Hlavní navigace

Toshiba 58L9363D: jemňounké Ultra HD, ale stále chybí český obsah

19. 3. 2014
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Toshiba
Máme tu druhý kousek z Ultra HD řady L9, který je také tím nejmenším. Vedle testovaných 165 cm a 213 cm je tu nyní i 147 cm.

Má také stejný firmware a elektroniku, jejímž základem je výtečná grafika Cevo, takže můžete očekávat stejné chování Ultra HD panelu jako u v listopadu testované Toshiby 65L9363D (viz recenze zde) na ni se budu také odkazovat. Prodávat se bude do července (srpna) a právě byla zlevněna, takže přijde na 59 990 Kč.

A v čem se tedy od dříve testovaného modelu 65L9363D vlastně liší, resp. proč si zasloužila tuto recenzi? Především jde o jiný panel, který mj. vykazuje pomalejší odezvu (6,5 oproti 5 ms). Je tu také výrazně pohodovější aktivní 3D, což skutečně vítám, protože pasivní 3D v kombinaci s rozlišením 4K a obrovskými úhlopříčkami zapříčiňuje snad ještě menší pohledové úhly, což u aktivního 3D neřešíte.

Je tu ale také jiné chování u multimédii promítaných přes rozhraní USB, resp. podpora jiných formátů souborů, což bude dobře vidět dále. U testovaného modelu nebyly potíže ani s paměťovou SD kartou, ani s mým oblíbeným diskem Freecom Mobile Drive Sq TV, který byl na rozdíl od 65 palců bez problémů identifikován. Nicméně ani zde nepřehrajete multimédia v rozlišení Ultra HD přes USB, což je ovšem problém drtivé většiny televizorů nejen na českém trhu a bude to umět až další generace, která má přijít letos. Mimochodem za nedlouho přijdou na český trh (cca měsíc, dva) nové modely řady L7, která sice bude mít ještě rozlišení Full HD, ale zabudován bude stejný obrazový procesor Cevo jako Ultra HD přístrojů. A ten je opravdu vynikající!

Panel, a jeho design, vypadá zcela stejně jako u většího modelu 65L9363D. Liší se pouze podstavec, který má pouze jednu nohu.
Autor: Toshiba

Panel, a jeho design, vypadá zcela stejně jako u většího modelu 65L9363D. Liší se pouze podstavec, který má pouze jednu nohu.

Obvyklá instalace na jedné obrazovce

Po úvodním proklikání se tak opravdu odehrává, včetně zavedení přístupu na internet. Bohužel u instalace WiFi se vám nejprve nabídne tlačítko WPS a není triviální televizor přesvědčit na jinou. Nejinak na tom budete i se zadáním síťového klíče, resp. pokud v něm máte více než jedno velké písmeno a potřebujete přepnout na velké znaky trvaleji. Nicméně dá to přežít a pak se vám nabídne impozantních skoro 150 cm v plné kráse.

Ladil jsem DVB-T a také DVB-T2. V prvním případě, včetně Multiplexu 7 s HD kanály České televize.

Pamatujte, že součástí instalace není zapnutí HbbTV, ani setřídění naladěných kanálů. Obojí uděláte v menu a je třeba si při tom dávat pozor, protože to není tak snadné, jak by být mohlo. V prvním případě jde o menu „Síť“, v druhém o část nazvanou „Instalace“.

Pokud se po ukončení celého procesu u kterého mi nejvíce času zabralo WiFi, které se ze začátku ne a ne napojit, chcete podívat na ukázky v rozlišení Ultra HD, stačí zmáčknout tlačítko kontextového menu Quick.

Většina instalace se odehrává v rámci jedné obrazovky nicméně Wi-Fi se standardně nabídne pro instalaci přes tlačítko WPS.
Autor: Bohumil Herwig

Většina instalace se odehrává v rámci jedné obrazovky nicméně WiFi se standardně nabídne pro instalaci přes tlačítko WPS.

