Hlavní navigace

Velký přehled televizních tunerů pro tablety, počítače i mobily

21. 10. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Technaxx
Počítačový svět se nám mění pod rukama. Klasická PC už dávnou netáhnou a notebooky nefrčí. Dnes chce být každý pomalu kapesní. Včetně televize.

Přehled vznikal dosti těžce. Informace jsou roztroušené po všech možných i velice malých obchodech a prodejcích a nikdo nejenže nenabízí všechno, ale ani polovinu či pomalu třetinu sortimentu.

Nicméně máme ho tady a je prakticky kompletní, protože zboží celkově vzato zase tolik není. Důvodem pro nezařazení do tabulek tak tentokráte nebylo nadměrné množství, ale spíše nedostatek zpráv o tom, co je a co není aktuální.

Kritérium bylo vlastně jen jedno: aby tuner nebyl v televizoru, set-top boxu apod. a mířil do nějakého počítačového zařízení, ať už klasického PC, notebooku, ultrabooku, mobilu, nebo tabletu. Nebo třeba serveru Synology, kde je také vyzkoušen.

V přehledu pak najdete nejen nejrůznější typy TV tunerů (většinou jde ovšem o verze pro USB), ale také seznam všech možných operačních systémů, u nichž je můžete využít.

Ten svůj si tak najde každý.

Třeba i „linuxáři“…

Hama DVB-T USB 2.0 představuje typický tuner pro rozhraní USB s možností napojit nejen dodávanou anténu, ale i klasický konektor u svodu. Klasické jsou i funkce (EPG, teletext, nahrávání, Timeshift), kompatibilita (Windows XP až 7) a nechybí ani podpora DVB-T HD, pochopitelně v rámci MPEG-4, H.264.
Autor: Hama

Hama DVB-T USB 2.0 představuje typický tuner pro rozhraní USB s možností napojit nejen dodávanou anténu, ale i klasický konektor u svodu. Klasické jsou i funkce (EPG, teletext, nahrávání, Timeshift), kompatibilita (Windows XP až 7) a nechybí ani podpora DVB-T HD, pochopitelně v rámci MPEG-4, H.264.

Ani při důkladné probírce materiálů na webu jsem kupodivu nenarazil na jediný tuner s podporou DVB-T2/H.265, HEVC. Naopak jsem narazil na kombinovaný tuner pro DVB-T a digitální rozhlas DAB, a to by mohla být moc pěkná hračička.

Navíc za hubičku.

Objevil jsem ještě i klasickou PC kartu a mj. také několik šikovných DVB-T tunerů s akumulátorem napojovaných na zařízení přes Wi-Fi. A také na solidní informace o Media-Tech DVB-T Navigator Duo na webu Softech.cz. A byl to – vedle zařízení Pinnacle Systems PCTV – jediný případ tuneru, u kterého byla uvedena dodávka, včetně adaptéru ze speciálního malého konektoru MCX na běžný anténní svod IEC. Tak by to mělo být.

Zkusil jsem se ještě kontrolně podívat po DVB-T tunerech zabudovaných typicky do tabletů a telefonů, protože si pamatuji, že dříve jich bylo docela dost, včetně například Evolveo XtraPhone 4.5 Q4 16GB DVB-T nebo LG KB770. Nyní jsem v prodeji nenašel v podstatě nic než tablet Ferguson Regent TV7 (3599 Kč, LCD 7", tj. 17,8 cm, dvoujádro, tuner DVB-T, integrovaná anténa, konektor na vnější). Zřejmě nebyl zájem.

A když jsem u výčtu – vedle zmiňovaných samostatných tunerů můžete sáhnout i po specializovaném zařízení v podobě miniaturního televizoru à la tablet, jaký představuje například Sencor SPV 6917M4. To už je ale na jiné povídání.

Redukci z MCX na anténní konektor PAL (IEC F) není problém zakoupit. Co jsem ale zatím zjistil, může být problém s kompatibilitou, takže pokud někdo máte v tomto ohledu nějaké informace, dejte prosím vědět v diskusi.
Autor: archiv autora

Redukci z MCX na anténní konektor PAL (IEC F) není problém zakoupit. Co jsem ale zatím zjistil, může být problém s kompatibilitou, takže pokud někdo máte v tomto ohledu nějaké informace, dejte prosím vědět v diskusi.

Výhody a nevýhody

Sledování televize nikoli přes klasickou obrazovku má svá pro a proti. Tím zjevným problémem je menší, a někdy i podstatně menší, úhlopříčka, na druhé straně stojí možná mobilita a někdy i skutečná v podobě zasunutí tuneru přímo do telefonu či tabletu a také přijímání vysílání bez závislosti na datovém připojení.

V tomto okamžiku se ukazuje jasná výhoda nějakého přenosného či mobilního televizního tuneru stejně, jako u digitálního rozhlasového vysílání DAB. Mimochodem, věřím, že právě tahle kombinace bude v nedaleké budoucnosti hrát prim.

A pochopitelně DVB-T2/HEVC.

Naopak nevýhodou „mobilních řešení“ je někdy vysoká cena, což platí zvláště u zařízení Apple, protože „co je pro Apple je drahé až předražené“. Na to jsou ale majitelé zvyklí a ten, kdo jde do nakousnutého jablka, s tím prostě musí počítat.

