Hlavní navigace

Skylink mění majitele, trh satelitní placené televize čeká další významná změna

1. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Satelitní placená televize v České republice a na Slovensku zažije s největší pravděpodobností další velké změny. Služba Skylink má totiž nového vlastníka, mediální skupinu M77 Group, pod kterou už u nás patří konkurenční služba CS Link. V tuto chvíli by jakékoliv odhady byly pouhými spekulacemi, je však jasné, že se můžeme dočkat velkých změn. V úvahu je několik scénářů včetně možného zániku obou značek a vzniku úplně nového produktu. Další událostí týdne je bezesporu odchod čtyř vrcholových manažerů z České televize.

Satelitní služba Skylink má nového vlastníka

Satelitní služba Skylink má nového vlastníka. Stala se jím společnost M77 Group, která taktéž spravuje konkurenční CS Link. V pátek o tom informoval server Parabola.cz. DigiZone.cz skutečnost potvrdil výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník. Ano, je to pravda. M7 Group (společnost spravuje placené televize, M77 Group je jejím vlastníkem, pozn. red.) při této příležitosti vydá tiskovou zprávu, uvedl Glisník. Výkonného ředitele Skylinku překvapilo, že informace vyšla na světlo světa dříve, než byla oficiálně komentována. Informaci tak „pustil“ ven pravděpodobně někdo z vedení společnosti Media Vision, která je provozovatelem placené televize CS Link a používá server Parabola.cz pravidelně jako svůj komunikační a PR kanál se zákazníky a montážníky. Hodnota transakce má být dvě miliardy korun. Tato skutečnost může mít na trh placené televize v České republice a na Slovensku zásadní vliv. CS Link a Skylink jsou na obou trzích službami s největším počtem aktivních zákaznických karet.

Lukáš Polák: Vlastník CS Linku, skupina M77 Group, koupil satelitní službu Skylink
Lukáš Polák: Vlastník CS Linku potvrdil koupi Skylinku. O jejich spojení se nezmínil

České Radiokomunikace mají zájem o multiplex 4

Do poloviny příštího roku chce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyřešit otázku další existence televizního multiplexu 4, který jeho současný provozovatel, společnost Telefónica Czech Republic, nerozvíjí. Jednou z možností je odebrání jeho kmitočtů a vypsání soutěže na nového operátora. Kdyby tu byla možnost, určitě bychom měli o multiplex 4 zájem, uvedl v rozhovoru pro DigiZone.cz novopečený generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský. Firma by jej ale podle jeho slov využila pro digitální vysílání druhé generace DVB-T2. Současné spektrum multiplexu 4 bude vyměněno za spektrum nižších kanálů tak, aby kanály nad 60 mohly tvořit součást logického celku, který bude tendrován jako součást digitální dividendy. Českých Radiokomunikací a jejich sítí se to také týká, máme jeden kanál nad 60, který bude muset být vyměněn, uvedl také Levinský.

Přenosový vůz Telefónica O2

Multiplex 4 společnosti Telefónica Czech Republic se v příštím roce s největší pravděpodobností odmlčí. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: O multiplex 4 bychom měli zájem, říká nový šéf Českých Radiokomunikací
Jan Potůček: Za pátý program v multiplexu 1 by ČT nemusela platit nic navíc

Českou televizi opustili někteří vrcholní manažeři

Robert Kvapil už nebude obchodním ředitelem České televize. Webu ekonomického deníku E15 potvrdil, že podal demisi. Podle jeho slov nemá společné vize s generálním ředitelem Petrem Dvořákem, bývalým šéfem televize Nova, který se ujme funkce oficiálně 1. října. Došel jsem k závěru, že naše představy o ČT jsou neslučitelné, konstatoval Kvapil. Kvapil je tak pomyslnou první obětí personálních změn, které pravděpodobně čekají Českou televizi pod novým vedením. Zdali ale bude generální ředitel na Kavčích horách provádět nějaké větší „čistky“, není zatím v tuto chvíli jasné. Dvořák už v rozhovoru pro DigiZone.cz nedávno uvedl, že jména lidí, jež by eventuelně propustil, nechce prozrazovat přes média. Robert Kvapil působil ve veřejnoprávní televizi jako obchodní ředitel od roku 2008. Kavčí hory opustili také výkonný ředitel zpravodajské stanice ČT 24 Roman Bradáč, šéf programových okruhů Radek Žádník a finanční ředitelka Lujza Oravcová.