Pohodové ovládání někdy s menším prodlením

V menu klasického textového typu se dá kolovat a ovládání je tak velice příjemné. Je příjemné i díky tomu, že pro přechod na vyšší úroveň funguje jak tlačítko Back, tak prostá šipka vlevo. Menu nabíhá okamžitě, nicméně po zapnutí si chvilku počkáte na chytré funkce či na vstup do EPG. Za běžného provozu to však není nic tragického a viděl jsem celou řadu horších.

Na dálkovém ovladači si nad šipkovými tlačítky povšimněte dalších s dvojitou šipkou. Mimo jiné se s nimi výtečně listuje v seznamu kanálů, kde zajišťují posun o stránku.
Autor: Bohumil Herwig

Na dálkovém ovladači si nad šipkovými tlačítky povšimněte dalších s dvojitou šipkou. Mimo jiné se s nimi výtečně listuje v seznamu kanálů, kde zajišťují posun o stránku.

Na dálkovém ovladači jsou nejčastěji používané funkce soustředěny kolem kurzorového kříže s OK uprostřed. Až na jednu výjimku. Tou je tlačítko List vyvolávající seznam naladěných kanálů, což bohužel nedělá OK.

Ve spodní části ovladače pak najdete kompletní sadu tlačítek pro multimédia a pod nimi obvyklou „barevnou“ teletextovou sadu.

EPG se dohrává v okamžiku, kdy vstoupíte na daný multiplex.
Autor: Bohumil Herwig

EPG se dohrává v okamžiku, kdy vstoupíte na daný multiplex.

Devítidenní EPG bez obrazu

Zvuk pracuje, ovšem obraz tu není stejně, jako náhled na bližší informace o pořadu a tady Toshiba na špičku, kterou je především Samsung, ale nově také například Panasonic, stále ztrácí. Abyste zjistili, kdy pořad začíná, musíte zmáčknout tlačítko „i+“ a informace, včetně podrobnějšího popisu, se otevřou do nového okna.

EPG zobrazující se pro třináct stanic také nenabíhá pro všechny kanály, ale pouze pro vybraný multiplex. Pokud chcete další, musíte na něj přes tlačítko OK vstoupit, což ale zároveň zapříčiní opuštění EPG a přímý vstup na vybraný kanál.

Po připojení k internetu fungovalo HbbTV bezproblémově a hlavně spolehlivě. Stačí jen na stanicích ČT zmáčknout červené teletextové tlačítko.
Autor: Bohumil Herwig

Po připojení k internetu fungovalo HbbTV bezproblémově a hlavně spolehlivě. Stačí jen na stanicích ČT zmáčknout červené teletextové tlačítko.

Chytré funkce stále bez češtiny

Až na HbbTV, pochopitelně. Standardně je však vypnuto, ale stačilo ho v menu jen zapnout a naběhlo okamžitě. Fungovalo velice dobře až na drobné problémy při přetáčení, kdy někdy nebyla vidět lišta s pozicí ve filmu, takže jste vlastně neviděli, o kolik jste poskočili. V tomto případě ale stačilo pustit celoobrazovkový režim a vše se usadilo.

Pokud jde widgety, je televizor bohužel zklamáním. Vedle těch standardních zahraničních, jako jsou Youtube či vstup na sociální sítě, tu není jediný český, a to co nám bylo na konci minulého roku slibováno, se tak bohužel zatím neuskutečnilo. Toshiba tak nadále v této oblasti pro českého zákazníka ztrácí, nemluvě o tom, že se nemůžete připojit ke službě Toshiba Cloud TV a využít tak například chytrého vyhledávání obsahu.

Po vstupu do chytré části, což se dělá přes tlačítko ikonou hlavičky vidíte například vstup do otevřeného webového prohlížeče či multimédií.
Autor: Bohumil Herwig

Po vstupu do chytré části, což se dělá přes tlačítko ikonou hlavičky, vidíte například vstup do otevřeného webového prohlížeče či multimédií.

Spousta možností nastavení

Přednastavených obrazových režimů je k dispozici šest, včetně tří „Hollywoodských“, na které je Toshiba pyšná. Pokud budete chtít obraz upravit, máte k hned několik možností, avšak speciální volby jako například úpravu sytosti pro zelenou tu nečekejte. Mezi základní možnosti patří úprava podsvícení (veledůležité!), dále pak tu najdete dva pokročilé režimy, ve kterých je i zkušební obrazec (!), vyvážení na bílou či možnost zapnout nebo vypnout tzv. RGB filtr. Je tu ale i teplota barev a úprava úrovně černá/bílá. Bohužel u funkcí chybí nápověda, takže je dobré alespoň ze začátku mít k ruce příručku a zjistit si, co například znamená volba „Resolution+“ (doostření).

