Hlavní navigace

Technisat DigitRadio 110 IR: nechcete si rozšířit A/V systém o DAB a internetová rádia?

24. 5. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Technisat
Máte klasickou Hi-Fi věž, domácí kino nebo nějaký minisystém, který si chcete ponechat, ale zároveň byste ho rádi modernizovali? Přesně na vás tenhle rozhlasový doplněk cílí.

Přijímač digitálního rozhlasového vysílání určený pro rozšíření domácího audio/video (A/V) systému by měl mít především připojení vnější antény a digitální audiovýstup. Ne, že by byl nezbytnou nutností při současné kvalitě DAB, ale pokud má taková „krabička“ i možnost příjmu internetových stanic, už se nepochybně hodí.

DigitRadio 110 IR tohle všechno nabízí a posun od jeho předchůdce DigitRadio 100, kterému digitální audiovýstup chyběl, je hodně znát. Ve skutečnosti je to ale nebe a dudy a navýšení funkcí a možností rozdílu v ceně – 3990 Kč vs. 4490 Kč – rozhodně neodpovídá.

Jinak řečeno, DigitRadio 100 nemá smysl kupovat. Sto desítka nabídne při rozdílu pětistovky nesrovnatelně víc.

Novinka přináší výrazně bohatší možnosti a poměr cena/výkon je u 110 IR rozhodně solidní, kdežto u předchozího modelu byl zatraceně nízký. Je tu prakticky vše, co byste očekávali, a ještě něco navíc. Zejména Spotify Connect pro ty, co mu fandí, streamování audia přes UPnP a také multiroomové streamování. To dovoluje napojit se na přijímače značky Technisat v jiných místnostech, k čemuž se využívá aplikace MyDigitradio Pro určená pro Android a iOS.

A proč jsem použil slůvko prakticky? K dokonalosti v podstatě chybí jen rozhraní USB a využití zabudované funkce Music Player i tímto způsobem. Pár drobností k úpravě se ale ještě najde.

Na snímku vidíte funkce, které jsou k dispozici v hlavní nabídce. Při přepínání tlačítkem Mode na dálkovém ovladači (viz níže) chytře chybí poslední tři volby, které potřebujete méně často. I tohle je vymyšleno výborně!
Autor: Bohumil Herwig

Na snímku vidíte funkce, které jsou k dispozici v hlavní nabídce. Při přepínání tlačítkem Mode na dálkovém ovladači (viz níže) chytře chybí poslední tři volby, které potřebujete méně často. I tohle je vymyšleno výborně.

Základní funkce

Jsou umístěny na tlačítku Mode a ukazují, co všechno miniaturní přijímač, resp. DAB doplněk, zvládá, i když mě nechytejte za slovo a podívejte se na fotografii výše. A umí toho dost, přičemž vybraný režim se po opětném zapnutí zachovává.

Problém ovšem nastává, pokud vypnou elektrický proud, byť jen na okamžik. Čas a datum naběhne na nulu, což není taková tragedie, protože se obnovuje sám, ale to, že musíte přijímač opakovaně připojit k routeru, je už horší. A i když je výborně vyřešena podpora tlačítka WPS, přece jen to chvíli trvá, resp. je to otravné.

Zajímavé je, že se ztratí napojení na internet (většinou – jednou se mi stalo, že nikoli), ale neztratí se uložené stanice na FM. Na DAB se ovšem vždy ztrácely, seznam například naposledy poslouchaných internetových stanic, nebo uložené oblíbené stanice, se kupodivu nevymazal nikdy.

Nějaká záloha tu tudíž je, ale nepracuje stoprocentně, což bude zřejmě věcí raného firmwaru, k čemuž se ještě dostaneme.

ČTĚTE TAKÉ: Test TechniSat TechniRadio 1

Test Technisat DigitRadio 250: plně digitální přijímač pro každého

A jednotlivé režimy/funkce, které jsou k dispozici na tlačítku Mode?

  • DAB (DAB+)
  • FM
  • Bluetooth (pouze zvuk, nikoli hands-free)
  • Internet radio (včetně volby českých stanic)
  • Spotify Connect
  • Music Player (streamování z UPnP zařízení)
S instalací má Technisat stále problémy. Místo aby se slušně a spořádaně na jejím počátku zeptal na jazyk, natvrdo nabídne němčinu. Výsledkem je pak takovéto hlavní menu z něhož je třeba manuálně změnit jazyk.
Autor: Bohumil Herwig

S instalací má Technisat stále problémy. Místo, aby se slušně a spořádaně na jejím počátku zeptal na jazyk, natvrdo nabídne němčinu. Výsledkem je pak takovéto hlavní menu, z něhož je třeba manuálně změnit jazyk.

