Hlavní navigace

Televizní pásmo 694 až 790 MHz se otevře nejen v Evropě mobilním službám

23. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V souvislosti s tím je pro Českou republiku důležitá snaha urychleně zavést vysílání ve standardu DVB-T2. Sousední Německo neváhalo a aukci kmitočtů má již za sebou.

Očekávané rozhodnutí, že pásmo 694 až 790 MHz (49. až 60. kanál) padne v následujících letech za oběť telekomunikačním mobilním službám, zejména pak budování rychlých internetových sítí, zaznělo na konferenci WRC 2015 v Ženevě právě dnes. Novinka se v následujících letech bude týkat nejen České republiky a Slovenska, ale i celé Evropy a také Afriky, Středního východu a části Asie. Podle Mezinárodní telekomunikační unie ITU by však do budoucna měla být zachována ochrana televizního vysílání i leteckých radionavigačních systémů. Očekávané informace z WRC 2015 přinesly jako první servery Telecompaper.com a Advanced-television.com.

K TÉMATU: Pozice Česka před jednáním o pásmu 700 MHz? Dlouhodobé garance alespoň pro pásma 470–694 MHz

Rozhodnutí na konferenci WRC 15 představuje mezník v rozvoji širokopásmového připojení prostřednictvím mobilních zařízení, a to v celosvětovém měřítku bez ohledu na místo, síť nebo použité zařízení, konstatoval Houlin Zhao, generální sekretář mezinárodní unie ITU. Podle Françoise Rancyho z radiokomunikační kanceláře ITU je výsledek jednání dobrou zprávou jak pro mobilní operátory, tak i výrobce těchto zařízení. Připravuje se tak půda pro širokopásmové připojení tohoto typu za přijatelnou cenu i v oblastech, kde to doposud nebylo možné. Podle dřívějších hlasů znějících z Evropské unie by se toto pásmo mělo uvolnit přibližně okolo roku 2020.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Prima: úvahy o odejmutí pásma 700 MHz jsou předčasné, je třeba řešit DVB-T2

V souvislosti s tím je pro Českou republiku důležitá snaha urychleně zavést vysílání ve standardu DVB-T2. Sousední Německo neváhalo a již v uplynulých měsících se zde uskutečnila aukce frekvencí v pásmu 700 MHz. To je pochopitelně klíčová informace i pro orgány činné na našem území, mimo jiné Český telekomunikační úřad. V České republice už by měly začít fungovat přechodné DVB-T2 multiplexy v příštím roce. Věříme, že na WRC 15 zástupci České republiky prosadí takové řešení, které terestrické platformě v České republice umožní další rozvoj jejího potenciálu, a že Český telekomunikační úřad následně urychleně přidělí nutné přechodové frekvence, uvedla nedávno pro DigiZone.cz dnes již bývalá mluvčí FTV Prima Marie Fianová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).