Hlavní navigace

Týdenní revize nejen o změnách, které přináší Technický plán přechodu

15. 3. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Hlavním tématem tohoto týdne se staly změny, které obsahuje finální podoba návrhu Technického plánu přechodu. Termíny vypínání analogového vysílání ČT 2, spouštění veřejnoprávního multiplexu nebo ukončení klasického vysílání tří českých nejsledovanějších stanic nemůže proto chybět ani v dnešní revizi. Ta čtenářům nabízí i další vývoj týkající se zpráv na Primě nebo zpravodajské Z 1.

Technického operátora veřejnoprávního multiplexu oznámí ČT na konci dubna

Česká televize (ČT) odsunula vyhodnocení výběrového řízení na technického operátora veřejnoprávního multiplexu na konec dubna. Původně měla ČT vítěze tendru znát již 28. února, kvůli nové verzi Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP) se ale vyhodnocení nabídek posouvá. Všichni účastníci tendru obdrželi od ČT aktualizovanou dokumentaci, která odráží změny vyplývající z nové verze TPP. Díky odložení termínu vyhlášení výsledků se do výběrového řízení mohou až do 14. dubna hlásit další zájemci. Kdo bude technickým operátorem multiplexu, který bude přinášet vysílání České televize a Českého rozhlasu (ČRo), oznámí ČT 30. dubna.
Jan Potůček: Operátora veřejnoprávního multiplexu ČT vybere až 30. dubna

Kvůli zavádění společného digitálního multiplexu ČT a ČRo zahájí letos veřejnoprávní televize vypínání analogového vysílání ČT 2. V červenci by o tradiční podobu ČT 2 měli přijít diváci ve středních Čechách a na Českobudějovicku, alespoň podle nové verze TPP. V srpnu bude analogové šíření druhého programu ČT ukončeno v Ústí nad Labem. Od podzimu budou moci sledovat ČT 2 pouze digitálně diváci z Prahy, kteří o analogovou verzi přijdou v září. Totéž se týká obyvatel Plzně, kde bude vysílání Dvojky ukončeno v říjnu. Pokud vláda návrh TPP schválí, přijdou pražští diváci o analogové vysílání ČT 1, Novy i Primy již v dubnu příštího roku. Dubnový termín se týká žižkovského vysílače. Ti, kteří přijímají signál ze středočeského vysílače Cukrák, přijdou o analog až v říjnu 2009.
Jan Potůček: Analogová tma v Praze má nastat už příští rok v dubnu
Jan Potůček: ČT 2 má letos vypnout analog v Praze, Plzni, Ústí a Budějovicích

Nejdéle bude analogové vysílání druhého programu České televize šířeno z vysílače Javořice na Jihlavsku, ostravské Hošťákovice a zlínská Tlustá hora, kde bude analogová ČT 2 vypnuta až v roce 2011. Především s termíny pro sever Moravy ale nesouhlasí České Radiokomunikace, které by chtěly navíc posunout úplné vypnutí českého analogového vysílání až na červen roku 2012.
Lukáš Polák: Český switch-off? Podle Radiokomunikací opravdu až rok 2012

A co dále obsahuje návrh TPP?

Českou televizi, pokud bude TPP schválen, čekají letos ještě další změny. Na většině území musí opustit přechodný multiplex A, který se změní na řádnou digitální síť 2 určenou jen komerčním televizím. Navíc by ČT měla zahájit provoz veřejnoprávního multiplexu, který bude označován jako multiplex 1, v sedmi ze třinácti oblastí. První by měl spuštěn plzeňský vysílač Krašov, a to již v květnu. K tomu ale možná kvůli průtahům s výběrem technického operátora tak brzy nedojde.

TPP také přímo vymezil umístění komerčních televizní Nova a Prima v multiplexech. V digitální síti 2, tedy v nynějším multiplexu A, bude vysílat Nova, v multiplexu 3, současném „béčku“, Prima. Obě televize však musí s TPP souhlasit a také předčasně vrátit analogové kmitočty, na což je vázán rozvoj multiplexu 2 i 3. Podle finálního návrhu TPP bude analogové a digitální vysílání šířeno souběžně nejméně půl roku, v některých případech se ale vyšplhá i na dva roky a déle.

