Hlavní navigace

Terestrika pomalu usínala, teď vzbuzuje vášnivé emoce

23. 6. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Provozovatel multiplexu 4 láká diváky na kanál ČT 4 HD. České Radiokomunikace zvažují, že část multiplexu 3 vyčlení pro placené programy.

Multiplex 3 by mohl šířit pay-tv

Placené televizní programy by se mohly objevit v části datového toku celoplošného multiplexu 3. Ekonomickému deníku E15 to řekl manažer úseku regulace a strategie Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal. „Tyto plány jsme primárně spřádali pro multiplex nového typu s technologií DVB-T2, kde ekonomický model vychází lépe nejen pro placenou televizi. Pokud bychom nenaplnili síť 3, je jednou z variant i vysílání placené televize,“ uvedl. Z analýz, které si firma nechala vypracovat, podle Vykydala vyplývá, že placená televize má smysl nejen v satelitním a kabelovém vysílání, ale i na terestrické platformě. Placený obsah multiplexu 3 by ale nechtěly spravovat samy České Radiokomunikace. „Nechceme se stát správcem či dramaturgem obsahu placené televize. Jednou z možností je, že by se o ni staral nějaký administrátor. Ten by se staral o obsahovou skladbu, o diváka, správu set-top boxů, distribuci kryptovacích karet a podobně. Již jsme oslovili několik společností, které mají obsah k dispozici nebo k němu mají blízko,“ uvedl Vykydal.


Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Zástupci Českých Radiokomunikací zvažují pro multiplex 3 různé obchodní modely.

Jan Potůček: České Radiokomunikace nevylučují, že do multiplexu 3 zařadí placené kanály

Sportovní ČT 4 lze zachytit i pozemně v HD

Pozemní multiplex 4 společnosti Digital Broadcasting doznal ve středu odpoledne prvních změn pod novým vlastníkem. Z jeho programové nabídky byl vyřazen kanál ČT 1 HD (pozice ČT HD) a objevila se v něm naopak stanice ČT 4 HD, tedy sportovní program České televize ve vysokém rozlišení obrazu. V nabídce prozatím nadále zůstávají kanály Nova HD a Óčko. ČT 4 HD je stejně jako Nova HD šířen v normě MPEG-4. Na změnu v multiplexu 4 upozornil server DigiZone.cz jeho čtenář Miloslav Soška z Horních Stakor. Ten si všiml, že ze sítě zmizela programová pozice ČT HD. Aby mohli diváci sledovat kanál ČT 4 HD, je nutné, aby si svůj televizor nebo přijímač sami proladili (v případě, že nemá automatickou aktualizaci). Vlastník společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek nechtěl zařazení tohoto programu do nabídky multiplexu 4 komentovat. O novinkách budeme informovat v blízké době, uvedl. Změnu si server DigiZone.cz ověřil v Praze.

Česká televize zahájila vysílání svého sportovního kanálu ve vysokém rozlišení.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Česká televize zahájila vysílání svého sportovního kanálu ve vysokém rozlišení poměrně nedávno..

Lukáš Polák: ČT 4 HD vstoupila do multiplexu 4. Oficiálně ji začne šířit v pondělí

Nova si bude sledovanost měřit sama

Pro někoho možná ne až tak očekávaný průběh dostává kauza peoplemetrového měření, které má provádět v letech 2013 až 2017 opět společnost Mediaresearch. Vítěze tendru jako jediného neuznala televize Nova. Vše nyní s největší pravděpodobností dopadne tak, že tato stanice bude mít vlastního poskytovatele data. V reálu tak budou na českém trhu fungovat paralelně vedle sebe dvě peoplemetrová měření. Naše pochybnosti ohledně průběhu tendru na nového poskytovatele elektronického měření sledovanosti do dneška nebyly vyřešeny. V Asociaci televizních organizací vznikla patová situace, a protože se nenašel kompromis, iniciovali jsme vznik nového Sdružení pro měření sledovanosti, řekl v rozhovoru pro časopis Týden generální ředitel Novy Jan Andruško. Založení nového sdružení ale podle jeho slov neznamená, že by televize z ATO vystoupila.