Poměrů stran obrazu je šest, hned po instalaci je správně nastaveno, že pořady ve formátu 4:3 se mají také ve 4:3 automaticky zobrazovat, což opravdu fungovalo. Jinak si můžete přepnout i na 14:9 či si například nechat zvýraznit titulky.

Designově čistě provedená zadní strana s ovládáním vpravo dole.
Autor: Toshiba

Designově čistě provedená zadní strana s ovládáním vpravo dole.

Spotřeba pod průměrem

Televizor v základním nastavení, tedy po prvotní instalaci má nastaven režim Standardní, čidlo pro úroveň okolního osvětlení vypnuto, automatickou regulaci podsvícení nastavenu na „Vysoký“. V tomto okamžiku si televizor na ČT24 a DB-T po hodině provozu vzal 179 wattů s nijak velkým rozpětím 151–180 W.

Pokud byste chtěli spotřebu za provozu snížit, volby nenajdete na kontextovém menu Quick, nýbrž pouze v menu jako takovém, a to na dvou místech. V části Možnosti (jde jen o volby typu vypnutí při ztrátě signálu), a Obraz, Pokročilé nastavení obrazu. tady narazíte především na zapnutí čidla hlídajícího okolní osvětlení. Jakmile jsem ho zapnul (vypnout panel a nechat jít pouze zvuk nejde), dostal jsem se na nějakých 128 W, a to je už podstatně lepší! Tady je třeba si s nastavením opravdu pohrát.

Oficiálně udávaná spotřeba je následující: 210 W, pohotovostní režim: < 0,3 W; roční spotřeba 307 kWh; energetická třída C. Jak vidíte, parametry nijak špičkové a i když je to v praxi lepší, překvapuje zejména podprůměrná spotřeba v pohotovostním režimu.

Souborový manažer patří ke specialitkám Toshiby, ale zvyknete si na něj rychle.
Autor: Bohumil Herwig

Souborový manažer patří ke specialitkám Toshiby, ale zvyknete si na něj rychle.

Kompatibilita solidní, chybí ale podpora externích titulků

Televizor okamžitě identifikoval terabajtový disk Freecom Mobile Drive Sq TV určený speciálně pro nahrávání z televizoru a nabídl volbu Videa, Hudbu a Fotografie. Všechno najednou přehrávat neumí.

Souborový manažer je poněkud zvláštní v tom, že se názvy adresářů ukazují stranou a nikoli přímo u složek. Neumí také bohužel kolovat, takže na terabajtovém disku zaplněném z devadesáti procent to bylo někdy poněkud úmorné.

Ve fotografiích také názvy nad 53 znaků délky nevidíte celé, jinak jsou ale informace vynikající a vše svižně nabíhá. Nicméně počítejte pouze s JPG, i když výrobce tvrdí, že umí i BMP, mně se nezobrazilo. Fotky však vypadají naprosto excelentně, a to je třeba zmínit také.

V případě muziky se soubory zobrazují zcela jinak, z názvu vidíte jen 33 znaků a televizor zvládá MP3, WMA i WAV, FLAC už nikoli.

Filmy přes USB zvládal televizor – co do obrazového podání – opravdu skvěle, a to včetně seriálových dílů v kodeku X.264 o velikosti pouhých 300 MB na délku 41 min. MKV (L4.0 i L4.1) zvládl taktéž brilantně, bohužel stále bez podpory externích titulků, což platilo například i o XviD. Ve 3D pak neméně precizně zobrazil například i nahrávky z 3D kamery Panasonic HDC-SDT750 a výtečné aktivní 3D bylo vidět i tady.

Potěšily rovněž precizně interpretované HD nahrávky ve WMV 1 080i, dále pak prosté MP4, H.264 či AVCHD, s koncovkou MTS i M2TS, a nejinak tomu bylo i u MOV. Bohužel není podporován zvuk v dts, a to by u takovéhoto přístroje opravdu chybět nemělo!