Instalace pouze v němčině

Prvotní instalování je názorné, svižné a jednoduché, ale bohužel pouze v němčině. S tím se nedá dělat zhola nic, protože volbu jazyka můžete provést až po nainstalování přijímače. A proč to firmě Technisat stále nedochází? To je otázka, na kterou by odpověď zajímala i mne.

Po instalaci v menu pro výběr jazyka zjistíte, že chybí čeština i slovenština, čemuž se ovšem, vzhledem k prodejům, naopak divit nemůžeme. V každém případě po projití úvodní instalací a případné volby jiného jazyka, což čeká většinu z nás, je přijímač plně připraven k činnosti.

Tedy pokud ho propojíte, třeba jako já, na domácí kino nebo něco mající v sobě kompletní audiosystém, tj. zesilovač a reproduktory. Udělat to můžete buď analogově, nebo přes optický digitální audio výstup. První kabel dostanete v ceně, u druhého se předpokládá, že ho máte.

Dálkový ovladač je příjemně kompaktní, ale zase ne až tak moc. Má zkrátka velikost tak akorát a výborné rozložení tlačítek. Bohužel i jeho povrch se hodně leskne a jak vidíte, je na něm vidět každé smítko prachu a každý otisk prstu. To ale i na přijímači...
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je příjemně kompaktní, ale zase ne až tak moc. Má zkrátka velikost tak akorát a výborné rozložení tlačítek. Bohužel, jeho povrch se hodně leskne a jak vidíte, je na něm vidět každé smítko prachu a každý otisk prstu. To ale i na přijímači.

Jednoduché a průhledné ovládání

V menu nastavení, funkcích a například i v seznamu naposledy poslouchaných stanic se dá kolovat, což příjemně urychluje práci, přechod na vyšší úroveň provede šipka vlevo a využít můžete i tlačítko Menu. OK jako obvykle vstoupí do vybrané nabídky.

Kurzorový kříž je navržen bezchybně, pozor jsem ale musel dát na tlačítka Mode, Menu a Info, která nejsou nijak velká a jsou těsně vedle sebe. Občas se mi tak stávalo, že jsem omylem zmáčkl jiné, než které jsem chtěl. To je ale jediná výtka, kterou mám. Například internetové stanice se díky šikovné klávesnici a rozumnému systému práce snadno vyhledávají, přechody mezi jednotlivými funkcemi učiníte buď postupným stláčením Mode, nebo přechodem do hlavní nabídky a výběrem položky z menu. Vše je tak svižné a operativní.

DAB a internetový příjem

Pro digitální rozhlasové vysílání nabídne přijímač obvyklé funkce, včetně vymazání už nepotřebných stanic v seznamu. Ladění je i zde svižné, ukládání oblíbených stanic velice jednoduché a stačí jen zmáčknout a podržet příslušné číselné tlačítko na dálkovém ovladači. Ukládání je navíc stejné i u FM a také u internetových stanic, kde se o něm v popisu ale vůbec nehovoří. I zde jsem ale uložil obvyklou desítku kanálů.

Díky zabudovanému „dospělému“ anténnímu konektoru můžete pro DAB/FM buď rovnou připojit kabel od anténního svodu, nebo využít dodanou drátovou anténu dlouhou 190 cm. Subjektivně vzato jsou tunery pro FM i DAB nadprůměrně citlivé, což bylo u mě doma (jsem na hranici příjmu) hodně znát.

Pokud jde o internetové stanice, ocenit musím především svižné a snadné vyhledávání, spolehlivé ukládání mezi naposledy přehrané stanice a už zmiňovanou možnost deset z nich uložit mezi oblíbené. To, že se v seznamu v menu na příslušné položce neobjevují, přikládám rané verzi firmwaru. V každém případě se ale tlačítkem vyvolat daly.

