Hlavní navigace

Twinhan DTV Alpha: "krabička" pro digitální příjem

20. 2. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Zemské digitální vysílání bude většina lidí sledovat z obrazovek svých televizorů, ale najdou se jistě tací, kteří by ho rádi viděli i na monitoru PC. Majitelé stolních počítačů mohou využít celé škály televizních karet, ale uživatelé notebooků mají výběr mnohem užší. Twinhan DTV Alpha je řešením pro všechny, kteří mají výkonný počítač s operačním systémem Windows 2000/XP a rozhraním USB 2.0.
Twinhan DTV Alpha

Twinhan DTV Alpha váží pouhých 60 gramů a jeho rozměry odpovídají přerostlejší krabičce od sirek. Přístroj má jen dva konektory: USB 2.0 pro připojení k počítači a zdířku na připojení antény. Na cesty může uživatel ukrýt USB pod ochranný kryt. V balení je dále instalační CD (obsahuje mj. softwarový přehrávač CyberLink Power DVD 5.0), ovladač se dvěma malými tužkovými bateriemi a útlá brožurka. Na několika listech křídového papíru se majitel dočte základní kroky pro uvedení zařízení do provozu. Příručka je vícejazyčná, na češtinu ale nepamatuje. Krabice obsahuje také prodlužovací USB kabel, na kterém výrobce ale šetřil a dal mu do vínku délku zhruba jen 30 centimetrů.

Twinhan DTV Alpha porovnani

Nároky na počítač

Digitální přijímač je náročný na systémové prostředky. Aby se jeho uživatelé mohli dívat na vysílání DVB-T v základní kvalitě (720×576 obrazových bodů), musí mít procesor taktovací frekvenci 600 MHz z rodiny P3 a vyšší. Paměťové požadavky jsou pak 128 MB RAM a 16 MB na grafické kartě. Zvuková karta je samozřejmostí, stejně jako ovladače DirectX 8.1. Uživatelé starších systémů Windows si podle údajů na balení digitálního vysílání neužijí, na Linux výrobce nepamatuje vůbec. Výše uvedené nároky jsou sice o řád vyšší než pro analogové televizní karty, ale v dnešní době bezproblémové.

DTV Alpha se chlubí, že je připraven už i na vysílání HDTV s rozlišením 1080i (počet řádků, které jsou vysílány prokládaně, tedy polovina v jednom televizním půlsnímku, další v druhém). Požadavky pro HDTV jsou o poznání krvavější. Pentium 4 taktované na 2.0 GHz, 256 MB RAM a grafická karta se 32 MB. V případě Evropy a České republiky je ale nový standard v zemském vysílání ještě daleko za obzorem, a tak do jeho příchodu počítačové sestavy určitě posílí.

Instalace

Připojení zařízení komentuje systém hláškou: Byl nalezen nový hardware: USB Device. Ovladač pro něj naleznou uživatelé na instalačním CD, kde si ho systém dohledá sám. Je zajímavé, že ačkoli podle krabice Twinhan DTV Alpha vyžaduje jedině Windows 2000/XP, seznam nabízených ovladačů pamatuje i na Windows 98/ME. Já jsem si z nabídky vybral Twinhan – USB2 DVB-T adapter, Twinhan Technology.

Twinhan DTV Alpha ovladac

Systém vystraší nezkušené, že výrobek neprošel testem pro získání loga systému Windows atd., po jeho odklepnutí se potřebný software nahraje během několika sekund. Žádný restart není potřeba, ale aby začal přístroj dělat něco užitečného, potřebuje svoji aplikaci. Instalační CD jsem spustil ručně a vybral si nabídku Install Software and Driver for USB, přičemž další možností bylo PCI. Mezi podporovanými jazyky je tentokrát angličtina, francouzština, němčina, italština, španělština a čínština s tradičními znaky – čeština zase ne. Opět se začal instalovat už jednou přidaný hardware, resp. znovu se do systému nahrál příslušný ovladač, tentokrát už akce trvala zhruba tři minuty a systém navíc chvíli vypadal, že nedělá vůbec nic.

Uklidnění v instalačním procesu přineslo až našedlé okno Twinhan DTV Setup. Po volbě cílového adresáře začalo kopírování souborů na pevný disk. Do registrů pak přibylo několik informací a na liště napravo u hodin se objevila pestrobarevná ikona programu WinManager, s jejíž pomocí jsem spustil hlavní aplikaci. Ikona programu se objevila také na ploše.