Jak už jsem naznačil, video ve 4K se vám přes USB nepřehraje, televizor napíše „Nepodporovaný soubor“.

Konektory na pravém boku jsou utopeny (asi 13 cm od kraje TV), takže přístup je k nim trochu komplikovanější zvláště při montáži na stěnu.
Autor: Toshiba 58L9363_side_left

Konektory na pravém boku jsou utopeny (asi 13 cm od kraje TV), takže přístup je k nim trochu komplikovanější zvláště při montáži na stěnu.

Příjemně přirozené barvy, kvalitní převod

Na televizoru je znát, že se s kvalitnějším signálem, resp. vyšším datovým tokem, umí vypořádat lépe než se signálem v typicky českém DVB-T i když ani tady to není tak špatné, jak bych očekával (dokonce i u typicky mizerné ČT24). V některých případech pak zvládá příchozí nízké rozlišení vysloveně výborně, jindy (v podstatně méně případech) je pro změnu vidět rozostřený a zašumělý obraz, což platí především u televizního vysílání, protože multimédia přes USB jsou překvapivě dobrá. Kupodivu například na HbbTV byla sice znát nízká kvalita vysílání, ale se záběry detailů, např. obličeje, se televizor vypořádával naprosto výborně!

U televizoru Toshiba 65L9363D, který jsme testovali v listopadu, zde můžete číst o parádní černé a dokonalých pohledových úhlech, což se tentokráte týká i 3D, které je aktivní. Platí to i zde a platí i slova o prakticky dokonalém převodu na rozlišení UHD, které má Toshiba jedno z nejlepších, ne-li nejlepší. A o to jde dnes především. A nejen dnes, protože potrvá hodně dlouho, než se u nás nějaké vysílání ve 4K objeví. A jsem přesvědčen, že když se objeví, bude typicky české, a tudíž mizerné…

Pokud se ptáte, zda koupit či nekoupit, buďte si vědomi především problémů. Absence podpory externích titulků v multimédiích znamená provozovat je přes něco jiného. Absence chytrého obsahu v češtině znamená totéž, pokud ho samozřejmě chcete a potřebujete. Toshiba by s tím ale urychleně měla něco udělat, protože je to poněkud ostudné. Buďte si vědomi i toho, že zabudováno je rozhraní HDMI 1.4, což znamená UHD jen s 30 snímky za sekundu. Kdo ale má rád skutečný filmový režim 24 sn./s, tak nad tím mávne rukou. Je tu  také trochu pomalejší reakce na dálkový ovladač, ale opět zdůrazňuji, že to není nic tragického. Zbytek, včetně chování Ultra HD, je poplatný většímu modelu, a proto odkazuji na příslušnou recenzi. Nicméně rozdíl v rozměrech úhlopříčky 18 cm znamená především ještě příjemnější a jemnější obraz a také méně problémů s převodem z nízkého rozlišení, což se na obrazu také velice příznivě projevuje. Musím říci, že se mi televizor moc líbí. Ale jen jako zobrazovací panel. Okolí potřebuje dotáhnout. Pokud bych však hledal UDH televizor a nevadilo by mi výše uvedené, včetně absence 4K podpory na rozhraní USB (to se samozřejmě netýká fotografií, ale 4K videa, do kterého umí natáčet například i skvělý LG Flex), rozhodně bych za danou cenu do tohoto přístroje šel.

Jako zobrazovač je totiž naprosto parádní!

BRAND24

Hodnocení

pro: excelentní poměr cena/výkon, výtečný zvuk, excelentní aktivní 3D, skvělé pohledové úhly, parádní obraz, překvapivě rovnoměrné podsvícení, výtečný převod nízkého i vysokého rozlišení na panel UHD, ale…
proti: …někdy je kvalita obrazu lehce proměnlivá, chybí podpora dts, podprůměrná spotřeba v pohotovostním režimu

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • 3× 3D brýle (pasivní)
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (na pevno přidělaný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Full HD nebo Ultra HD? Jak to vidíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).