Hlavní navigace

Televize v rozlišení 2K a 4K? Pilotní projekt její distribuce začíná v Brně

5. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
5. 5. 2010

UVNITŘ FOTO Brněnský poskytovatel digitální televize přes internetový protokol (IPTV) Smart Comp. připojil v rámci své sítě Netbox v Brně-Lesné první zákazníky k pilotnímu projektu optického vlákna (FTTH) až do domu, jehož prostřednictvím by chtěl časem šířit televizní programy v rozlišení 2K (2048×1080) a 4K (4096×2160). Informovala o tom Michaela Smrčková z marketingového oddělení této společnosti.

K TÉMATU: Jak vznikla HDTV a co ji čeká do budoucna? Rozlišení 2K a 4K

Součástí projektu je test pěti různých typů pasivní části FTTH technologie v praxi. V polovině roku 2010 se projekt vyhodnotí a zvolí se prakticky nejvýhodnější pasivní technologie pro další FTTH projekty plánované na tento rok, sdělila Smrčková. Jako aktivní část FTTH technologie operátor používá zařízení Cisco a Genexis v topologii point-to-point, kdy je pro každého zákazníka FTTH vyhrazené vlákno vedoucí z centrály sítě Netbox až do jeho bytu.

ROZHOVOR: HDTV v době ekonomické krize? Sebevražda, říká televizní producent

Výhodou FTTH technologie je vysoká spolehlivost služeb, odolnost proti rušení, flexibilita, minimální ekologická zátěž a připravenost sítě na služby, které budou vstupovat na scénu v této dekádě (interaktivní televize, vysoké rozlišení 2K a 4K, 3D televize, atd.), líčí Smrčková. Optické vlákno se podle ní všeobecně považuje za definitivní médium, které porazilo jak metalické, tak bezdrátové linky v šířce pásma.

BRAND24

Ultra HD plazmový televizor s úhlopříčkou 152" a rozlišením 4K (4096×2160) představila na loňském veletrhu CES společnost Panasonic (Foto: http://www.my­takeradio.com)

Na aktivovaných přípojkách nabízíme kompletní triple-play službu Netbox – internet s rychlostí až 100 Mb/s oběma směry, televizi s takřka 100 programy a pokročilými video službami a pevnou linku bez paušálu s voláním v rámci sítě Netbox zdarma, dodala marketingová zástupkyně firmy. Cena za zřízení a provoz služeb Netbox je pro FTTH zákazníka stejná, jako v případě tradičního FTTB připojení metalickým kabelem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).