Vypínání programů ČT 1, Novy i Primy, stejně jako nástup čtyř digitálních multiplexů shrnuje po jednotlivých oblastech příloha Regiony, kde si čtenáři mohou na interaktivní mapě České republiky najít města, kde se již digitálně vysílá. Po kliknutí na vyznačené město se přenesou do celého regionu a najdou zde nejen termíny vypínání analogu, ale také články a aktuality, které se k vybranému regionu vztahují.
Jan Potůček, Jan Kálal: Co obsahuje finální návrh Technického plánu přechodu?
Redakce: Nové termíny digitalizace v regionální příloze serveru DigiZone.cz

O koncesionářských poplatcích i časopisu ČT+

Koncesionáři v loňském roce zaplatili České televizi poplatky ve výši 5,065 miliardy korun, což je téměř o miliardu více než v roce 2006. ČT původně plánovala, že za uplynulý rok získá z koncesionářských poplatků, které jsou důležitým zdrojem příjmů média veřejné služby, o 75 milionů méně. ČT na konci roku 2007 evidovala 3,58 milionu koncesionářů, což je o 66 tisíc víc než na konci předchozího roku.
Lukáš Polák: Česká televize vybrala loni na poplatcích 5,07 mld. korun

Česká televize hledá pro časopis ČT+ strategického partnera, který by se podílel na financování jeho vydávání. Hospodaření časopisu, který má čtenáře informovat především o dění v České televizi a přináší také televizní program, skončilo v loňském roce ve ztrátě 12 milionů korun. Na výsledek hospodaření měla vliv mimo jiné chybná distribuce prvního čísla, které vyšlo loni v březnu. Kvůli tomu došlo k poklesu předplatitelů o třetinu.
Lukáš Polák: Časopis ČT+ hledá strategického partnera

Česká veřejnoprávní televize získala ve čtenářské anketě časopisu Reader’s Digest Výběr ocenění Dobrá značka v kategorii televizních stanic. V anketě jsou ve 30 kategoriích vybírány značky výrobků a služeb, které čtenáři považují za nejdůvěryhodnější.
Jan Kálal: Česká televize dostala čtenářskou cenu „Dobrá značka“

Z 1 chce vysílat i v Pendolinu nebo v letištních halách

Zpravodajská stanice Z 1 hodlá vysílat i na netradičních místech. Diváci by se tak s vysíláním nové digitální zpravodajské stanice, která start plánuje na letošní květen, mohli setkat nejen doma v obývacím pokoji, ale třeba v letištních halách, na vlakových nádražích nebo v rychlovlacích Pendolino. Z technologického hlediska je to podle projektového manažera Z 1 Martina Mrnky proveditelné, stejně jako i další zajímavost ze zákulisí připravované zpravodajské stanice. Studio Z 1 bude snímáno ze tří kamer, přičemž jedna bude statická a dvě budou mít roboticky ovládanou hlavu. Kameramana proto ve studiu Z 1 nenajdeme, pohyb, ostření i transfokace kamer bude ovládána technikem z režie.
Jan Kálal: Ve studiu Z 1 budou dvě robokamery

Z 1 požádala minulý týden Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o vydání kompenzační licence pro celoplošné digitální zemské vysílání, tento týden se jí ale nedočkala. RRTV neměla udělení kompenzace tento týden na programu jednání. Konkurenční program veřejnoprávní ČT 24 zažádal kromě licence pro DVB-T vysílání také o oprávnění vysílat prostřednictvím kabelových sítí a satelitu.
Jan Potůček: Z 1 chce vysílat i v Pendolinu, podle Mrnky to je možné
Jan Potůček: O licenci pro televizi Z 1 tento týden rada jednat nebude

Prima nechce změnit vysílací čas večerních zpráv

Hlavní zpravodajský pořad Prima TV je i více než měsíc po jeho proměně tématem, o kterém se stále mluví. Podle výsledků sledovanosti z posledních dnů si Zprávy TV Prima již našly stabilní diváky. Jejich počet se pohybuje mezi pěti až šesti sty tisíci. To je v porovnání se sledovaností prvního vydání zpravodajské relace po změně o téměř milion lidí méně. Podle nového generálního ředitele Primy Marka Singera, který ve funkci nahradil Petra Chajdu, k nějakým změnám Zpráv TV Prima ještě určitě dojde. Nepůjde však o změnu vysílacího času. Server Novinky.cz ale ve středu tvrdil něco zcela opačného. Hlavní zpravodajská relace by se měla přesunout zpět na sedmou hodinu večerní. K tomu by mělo dojít v červnu v souvislosti s přenosy z evropského fotbalového šampionátu. Informace serveru Novinky.cz jsou ale nepotvrzené a mluvčí Primy Ladislav Pavlík je zcela odmítá. Podle něj se Prima soustředí na vylepšení obsahu a jasné struktuře zpráv.
Lukáš Polák: Zprávy TV Prima už zřejmě se stabilní sledovaností
Lukáš Polák: Ředitel Primy: Všechny připomínky k TPP jsou technického rázu
Lukáš Polák: Novinky.cz spekulují o přesunu zpráv Primy zpět na sedmou večerní

Společnost Trade and Technology chce rozšířit programovou nabídku

Společnost Media Vision, která je jedním z provozovatelů satelitní platformy CS Link, registruje na 400 tisíc aktivních karet, přičemž více než polovina z nich je od společnosti Trade and Technology. Výkonný ředitel Trade and Technology Jaromír Glisník v rozhovoru pro server DigiZone.cz uvedl, že v nejbližších dnech dosáhne počet TT karet 250 tisíc. Společnost Trade and Technology zaznamenala v posledních měsících stabilní prodej karet, k nejvyššímu nárůstu počtu abonentů došlo podle Jaromíra Glisníka v posledních dvou měsících minulého roku.

