Hlavní navigace

TPP začne platit od poloviny května, může se ještě změnit

29. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
29. 4. 2008

Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP), který v pondělí schválila vláda, začne platit v polovině května. Na konferenci Digitální televize, pořádané Institute for International Research, to řekl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. Nejprve musí TPP vyjít ve Sbírce zákonů, vysvětlil šéf telekomunikač­ní rady.

Jakmile začne TPP platit, budou mít provozovatelé televizního vysílání a operátoři digitálních sítí devadesát dní na to, aby se k harmonogramu digitalizace přihlásili. Stávající komerční televize Nova a Prima by za to získaly každá po jedné bonusové licenci pro další celoplošně šířený celostátní program.

Podle Jana Dubna, ředitele Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb na Ministerstvu průmyslu a obchodu, však současná podoba TPP může ještě doznat změn. Jde o vládní nařízení, které může změnit další vládní nařízení, a to i poměrně brzy. Stačí, aby se vyměnila vláda, upozornil Duben.

Tipy C

Ani po vyjádření „dotčených subjektů“ k TPP nemusí mít zemská digitalizace v tuzemsku vyhráno. Jednotlivé televize se totiž musí domluvit s operátory multiplexů na podmínkách zařazení jejich programu do konkrétní sítě, především pak na ceně za šíření signálu. Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák upozornil, že v případě komplikací jeho úřad vstoupí do jednání a může upravit ceníky operátorů tak, aby jim zajišťovaly „přiměřený zisk“, ale nebyly „přemrštěné“.

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák a náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček pořádají dnes v 16:00 hod. tiskovou konferenci k TPP. Server DigiZone.cz přinese aktuální informace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).