V případě klasických USB řešení pro Windows či Linux je pak všechno jinak. Ceny jsou podstatně příjemnější, až tzv. za babku, nabídka poměrně široká a vlastnosti uspokojující, i když jsem takovýchto zařízení měl v ruce jen pár a problémy tu nepochybně jsou zejména v obslužném softwaru a citlivosti DVB-T tuneru.

Pravdou ale je, že si tu alespoň něco vybere každý, protože vlastnosti jsou různorodé, stejně jako například podání programové nabídky EPG.

Tedy v podstatě každý, protože v tomto přechodovém období se musíme smířit s tím, že na českém trhu nejspíše není jediný TV tuner, který by uměl DVB-T2 s podporou kodeku H.265/HEVC.

Alespoň já ho nenašel.

Kdy se ho dočkáme, opravdu netuším, protože jednak externí TV tunery v souhrnu nepředstavují žádný velký obrat a jednak momentálně panuje značný nedostatek přehrávačů a streamerů s tímto kodekem.

Jak číst tabulku

První body jsou myslím zřejmé, i když se ještě zastavím u tuneru. Ne vždy se mi totiž podařilo relevantně zjistit, zda je schopen příjmu v HD, tedy současného pozemního televizního vysílání ve vysokém rozlišení. Některé jistě nebudou a v řadě případů jsem narazil jen na náznaky či na uvedení kodeku MPEG-2. Vždy se tudíž raději zeptejte nebo podívejte do příručky.

Napojení TV tuneru na zařízení probíhá nejčastěji přes obyčejný konektor USB 2.0, některé výrobky pracují s konektorem speciálním (Apple) či dokonce bezdrátovým napojením Wi-Fi, u něhož většinou není udáván standard. V praxi se ale nejspíše bude jednat o 802.11 b/g/n.

Nenarazil jsem na žádný, u kterého by bylo napsáno „Wi-Fi ac“, a z pochopitelných důvodů ani na Bluetooth, které se hodí tak maximálně k přenosu audia.

Bod „vyžadovaná kompatibilita (výběr)“ berte tak, jak je uveden. Jde pouze o výběr parametrů a minimální nároky pro přehrání digitálního televizního vysílání. Pokud chcete nahrávat, nároky jsou poněkud vyšší, takže si vše dobře ověřte ideálně na stránce výrobce, i když ani ten nebývá spolehlivý.

Problém představují i anténní konektory. Vedle toho běžného, který znáte ze zásuvky ve zdi, jsou tu i speciální mini konektory. O jaké (jaký) ale jde, není prakticky nikde uvedeno, i když nejspíše ve všech (nebo většině) případů půjde o tzv. MCX. Pro jistotu všude v tabulce uvádím jen „speciální (malý)“, abych dal najevo, že nejde o běžný „dospělý“ konektor označovaný jako IEC (běžný anténní svod pro pozemní TV příjem).

Tam, kde prodejce přímo uvádí MCX, píši to i do tabulky.

Jako obvykle se pak snažím parametry ověřovat i na stránkách výrobce, případně přes telefon. V tomto případě to ale dopadá málokdy.

Pokud jde o operační systém, často jsem narážel na „Windows XP a vyšší“, na „Windows XP, Vista, 7“. Jen málokdy pak na kompatibilitu s Windows 8 a nikdy na Windows 10. Tento údaj je tudíž poměrně nespolehlivý a opět odkazuji na příručku u konkrétního produktu.

Na co si dát pozor

Především na citlivost tuneru (nebývá ovšem udávána) a anténu.

U zařízení určených pro operační systém Android si důkladně prověřte kompatibilitu a nejlépe na místě vyzkoušejte, že vám s vaším mobilem či tabletem spolupracuje. Někdy totiž nemusí stačit ani uvedení na seznamu kompatibility výrobce tuneru, protože se změní verze Androidu v mobilu, a potíže mohou být i s USB OTG na konkrétním rozhraní Micro USB.

To samé platí i u zařízení napojovaných na mobil či tablet apod. bezdrátově.

Konkrétněji vzato je problém dvojí: předně nemusí spolupracovat bezdrátová síť, i když u Wi-Fi je to nesrovnatelně méně pravděpodobné než u Bluetooth.

Druhým a daleko větším zádrhelem je samotná řídicí aplikace. Ta nemusí fungovat s konkrétním přístrojem, a to ani tehdy, když je nahratelná z obchodu Googlu. Nestačí si proto před nákupem ověřit možnost stažení aplikace, ale je opravdu nutno vyzkoušet provoz, což se bez napojeného tuneru nepodaří.

Obecně vzato pak externí tunery vždy nakupujte tam, kde vám dovolí zboží bez udání důvodu vrátit, resp. vyměnit.

U zařízení určených pro operační systém Windows si dobře prověřte kompatibilitu s vaší verzí, resp. dostupnost ovladačů. Prodejci a i výrobci totiž často uvádějí kompatibilitu od Šumavy k Tatrám.

Dvakrát to platí v okamžiku, kdy používáte moderní systém typu Windows 8 či 10.

BRAND24

TABULKY KE STAŽENÍ:

TV tunery – ostatní  (XLS)

TV tunery – USB  (XLS)

Máte televizní tuner pro PC, notebook, mobil či tablet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).