Hlavní navigace

TVprogram.cz začal nabízet on-line nahrávání, lidé prý na službu mají právo

29. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Dělali jsme si právní rozbor a máme názor, že tato služba je v pořádku,“ řekl DigiZone.cz za provozovatele on-line portálu SMS.cz Pavel Gorecki.

Společnost goNET, která je provozovatelem portálu SMS.cz, v rámci něhož funguje i pravděpodobně největší televizní program nejen českých a slovenských stanic v tuzemsku, začala od tohoto měsíce nabízet možnost on-line nahrávání pořadů označované jako „rekordér zdarma“. Vše v praxi funguje tak, že uživatel si vybere ve vysílacím schématu to, co ho zajímá, klikne na ikonu symbolizující tlačítko REC (nahrávání, pozn. red.), a když je pořad odvysílán, může si ho přehrát v počítači nebo on-line na TVprogram.cz. Uživatelům nabízí provozovatel služby taktéž nahrávání jednotlivých epizod.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Internetový videorekordér Grabuj.cz čekají změny, zalekl se možných soudních pří

Krok firmy je poměrně překvapivý. Přichází s ním totiž ve chvíli, kdy televize proti podobným službám bojují. Nedávno de facto stejnou službu, jak upozornil náš sesterský web Lupa.cz, vypnul server Grabuj.cz, s televizemi je na válečné stezce také provozovatel služby TV4You, zapsaný spolek In4You, jehož jednatelem je bývalý ředitel České televizeÓčka a někdejší ministr kultury Jiří Balvín. TV4You nabízí on-line a prostřednictví mobilních aplikací sledování vybraných volně šířených stanic. K tomuto podnikání však nemá od televizí souhlas. Zástupci In4You tvrdí, že produkt je pouze technologickou platformou, není tedy nutný.

ANALÝZA: Kauza TV4You: Pojďme si rozebrat hlavní argumenty Balvínova sdružení

Dělali jsme si právní rozbor a máme názor, že tato služba je v pořádku. Grabuj.cz spíše podlehlo tlaku médií, než tomu, že by to nebylo legální. Nikde není řečeno, že člověk musí vlastnit videorekordér, a toto je služba videorekordér. Nejde o on-line streaming. Předpokládáme, že to je legální, a pokud bude Prima či někteří další mít odlišný názor, tak počkáme na rozhodnutí soudu, na čí stranu se přikloní, ale podle autorského zákona splňujeme veškeré podmínky, abychom toto mohli poskytovat, řekl DigiZone.cz Pavel Gorecki ze společnosti goNET, který potvrdil, že souhlas od televizí, aby tuto službu návštěvníkům webu TVprogram.cz firma poskytovala, nemá.

BRAND24

ROZHOVOR: Právník Ondřej Preuss: Kauza TV4You se může táhnout léta, v Británii obdobnou při vyhrály televize

Gorecki chápe nový servis uživatelům portálu jako poskytování videorekordéru, to znamená, že není důvod k tomu, aby televize poskytovaly souhlas k využití této služby. Pokud by to soud viděl jinak, pak to s televizemi začneme řešit, dodal zástupce společnosti goNET a zopakoval, že nejde o on-line streaming, který by nabízel/poskytoval vysílání. Je to klasická služba videorekordéru a tím pádem je to v pořádku. Televize to mohou chápat tak, že jim tam unikají nějaké příjmy, ale pokud se to pohybuje v mezích zákona, tak s tím není problém. Televize by se měly snažit, aby na ně lidi koukali co nejvíce a my jim v tom budeme pomáhat, představil své stanovisko k nové službě Pavel Gorecki.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).