Hlavní navigace

TT-micro® TC821 HDTV: PVR přijímač pro pražský experiment DVB-T2

3. 10. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Terestrický a kabelový přijímač Kathrein je určen pro FTA (volné), ale i kódované kanály v systému Conax s vloženou párovanou kartou podmíněného přístupu pro Pay služby.

České Radiokomunikace poskytly odborníkům a novinářům několik přijímačů DVB-T2/C na volný a Pay televizní příjem k vyzkoušení testovacího zkušebního vysílání. K přijímači byla také přiložena aktivní přístupová karta Conax. Tento přijímač se mimo jiných dovezených také používá k ověření fungování vysílání metrologickým institutem. Rozhodl jsem se, že v návaznosti k článku o zkušenostem s experimentem ČRa a jeho placenými kanály, který připravil redaktor Lukáš Polák minulý týden zde, provedu také osobní test tohoto přijímače, jak bylo v závěru článku přislíbeno.

Jak probíhá test DVB-T2

Test Českých Radiokomunikací byl povolen Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) pro některé volné kanály a to ve všední dny a pouze v pracovní době od 8 do 17 hodin. Mimo tuto dobu se vysílají u nekódovaných programů pouze barevné pruhy a v kanálu označeném jako TEST běží HD smyčka s klipem. Kódované Pay programy běží 24 hodin denně včetně sobot a nedělí. V současnosti se v testovacím muxu DVB-T2 v Praze na K 50 s vertikální polarizací s výkonem o něco menším než 20 kW nachází tyto programy:

Volné (FTA)

ČT 1 HD
Prima HD
Barrandov HD
• TEST (přes den se vysílají barevné pruhy, mimo tuto dobu smyčka s HD klipem)

Kódované systémem Conax

Film Europe HD
Eurosport SD

V této době ČTÚ také povolil zkušební vysílání DVB-T2 na Moravě, a to v Přerově na kanálu 57 s výkonem asi 1 kW s horizontální polarizací.

Testování na špičkovém zařízení Českých Radiokomunikací neprobíhá pouze v Praze, ale i v předpokládaném dosahu vysílače. Zde je částečný pohled do mobilního testovacího vozu.

Testování na špičkovém zařízení Českých Radiokomunikací neprobíhá pouze v Praze, ale i v předpokládaném dosahu vysílače. Zde je částečný pohled do mobilního testovacího vozu.

Přední panel přijímače TT-micro® TC821 HDTV

Přijímač je celý v černém provedení s oblými tvary ve velikosti cca 225×143×50mm. Na předním panelu se nachází odleva tlačítkový vypínač do/ze StandBy, následuje šest tlačítek pro Menu, čtyři pro posun vlevo/vpravo/nahoru/dolů a potvrzovací tlačítko OK. Uprostřed se nachází zelený přiměřeně svítící čtyřmístný numerický displej. Je zde také čidlo dálkového ovládání. Zcela vpravo je jedna pozice pro kartu (Smart Card Interface) Conax.

Zadní panel

Zadní panel odleva je osazen 1 x RF vstupním konektorem IEC 60169–2 female (75Ω), dále1 x RF výstupním konektorem IEC 60169–2 male (75Ω). Následují analogové audio výstupy (levý / pravý) přes RCA (Cinch). Dalším portem je digitální audio výstup (PCM stereo, AC3) přes optický S/PDIF, dále vpravo HDMI výstup s HDCP, USB 2.0 pro připojení externího úložiště a aktualizaci firmware, následuje jeden analogový výstup SCART se spínacím signálem. Poslední portem je konektor pro připojení externího síťového zdroje 12 Volt.

Zapojení

Schéma zapojení portů zadního panelu přijímače.

Schéma zapojení portů zadního panelu přijímače.

Napáječ

Pohled na napáječ. Síťové napětí 230VAC/50H, napájecí napětí 12V, Provozní příkon < 8 W, v pohotovostním režimu < 0,5 W

Pohled na napáječ. Síťové napětí 230VAC/50H, napájecí napětí 12V, Provozní příkon < 8 W, v pohotovostním režimu < 0,5 W

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je klasické velikosti v černém provedení. Některá tlačítka jsou poněkud jinak rozmístěna, než bývá zvykem. Přepínání programů je pomalejší, u kódovaných programů cca do tří vteřin.

Hlavní Menu a správa kanálů

Hlavní Menu a správa kanálů

Instalace

Instalace přijímače je jak už bývá u terestrických přístrojů zvykem velice jednoduchá, má ruční i automatické ladění, všechna nastavení obrazu, zvuku, možnost vytváření seznamů favoritních skupin programů, časový posun při nesynchronní audiostopě, automatické vypnutí za x hodin, dětskou pojistku, i vkládání pinu pro případné erotické kanály.

Vlevo v Menu nastavujeme preference, vpravo je správa kódovacího systému Conax

Vlevo v Menu nastavujeme preference, vpravo je správa kódovacího systému Conax

Má také podrobné nastavení menu Conax, kde si můžete ověřit také své statusy ohledně práv na podmíněný přístup, přečíst si případné maily od provozovatele (Mail Box), můžete zde vkládat piny pro kartu.

Upgrade firmware je možné pomocí USB externího disku, DVB vysílání, nebo kabelovou síť OTA.

Upgrade firmware je možné pomocí USB externího disku, DVB vysílání nebo kabelové sítě OTA.