Trade and Technology také uvažuje o zařazení dalších televizních programů na TT karty. Jednou z nich je publicisticko-filmová Public TV, se kterou v současnosti Trade and Technology jedná. Uživatelé TT karet se podle Glisníkova vyjádření dočkají také nových digitálních televizí, které v České republice zahájí vysílání. V letošním roce by mohlo dojít k zařazení stanic Z 1 a TV Barrandov, které chtějí vysílání zahájit v průběhu několika měsíců. O zařazení televizních programů ve vysokém rozlišení zatím společnost Trade and Technology neuvažuje. Přestože je HDTV vysílání podle Jaromíra Glisníka do budoucna velmi atraktivní, v současnosti je zařazení a šíření programu v HD kvalitě ekonomicky velmi náročné a Glisník zatím nevidí možnost, jak je financovat.
Lukáš Polák: Jaromír Glisník: T&T jedná o rozšíření satelitního balíčku MULTI

Stručně

Koalice pro digitální vysílání inovovala své internetové stránky, které zároveň přesunula z webu bývalého Ministerstva informatiky na novou adresu www.vyhodneji.cz. Původní internetové stránky sdružení provozovatelů digitálních programů, operátorů digitálních sítí, mediálních a reklamních agentur nebo prodejců digitálních přijímačů se zaměřovaly jen na pozemní digitální televizi. Nové stránky přinášejí informace o všech typech příjmu digitálního televizního vysílání a snaží se být technologicky neutrální.
Jan Potůček: Digikoalice má nový web, snaží se být „technologicky neutrální“

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání začala řešit první žádost o licenci pro digitální zemské vysílání, kterou nepodala ani současná televize, ani člen Asociace digitálních televizí. Jihočeská společnost TV Gimi podala žádost o udělení licence již v únoru. Rada se s ní zabývala před dvěma týdny, žádost ale obsahovala formální nedostatky. Pokud TV Gimi licenci obdrží, bude moci vysílání zahájit až po vypnutí analogového televizního vysílání na území celé České republiky.
Jan Potůček: První zájemce o „post-analogovou“ licenci DVB-T: jihočeská TV Gimi

Více než polovina Čechů ví o televizním vysílání pro mobilní telefony. Společnost Mediaresearch provedla průzkum, ve kterém oslovila 513 respondentů. 55 % z nich o televizi v mobilu vědělo a 38 % pak uvedlo, že by této služby využívali, pokud by byla dostupná. Zájem by měli nejen o živé vysílání, ale také o pořady z archivu. Zatím ale mezi českými diváky převládají ti, kteří by televizi v mobilu nechtěli ani vyzkoušet. 48 % respondentů v průzkumu odpovědělo, že by technologickou novinku spíše nechtěli, a 14 % by televizi v mobilu nechtělo určitě.
Jan Potůček: 38 procent Čechů by využilo televizi v mobilním telefonu

Tipy C

Sportovní program Eurosport zahájí 25. května vysílání mezinárodní verze ve vysokém rozlišení (HDTV). Eurosport HD, který již vysílá například v Turecku, Izraeli nebo Portugalsku, tak bude po satelitu dostupný všem operátorům placené televize v Evropě. O zařazení sportovního kanálu do nabídek českých operátorů, který bude divákům přinášet dění z letních olympijských her v Pekingu nebo z Tour de France, již v současné době probíhají jednání.
Jan Potůček: Eurosport od 25. května v HD verzi pro celou Evropu
Lukáš Polák: O zařazení Eurosportu HD jedná například UPC

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila tento týden licenci programu Sport 5, který bude moci prostřednictvím satelitu vysílat po dobu 12 let. Program, který se zaměří na automobilové sporty a automobilismus, plánuje start vysílání na 1. dubna letošního roku. Třetinu vysílání by měla tvořit vlastní tvorba televize, zbytek pak převzaté pořady lokalizované do češtiny. Divákům stanice nabídne přímé přenosy závodů, magazíny a dokumenty týkající se automobilismu i jeho historie, chybět nebude ani publicistika nebo představování novinek. Za projektem Sport 5 stojí stejnojmenná akciová společnost, v jejímž představenstvu najdeme motoristického podnikatele Antonína Charouze.
Jan Kálal: Motoristický podnikatel Charouz dostal licenci na satelitní televizi Sport 5
Jan Kálal: Motoristická televize Sport 5 začne vysílat letos na jaře

Jaký článek se vám v tomto týdnu líbíl na DigiZone.cz nejvíc?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).