Hlavní navigace

Test DVB-T2 přeci jenom bude. Od 17. července v Praze a Plzni

11. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Český telekomunikační úřad udělil Českým Radiokomunikacím povolení testovat DVB-T2 na kanálu 50 z pražského vysílače Žižkov a plzeňského Krkavce

ČT 2 HD a ČT 4 HD budou v DVB-T i DVB-T2

Olympijské přenosy v HD kvalitě prostřednictvím pozemní digitální televize druhé generace DVB-T2 v Česku přeci jenom proběhnou. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) totiž vyhověl žádosti Českých Radiokomunikací o přidělení kmitočtů pro dlouhodobé experimentální vysílání v tomto standardu. Testovací multiplex DVB-T2 bude možné zachytit v Praze a části středních Čech na kanálu 50 z pražského vysílače Žižkov a v Plzni na kanále 50 z vysílače Krkavec. Informovala o tom Markéta Šveňková z Českých Radiokomunikací.

Firma experiment zahájí o půlnoci 17. července, tedy deset dní před slavnostním zahájením Letních olympijských her v Londýně. Ve stejný den zařadí do celoplošného multiplexu 3 olympijské kanály České televize, programy ČT 4 HD a ČT 1 HD, který se od 27. července změní na ČT 2 HD. Stejné programy v HD kvalitě bude šířit i experimentální multiplex DVB-T2 v Praze a Plzni. Pražský vysílač bude vysílat výkonem 20 kW, plzeňský 10 kW. Hodnoty se ale budou v průběhu testů měnit podle potřeby měření Českých Radiokomunikací.

BRAND24

V Praze na rok, v Plzni jen do Silvestra

I když je celý experiment omezen na jeden rok, po celou tuto dobu jej budou moci přijímat pouze diváci v Praze. „Experimentální vysílání bude po dobu jednoho roku probíhat z vysílače Žižkov v Praze a do 31. prosince 2012 také z vysílače Krkavec v Plzni,“ uvedly České Radiokomunikace. „Na zařazení do zkušebního multiplexu DVB-T2 jsme domluveni s Českou televizí, televizemi Prima a Barrandov pro HD vysílání a s televizí Óčko ve standardní kvalitě,“ dodal k obsahu testovací sítě generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský. Olympijské přenosy v HD kvalitě tak bude možné sledovat hned v třech pozemních sítích najednou: kromě testu DVB-T2 a multiplexu 3 také v multiplexu 4.

„V době, kdy poměrně mnoho domácností v České republice již vlastní širokoúhlou televizi s full HD či alespoň HD ready rozlišením, je přechod na vyšší standard televizního vysílání logickým a přirozeným krokem. Považujeme za důležité, abychom divákům ukázali, že v pozemním televizním vysílání mohou zadarmo přijímat stejně kvalitní obsah jako přes kabelovou televizi nebo satelit,“ vysvětlil důvod zařazení HD programů do sítí ČRa Levinský. V multiplexu 3 ale tyto programy naladí pouze diváci, jejichž přijímače zvládnou zpracovat signál v kompresním standardu MPEG-4 a jsou alespoň HD ready. Test DVB-T2 pak pouze s přijímačem, který má tuner DVB-T2 (na českém trhu je jich zatím minimum).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).