Klávesnici pro zadávání přesného hledání internetového kanálu vidíte na snímku v galerii níže. I zde oceníte výborně navržená a hlavně přesně fungující tlačítka kurzorového kříže s OK uprostřed. Technisat má ale také velice dobře udělané vyhledávání internetových kanálů podle například žánrů či regionů, celý pohyb po nabídkách je i v této oblasti pohodlný a intuitivní.

Jaké je? Za danou cenu výborné

Za 4490 Kč dostanete nestandardně řešený rozhlasový DAB/FM přijímač kombinovaný s internetovými příjmem a několika dalšími funkcemi. Má výbornou výbavu, rozměrný barevný displej (pohledové úhly by ovšem mohly být vyšší), velice dobrý dálkový ovladač a jasné a průhledné ovládání. Možností nastavení je celá řada, ale připravte se na instalaci v němčině, protože jiný jazyk je možné zvolit až po ní, přičemž čeština k dispozici není. Ta ostatně není k mání ani v jazykové sadě, takže doplňkové informace jsou z valné části „cesky“. Naštěstí je to uděláno citlivě a typické české znaky – jak je zvykem – nevypadávají, ale jsou nahrazeny znaky bez „nabodeníček“.

Na displej, například na název puštěné internetové stanice, pohodlně vidím tak z 1,5 m, když se hodně snažím, tak skoro ze dvou. Ti, co ale mají lepší zrak než já (skoro všichni), na tom jistě budou o něco lépe. Pokud je přijímač vypnut, rozměrné hodiny jsou vidět i z dvojnásobné vzdálenosti.

Na spuštěné Bluetooth jsem se bez potíží napojil s mobilem LG Flex 2, škoda ale, že nejsou podporovány nějaké bezdrátové reproduktory. Ty by se určitě také hodily.

S Technisat DigitRadio 110 IR jsem byl povětšinou spokojen. Mírně neusazený firmware se projevoval především při přerušení napájení a tu a tam v omezeném provádění některých funkcí. Na stabilitu a chod přijímače vliv v žádném případě neměl a například přepínání mezi jednotlivými funkcemi bylo vždy okamžité a zcela spolehlivé, stejně jako drtivá většina funkcí.

Posuzovat výslednou audiokvalitu nemá u takovéhoto zařízení smysl. Jednak záleží na tom, co posloucháte (FM, DAB, internet) a v jaké kvalitě to posloucháte a jde také to, na co vlastně DigitRadio 110 IR ve finále napojíte. Faktem ale je, že ať ho napojíte na cokoli, rozdíl mezi DAB a kvalitní internetovou stanicí s dvojnásobným datovým tokem nejspíše uslyší každý. Výsledná kvalita audia tak může být opravdu slušná a znát to bylo i na běžném levném domácím kině, ke kterému jsem přijímač zpravidla připojoval já. To třeba když zkusíte internetové Radio Caroline 259 Gold pracující s 320 kb/s v MP3 (tady už to začíná být zajímavé). À propos připojení. Tady budete limitováni zejména optickým audiovýstupem, který levná A/V zařízení nemívají. Ovšem při příjmu DAB rozhlasu, byť toho nejlepšího, co tu máme, tj. s 96 kb/s v AAC, postačí i obyčejné analogové připojení.

Technisat DigitRadio 110 IR je pěkný příspěvek do současné DAB produkce, který je – na rozdíl od jeho předchůdce – konečně takový, jaký má být. Přimlouval bych se jen za vyřešení potíží při výpadku napájení a u další verze i za zrušení extrémně lesklého povrchu, který je jen pro zlost. A také za zavedení rozhraní USB.

Pak to bude dokonalé.

Hodnocení

pro: výborná kombinace cena/výkon, bohaté funkce, výborné ovládání, kvalitní dálkový ovladač, snadné ukládání stanic (a vždy stejné), výborná Wi-Fi ve dvou frekvencích

BRAND24

proti: nadměrně se lesknoucí povrch, na dané verzi firmwaru nespolehlivé zálohování nastavení při výpadku napájení, při instalaci nejde zvolit jazyk (probíhá v němčině)

Balení obsahuje

  • externí zdroj s napájecím kabelem (dvoužilový)
  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AAA)
  • drátová anténa, stereo audio kabel (cinch – jack)
  • stručná příručka v němčině (česká nejspíše už tento týden)
  • záruka: 24 měsíců

Máte doma nějaký A/V systém? Pokud ano, plánujete ho rozšířit o DAB, resp. příjem internetových rozhlasových stanic?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).