Hlavní navigace

Tematické kanály ARD a ZDF se dočkají redukce, obě média chtějí kanál pro mládež

24. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Roční rozpočet nové stanice by měl být 45 milionů eur. Dvě třetiny rozpočtu padnou na bedra ARD, třetina na ZDF. Program neodstartuje dříve než v polovině roku 2015.

Německu už se několik měsíců debatuje nad možnou podobou kanálu pro mládež veřejnoprávních televizí ARD a ZDF. Ten by byl dalším společným projektem po dětské stanici KiKA, která je mimo jiné vzorem tematickému programu ČT :D (Déčko) od České televize. V souvislosti se vznikem této stanice dojde s největší pravděpodobností k redukci stávajícího počtu tematických stanic obou médií. Informoval o tom server Digitalfernsehen.de. Prozatím však není jasné, které kanály by měly skončit.

K TÉMATU: Skončí ZDFkultur? ZDF a ARD chtějí vytvořit společný kanál pro mladé diváky

ARD v současné době provozuje tři stanice – Eins Festival, Eins Plus, Tagesschau24 – a ZDF taktéž tři – ZDFinfo, ZDFneo a ZDFkultur. Až tři stanice tak mohou skončit, na místo jedné z nich by měl být dosazen program věnovaný mládeži, konkrétně divákům ve věku od 14 let. Cílová skupina tohoto kanálu má však končit až s 29. rokem. Vysílání stanic ZDFneo a ZDFinfo by mělo být zachováno, v ohrožení je ZDFkultur. Nadále se počítá s KiKou, dokumentárním Phoenixem a pochopitelně i francouzsko-německým projektem Arte.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: ARD a ZDF vidí v pozemním vysílání budoucnost, v roce 2017 nasadí DVB-T2

Už v tuto chvíli je však jasné, že spuštění programu věnovaného mladým a mladším divákům si vyžádá velké investice a tudíž i úsporná opatření. Generální ředitel ZDF Thomas Bellut v Berlíně uvedl, že si nedovede představit start tohoto programu dříve než v polovině roku 2015. Zároveň neočekává, že spolu se startem nového projektu by mělo dojít k navýšení koncesionářských poplatků. V cestě projektu stojí de facto už pouze politici, kteří mu musí dát pomyslnou zelenou. Dvě třetiny rozpočtu z plánovaných 45 milionů eur bude hradit ARD, zbytek ZDF.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).