Autor: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Naše pochybnosti ohledně průběhu tendru na nového poskytovatele elektronického měření sledovanosti do dneška nebyly vyřešeny. V Asociaci televizních organizací vznikla patová situace, a protože se nenašel kompromis, iniciovali jsme vznik nového Sdružení pro měření sledovanosti, zdůvodnil nutnost založení asociace šéf Novy.

Lukáš Polák: Nova chce vlastního poskytovatele peoplemetrových dat. Vypsala tendr

Jan Potůček: Televizní trh se bouří proti „n@vametrům“. Prodraží nákup reklamních časů

Jan Potůček: ATO považuje rozhodnutí Novy zavést vlastní měření sledovanosti za „krok zpět“

Kristina Taberyová: Zpátky na strom, přátelé!

Stručně

Nesouhlasné reakce na diskusních fórech ohledně zavedení takzvaného servisního poplatku u satelitních služeb CS Link a Skylink už pomalu polevují, jejich provozovatel, lucemburská společnost M77 Gropu, ale ještě rozhodně nemá v tomto směru vyhráno. Řada nespokojených klientů obou operátorů se obrátila na spotřebitelský časopis dTest a ten na základě jejich stížností a rozboru právníky podal podnět k zahájení správního řízení Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ).

Lukáš Polák: Servisní poplatek satelitních služeb CS Link a Skylink bude řešit ČTÚ i ÚOHS

Přechod na aktuálnější verzi kódovacího systému Irdeto naplánovaly na čtvrteční brzké ráno satelitní služby Skylink a CS Link. Důvodem byly technické problémy, které nastaly v průběhu minulého týdne, a znemožnily nové registrace dekódovacích karet, využívání předváděcího režimu, změny služeb a reautorizaci karet.

Jan Potůček: Skylink a CS Link mají problémy s kódováním Irdeto, musí provést upgrade

Naprostý zmatek v řazení televizních programů způsobila svým zákazníkům satelitní služba Digi TV. Při aktualizaci softwaru satelitních set-top-boxů Humax a Hyundai, který má zajistit, aby diváci při vyhledávání programů nenaráželi na kanály, jež nejsou dostupné pro český trh, všem vymazala jejich řazení programů a nastavila univerzální seznam, který nelze změnit.

Jan Potůček: Satelitní Digi TV divákům zrušila při aktualizaci softwaru řazení programů


Autor: Michal Hoftich

Paraboly provozovatele Digi TV nejsou příliš kvalitní.

Projekt iVysílání České televize v televizorech Samsung zatím není odpískaný, nicméně je velice pravděpodobné, že už nebude realizován. Šéfka sekce Nová média tohoto veřejnoprávního média Pavlína Kvapilová předpokládá, že ho pravděpodobně vyřeší hybridní vysílání označované zkratkou HbbTV.

Lukáš Polák: Česká televize vsadila na HbbTV. S aplikací iVysílání pro Samsung už příliš nepočítá

Krátce před půlnocí z neděle na pondělí začala v multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG) z vysílače Kleť (kanál 22) společně s televizní stanicí Prima love a rozhlasovým programem Proglas vysílat nová Jihočeská televize.

Čestmír Polák: Jihočeská televize začala šířit svůj signál z vysílače Kleť

BRAND24

Nástup slovenské manažerky Martiny Líškové na pozici generální ředitelky televize Barrandov má svou první oběť. Programové oddělení stanice podle serveru DigiZone.cz opustila v pátek dosavadní vedoucí programové skladby Jaroslava Vokurková. Informaci naší redakci potvrdil programový ředitel Barrandova Janis Sidovský.

Lukáš Polák: Z televize Barrandov odešla vedoucí programové skladby Jaroslava Vokurková

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).