Hlavní navigace

Televizní tipy na úterý: Černá labuť, Marketa Lazarová, Carmen a Pro strach naděláno

9. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEA Pokud se chystáte strávit dnešní večer před televizní obrazovkou, nabízíme vám několik programových tipů v naší každodenní rubrice.

Každý den vám nabízíme výběr pěti zajímavých pořadů, které by vám neměly ujít. Výběr je čistě individuální a neomezuje se jen na neplacené, volně šířené programy. Tipy pro vás vybíráme z česky a slovensky vysílajících televizí. Pokud chcete sami ostatním doporučit nějaký pořad, můžete tak učinit v diskusi pod touto zprávou.

  • CS Film, 20:00 – poetické historické drama a podobenství Marketa Lazarová - Proslulá historická balada Františka Vláčila dodnes fascinuje zemitostí, s jakou je postižen život ve středověku. Titulní hrdinkou je ctná dívka, předurčená klášteru, ale přinucená stát se milenkou násilnického mladíka… Brutální boje i bizarní postavičky ploužící se zdivočelou zemí jsou postiženy s mimořádnou výmluvností i obrazovou podmanivostí. Film se skládá ze dvou částí: „Straba“ a „Beránek boží“ a byl natočen v letech 1965 – 1967. Československé poetické historické drama a podobenství (1967)
  • Cinemax, 20:00 – komedie Pro strach naděláno - Vrchní detektiv inspektor Jack Cloth je těžký alkoholik a samotář, který se po záhadné smrti své manželky zcela ponořil do práce. Cloth se spojí s kurážnou Anne Oldman a společně vyšetřují sérii strašlivých vražd. Britská komedie (2012)
  • MGM, 20:00 – komediální drama Igby jde ke dnu - Igby Slocumb, sedmnáctiletý rebel, který na svět nahlíží přes sarkastické brýle, se dostává do souboje s tíživým světem založeným na privilegii „starých peněz“, v němž se narodil. Igby je obklopen schizofrenním otcem, do sebe ponořenou a chladnou matkou a agresivním republikánským starším bratrem, což jej nutí přemýšlet o tom, že musí existovat i lepší život – vydává se jej tedy najít. Americké komediální drama (2002)
  • Film Europe Channel, 20:10 – drama a muzikál Carmen - Po filmu F. García Lorca: Krvavá svatba (1981) se španělský režisér Carlos Saura znovu navrací do inspirativního světa baletu a ke spolupráci s výraznou osobností choreografa a tanečníka Antonia Gadese. Tentokrát však do dramatu lásky, žárlivosti a smrti ohnivé španělské cikánky Carmen, které Gades právě studuje se svým souborem, vkládá Saura ve filmu ještě další tematikou rovinu: vlastní filmový děj, vztahující se k soukrové sféře tanečních interpretů. Španělské drama a muzikál (1983)
  • HBO 2, 22:00 – mysteriózní psychologické drama a thriller Černá labuť - V psychologickém thrilleru Černá labuť, zasazeném do prostředí newyorské baletní scény, zavádí vizionářský režisér Darren Aronofsky diváky na fascinující a mrazivou cestu do nitra mladé baleríny, která se kvůli své vytoužené roli v Labutím jezeře stane až děsivě dokonalou. Snímek sleduje příběh Niny (Natalie Portman), baleríny newyorského baletu, jejíž život je, podobně jako život všech v této profesi, plně pohlcen tancem. Žije s matkou Ericou, bývalou balerínou (Barbara Hershey), která své profesní ambice nikdy zcela nenaplnila podle svých představ a tak teď alespoň nadšeně podporuje kariéru své dcery. Americký mysteriózní psychologický thriller (USA, 2010)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).