Roman Bradáč - 500 - Česká televize

Roman Bradáč, bývalý výkonný ředitel stanice ČT 24, „nerozdýchal“ příchod Petra Dvořáka na post šéfa České televize (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Z ČT odchází šéfové zpravodajské ČT 24, obchodu i programových okruhů
Jan Potůček: Českou televizi k 30. září opouští i finanční ředitelka Lujza Oravcová

Stručně

Diváci filmových kanálů Filmbox a Filmbox Extra se dnes dočkali nečekaného překvapení. Obě stanice přešly na širokoúhlý obrazový formát 16:9. Doposud byly kanály nabízeny v „zastaralém“ obrazovém formátu 4:3. Přechod na moderní zobrazení realizuje polská centrála společnost SPI International. Dříve byla provozovatelem stanic firma patřící slovenskému podnikateli Ivanu Hroncovi.

Lukáš Polák: Stanice Filmbox a Filmbox Extra přešly na formát 16:9

Satelitní služba Skylink zařadila po několikahodinovém testovacím období kanál Markíza v „HD rozlišení“. Vysokou kvalitu obrazu dáváme záměrně do uvozovek, protože jde spíše o obchodní tah operátora směrem ke slovenským zákazníkům. Ti doposud v HD žádný plnoformátový kanál k dispozici neměli. Markíza HD vysílá ve vysokém rozlišení pouze vybrané filmy a těch není moc.

Lukáš Polák: Satelitní služba Skylink odhaluje první novinku – Markízu v „HD rozlišení“

Dlouhodobý test zemské digitální televize druhé generace DVB-T2, který pro Český metrologický institut zajišťují České Radiokomunikace, lze od čtvrtečního dopoledne naladit už pouze z pražského vysílače Žižkov. Po jihočeském vysílači Kleť ukončil vysílání i na jihlavské Javořici. „Dne 29.9.2011 v 10­.00 hodin byl ukončen testovací provoz z vysílače DVB-T2 Jihlava – Javořice. Vysílací kanál 25; polarizace H; max. ERP 100kW,“ uvedla firma na svém webu.

Jan Potůček: Test DVB-T2 skončil i na Vysočině, nadále zůstává jen v Praze a okolí

Žižkov, vysílač - foto Čestmír Polák

Test DVB-T2 naladíte opět už pouze z pražského Žižkova. (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

Generální ředitel televize Prima Marek Singer v rozhovoru pro ekonomický deník E15 potvrdil, že jako obranu proti blížícímu se startu chystaného mužského kanálu od Novy bude provozovatel Primy Cool výrazněji investovat do této stanice. Nechtěl ale prozradit o kolik. V tuto chvíli zatím není podle jeho slov na co reagovat. Nova označila svůj připravovaný program pracovním názvem Kanál 5.

Lukáš Polák: Prima zvýši investice do Coolu kvůli chystanému kanálu Novy

Bývalý ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal, který před lety rozjížděl tematický kanál ČT 24, by mohl zamířit zpět na Kavčí hory. Dnes se podle serveru iHNED.cz vzdal pozice programového ředitele regionální televize TV Metropol. Pravost informace potvrdil DigiZone.cz sám Šámal. V Metropoli působil známý televizní manažer od 1. června, tedy poměrně velice krátkou dobu.

Lukáš Polák: Šámal už není šéfem programu televize Metropol. Zamíří zpět do ČT?

BRAND24

Novou aplikaci pro chytré mobilní telefony iPhone, která zdarma nabízí aktuální výsledky sportovních utkání, uvolnil přes App Store panevropský placený sportovní kanál Eurosport. Aplikace Eurosport Live Score je k dispozici nejen v angličtině, ale také čínštině, francouzštině, němčině, italštině, polštině, ruštině, španělštině a švédštině. Kompatibilní je nejen s telefony iPhone, ale také tablety iPad a přehrávači iPod touch.

Jan Potůček: Eurosport uvolnil aplikaci pro iPhone s aktuálními sportovními výsledky

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).