Naladění programů

Twinhan DTV Alpha oblibene

Po prvním spuštění musí Twinhan vyhledat dostupné programy. Do vstupu na zařízení jsem měl zapojenu pokojovou anténu, kterou používám i při testech televizních set-top-boxů. Základní hledání mohou upravit dvě uživatelské možnosti: Enable off the main frequency (+/- 167KHz) scanning a Enable LCN (Logical Channel Number). Zapnul jsem si pouze druhou z nich, abych dosáhl pohodlnějšího přepínání programů.

Vyhledávání stanic rozhlasu a televize zabralo počítači osm minut, tedy poměrně dlouhý čas. Set-top-boxy jsou při hledání alespoň o polovinu rychlejší. Ladění programů není ale častou činností, akci stačí provést většinou jen při prvním uvedení do provozu, a tak čekání uživatel pro jednou přetrpí. Twinhan našel 15 televizních programů a jedenáct rádií. Před startem hledání je možné změnit také uvažovanou šířku kanálu (6, 7 nebo 8 MHz), na výběr je také procházení spektra podle státního či oblastního seznamu programů.

Prvním překvapením pro mne bylo zjištění, že software uložil rádia i televize do společného seznamu. Je to nezvyk, běžné set-top-boxy mají oba druhy vysílání vždy odděleně, moje karta pro analogový rozhlasový a televizní příjem tyto kategorie rozlišuje také. DTV Alpha připraví však uživateli situaci, kdy po přepnutí z ČT 4 Sport následuje ČRo 1 – Radiožurnál, a tak musí dojít na ruční třídění programů.

Digitální televize na monitoru

Twinhan DTV Alpha lista

Pokyny přístroji může udělovat buď myš, nebo dálkový ovladač. Twinhan nemá bohužel konektor pro infračervené čidlo, a tak musí být v přímé viditelnosti od ovládání. Majitelé notebooků s tím nebudou mít problém, ale stolnímu PC bez USB konektoru na přední straně možná ani krátký kabel nebude stačit a zařízení bude někde na hůře viditelném místě. Komfort ovládání se tím rozhodně nezvýší.

Twinhan DTV Alpha nahled

Digitální vysílání v režii přijímače Twinhan DTV Alpha má kvalitní obraz a dobrý zvuk, lidé ho mohou sledovat v okně nebo na celé obrazovce monitoru. Televize spuštěná na pozadí a souběžná práce v náročnější aplikaci (grafický program, editor videa, novější počítačová hra) je pouze teoretickou kombinací. Na rozdíl od velmi samostatných karet pro analogový příjem, které někdy fungují dál, i když systém okolo nich už „zamrzl“, si digitální vysílání žádá plnou pozornost. Úbytek prostředků provází zhoršení obrazu, ze kterého se stane jen změť kostiček.

Twinhan DTV Alpha teletext

Software DTV Alpha umí zobrazit EPG, teletext a také programovat záznamy. Všechno se děje v externích oknech a na podporu češtiny mohou diváci zapomenout. Háčky a čárky jsou cizí teletextu i programovému průvodci, který mi v testu navíc ukázal jen program ČT 4 Sport – další stanice měly kolonky prázdné. Časovač funguje dobře a dokáže probudit i hibernovaný počítač, nahrávaní je tedy bezproblémové. Aplikace umožňuje i funkci time-shifting.

Twinhan DTV Alpha nahravky

Shrnutí

Twinhan DTV Alpha je na pohled sympatické zařízení, které má papírově celou řadu možností. Když si ale uživatel digitální přijímač do PC nainstaluje, přijde na několik „ale“. Vysoké nároky na hardware znemožňují pohodlnou práci s televizí na pozadí, ovladač musí mít na přístroj dobrý výhled a podpora českého jazyka je nulová. Měl jsem při testu problémy s příjmem rozhlasu, kdy mi rádio hrálo jen občas – tady byl ale možná problém na mé straně. Kdo si chce pořídit malé zařízení pro příjem DVB-T a na doplňkové funkce nemá vysoké nároky, tomu Twinhan DTV Alpha dobře poslouží. Plnohodnotným televizním kartám nemůže tato „krabička“ konkurovat v počtu konektorů, záznam z videokamery do počítače s její pomocí nedostanete. Přístroj je malý, potřebuje ale externí anténu, a tak se jeho minimalismus kazí.

Twinhan DTV Alpha krabice

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Twinhan DTV Alpha

BRAND24

Orientační cena: 3190 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Jaký televizní přijímač máte pro počítač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).