prima Cool testuje širokoúhlý formát a zařadila teletext

Digitální zpravodajskou televizi Z1 sledoval v únoru takřka jeden milion diváků. Vyplývá to z výsledků měsíční zprávy peoplemetrového měření, které si stanice objednala u Asociace televizních organizací a společnosti Mediaresearch. Se sledovaností se pochlubila i plnoformátová TV Barrandov.

Redakce: V únoru měla Z1 celkově milion diváků podle peoplemetrů
Lukáš Polák: Nejúspěšnější pořad Barrandova zaujal v únoru přes dvě procenta diváků

Návštěva TV Barrandov - 1

Recepce digitální televize Barrandov. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Na posledním zasedání schválila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) převod obchodního podílu z Města Třinec na BKS Capital Partners. Vlastníkem Kabelové televize Třinec se tak stále právě tato firma. BKS Capital Partners se např. koncem května loňského roku podařilo odkoupit středně velkého kabelového operátora, společnost Sater.

Lukáš Polák: Po Břeclavi míří kabelová televize Nej TV, konkurent UPC, do Třince

Příbramská firma Teleko, s.r.o., která již mnohokrát byla iniciátorem testů digitálního rozhlasu, chce konečně rozjet vysílání v systému T-DAB, konkrétně pak ve III. pásmu a L-bandu. Podle informace, kterou má k dispozici server DigiZone.cz, má středočeská společnost zájem spustit digitální vysílání v Praze, Brně a Plzni.

Lukáš Polák: Teleko chce vysílat v T-DAB, požádalo RRTV o převzaté vysílání
Jan Potůček: ČTÚ vypíše tendr na operátory digitálních rozhlasových sítí

Česká televize vysílá od pondělí na svém prvním programu v Praze ze Žižkova kromě piktogramu také známou lištu, která informuje o blížícím se konci analogového vysílání. Server DigiZone.cz o tom spravil Štěpán Janda z tiskového oddělení veřejnoprávní­ho média.

Lukáš Polák: ČT 1 z pražského Žižkova zařadila do obrazu informační lištu

Digitální televize Óčko již nechce být zařazena v rámci peoplemetrového měření v rubrice Ostatní, ale jako samostatný subjekt, tedy např. jako programy ČT 24, ČT 4 nebo Nova Cinema. Uvedlo to aktuální vydání ekonomického týdeníku Euro.

Lukáš Polák: Hudební Óčko chce do peoplemetrů jako samostatný subjekt

BRAND24

Slovenská veřejnoprávní televize STV už má rozpočet. Na včerejším zasedání ho schválila její rada. Skončilo tak tzv. rozpočtové provizorium. STV však získala méně peněz, než očekávala a stále existuje reálná hrozba, že by musela ukončit fungování svého sportovního kanálu Trojka.

Lukáš Polák: Slovenská televize ukončila rozpočtové provizorium

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).