EPG

Elektronický programový průvodce zobrazuje programy na sedm dnů dopředu. Můžete s ním také naprogramovat časovač pomocí EPG dat. Okna můžete přepínat také ve skocích +/- 8 hodin, nebo se pohybovat pomocí šipek vlevo/vpravo po jednotlivých programech.

Seznam kanálů

Seznam kanálů

Favoritní kanály

Favoritní kanály

TXT, titulky

Český teletext se bohužel nezobrazuje i když má své tlačítko na dálkovém ovládání. Totéž se týká i DVB titulků. Je to možná tím, že přijímač není optimalizován podle specifikace českého D-Booku. S tím zatím mohou souviset i další menší odlišnosti.

Informace o kanálu

Tlačítko INFO zobrazí vždy popis současného a následujícího programu najednou. Zde je to v rozšířené podobě popisu. Na kanále testu Českých Radiokomunikací se však nenachází klasické EPG a tak se místo toho zobrazuje text: Sledujete experimentální DVB-T2 vysílání Českých Radiokomunikací – Test Pay TV. Další informace naleznete na www digistránky.cz

Tlačítko INFO zobrazí vždy popis současného a následujícího programu najednou. Zde je to v rozšířené podobě popisu. Na kanále testu Českých Radiokomunikací se však nenachází klasické EPG a tak se místo toho zobrazuje text: Sledujete experimentální DVB-T2 vysílání Českých Radiokomunikací – Test Pay TV. Další informace naleznete na www digistránky.cz

Seznam sítí

Přijímač má také jednu výbornou funkci. Umí zobrazit seznam všech sítí spolu s jejich názvy, které byly naladěny v dosahu přijímače

Přijímač má také jednu výbornou funkci. Umí zobrazit seznam všech sítí spolu s jejich názvy, které byly naladěny v dosahu přijímače

PVR

Kódované nahrávky jsou ukládány v kódované podobě a mimo přijímač je nelze editovat, ani přehrávat a to ani zpravodajské kanály, jako např. ČT 24. Při přehrávání uložených kódovaných záznamů z pevného disku přijímače musí být karta podmíněného přístupu vložena do přijímače. Pokud ji vytáhnete obraz se zastaví (mrtvolka). Toto neplatí u FTA (volných) programů. Ty přehrajete v přijímači i bez vložené karty. Přijímač disponuje také funkcí časového posunu Timeshift.

Print Screen seznamu nahrávek jak je zobrazuje PC nahoře a jedna nahrávka dole

Print Screen seznamu nahrávek jak je zobrazuje PC nahoře a jedna nahrávka dole

Pro někoho bude velkou výhodou to, že přijímač je schopen dodávat signál na digitální port HDMI v HD rozlišení a také současně na analogový SCART v SD rozlišení. Majitelé milovaných VHS strojů mohou tedy nahrávat své programy, včetně kódovaných bez omezení na své archivní VHS kazety.

Co se líbí a co méně

Tento testovaný přijímač není zatím optimalizován pro Českou republiku a tak jsem si z nabídky jazyků (finština, švédština, angličtina) vybral angličtinu. S angličtinou se však také automaticky nastavilo časové pásmo (pravděpodobně pro Británii), takže se zobrazuje například v EPG místo správného středoevropského času, čas o dvě hodiny menší.

Nahrávky pořízené přijímačem nejdou editovat mimo přijímač, ale jiné už to asi nikdy u nových značkových přijímačů nebude.

EPG se zobrazí vždy z celého muxu až poté, co přepnete na některý z jeho kanálů.

Přepínání formátů (WSS) 16 : 9 a 4 : 3 nefunguje automaticky i když je v Menu nastavíte, toto asi také souvisí s lokalizací. Při každé změně musíte použít tlačítko DISP a obraz optimalizovat sami. 
Citlivost tuneru a zpracování obrazové i zvukové části je výborná. VHF / UHF podpora je (44 – 885 MHz), šířka kanálu 6, 7 nebo 8 MHz.

Kvalita přijímače je však velice dobrá, je to jeden z nejlepších DVB-T2 přijímačů, které jsem měl „v ruce“. Má například perfektní upscale do formátů 576i, 576p, 720p i 1080i. Obraz je jak u SD, tak HD programů výborný a to je to hlavní co od přijímačů požadujeme.

Případné malé „nedostatky“ se jistě napraví v české lokalizaci, pokud se k nám přijímač bude ve větším objemu dovážet. Podle technické dokumentace byl tento přijímač certifikován pro „Nordic HD Cable Ready a Antenna Ready HD.

Názvy a loga výrobků zmiňované v této recenzi jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky příslušných vlastníků.

Balení obsahuje

• Přijímač TT-micro® TC821 HDTV
• Napáječ
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Standardní HDMI kabel (1,5 m.)
• Anglický manuál
• Stručná startovací příručka v češtině

Originální krabice od výrobce na obrázku je ještě opatřena přebalem od Českých Radiokomunikací.

Přijímač k testu poskytly České Radiokomunikace

Výrobce: TechnoTrend Görler GmbH, Ing.-Anton-Kathrein-Str. 2, 83101 Rohrdorf-Thansau, Německo: www.ttgoerler.com

BRAND24

Přijímač jsem nikde na netu nenašel k volnému prodeji. Pravděpodobně je určen pouze pro poskytovatele služeb, kteří jej budou se svou službou i dodávat. Proto není známa ani jeho cena. Přesto bych se ji pokusil odhadnout někde okolo 2500 Kč.

Foto i screenshot autor s použitím několika oficiálních fotografií a log

Jak se připravujete na budoucí PayTV nabídku kódovaných programů v pozemním vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).