Hlavní navigace

TechniSat AirStar Telestick 2: DVB-T PVR klíčenka na cesty

13. 1. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Pokrytí České republiky i okolních států signálem zemské digitální televize začíná být čím dál hustější, a tak pokud jezdíte s notebookem na cesty a chcete přitom sledovat televizní programy nebo poslouchat rozhlasové stanice, vyplatí se přibalit si například tento recenzovaný přijímač, který vám to umožní. Umí přijímat i zpracovat signál jak ve standardu MPEG-2, tak v MPEG-4/H.264, což nebývá tak obvyklé. Hmotnost přijímače i s příslušenstvím je tak malá, že ani nepocítíte, že vezete něco navíc.

Po více než dvouleté přestávce po uvedení přijímače TechniSat AirStar Telestick 1 (původní cena 3 690 Kč) přichází německý výrobce TechniSat na trh s inovovanou verzí AirStar Telestick 2, která je levnější, menší a lepší. Umožňuje příjem nekódovaných digitálních televizních a rozhlasových programů pozemního digitálního vysílání v MPEG-2 a MPEG-4. Inovací prošla i vizuální podoba přijímače, a to z červenobílé kombinace na černou. Místo klasického anténního konektoru je použit speciální, do kterého můžete zasunout buď kabel malé přenosné antény s magnetickou podložkou dodávanou k přijímači, nebo redukci, která umožní použít klasickou anténní zástrčku napojenou na jakýkoliv anténní terestrický systém. Je až neuvěřitelné, co se do tak malého přijímače podařilo vtěsnat za funkce.

TeleStick TechniSat

Celkový pohled na digitální přijímač TechniSat AirStar Telestick 2. Je to opravdu velmi malý přístroj.

Popis přijímače

Samotný přijímač bez krytu má velikost pouze 65×25×11 mm. Na jeho vrchní straně se nachází firemní logo a název přijímače. Nad nápisem vpravo je poloprůhledné okénko, pod kterým je modrá dioda, která slabě svítí při jeho provozu a přijímač dálkového ovládání. Na spodní straně jsou údaje o napájení (+5V/0,21A), značka certifikace pro EU a čárkový kód SN. Přední panel po odstranění krytky obsahuje zástrčku USB pro připojení přijímače do PC, nebo notebooku. Zadní panel je opatřen netypickým portem o průměru cca 4mm pro připojení vnější antény. Proto je k připojení přiložen kablík o délce 125 mm s redukcí na klasické anténní konektory. Přímo do konektoru můžeme připojit dodávanou černou mobilní anténu s podstavcem vysokou 125 mm, opatřenou 1,48 m dlouhým, velice tenkým koaxiálním kabelem.

Instalace

Než si tento přijímač pořídíte, je nutné zjistit, zda váš počítač splňuje následující požadavky:

• Intel Pentium III 1000 MHz nebo rychlejší (SDTV)
• Intel Pentium 4, 2,6 GHz nebo rychlejší (HDTV)
• Jeden volný port USB 2.0
• 512 MB paměti RAM
• Windows XP Home
• Windows XP Professional x86/x64
• Windows Vista x86/x64
• Windows 7 x86/x64
• Zvuková karta kompatibilní se standardem SoundBlaster
• 30 MB volného místa na pevném disku pro instalaci
• cca 10 GB volného místa na pevném disku pro funkci PVR
• DirectX 9.0 nebo vyšší
• 3D grafická karta s aktuálním ovladačem

Pokud váš systém nesplňuje tyto parametry, může se stát, že obraz bude trhaný, nebo může i zamrznout. Nejnáročnější na hardware je příjem v MPEG-4, zapnutý Timeshift nebo nahrávání na HDD.

Ke zprovoznění přijímače budeme potřebovat program a příslušné ovladače. Ty naleznete na přiloženém CD. Po zasunutí přijímače TeleStick 2 do portu USB počítače a připojení antény vložíte CD do mechaniky. Na obrazovce se automaticky objeví okno s dotazem, zda chcete instalovat aplikaci a ovladače. Po potvrzení již pokračujete podle zobrazovaných pokynů. Ovladač na CD od výrobce při instalaci hlásí, že neprošel testem Windows, ale instalace proběhne bez závad. Nainstalovaný program můžete spustit takto: “Start” ⇒ “Programy” ⇒ “DVBViewer TE2” ⇒ “DVBViewer TE2”, nebo si můžete vytvořit zástupce na ploše. Programy pro přijímač můžete aktualizovat opět poklepáním na ikonu DVBViewer TE2 a položku s názvem DVBViewer TE2 Online Update. Otevře se okno s nabídkou kde zatrhnete požadované programy a potvrdíte tlačítkem Install.

Na přiloženém CD naleznete také manuály ve formátu PDF (bohužel pouze v angličtině, němčině a francouzštině).

Na CD je také program EVE v2. Ten umožňuje snadnou editaci zaznamenaného videa. EVE v2 je nástupcem známého software ke stříhání videa pro začátečníky MainConcept, ale má nové profesionální funkce. Umožňuje střih videa podle časové osy a scénáře, program nabízí integrovaný, nově navržený DVD authoring s možností vypalování. Můžete rychle a snadno vytvořit své vlastní VCD, SVCD a DVD. Verze v2.1 nyní obsahuje plnou podporu pro 16:9 DV a DVD, lepší authoring z HD kamer JVC. Aktualizace 2.1.14 nabízí několik drobných oprav chyb a optimalizaci. Software obsahuje i potřebné kodeky.

TechniSat EVE

Ukázka programu pro stříhání videa

Abyste mohli sledovat televizní, nebo poslouchat rozhlasové programy, musíte je nejdříve naladit a uložit. V menu CHANNEL vyberete položku channelscan. Otevře se okno, ve kterém vyberete způsob, jaké prohledávání budete preferovat. Nejlépe je nastavit Complete Scan. Poté již stačí vybrat z nabídky, zda chcete kanály ukládat podle frekvence, nebo podle providera. Scanování a uložení nových kanálů TV/R trvalo přibližně tři minuty.

TechniSat Airstar scan channels

Načítání dostupných televizních a rozhlasových programů je velice rychlé

K prvnímu naladění jsem použil přiloženou mobilní anténu postavenou na mém pracovním stole. K mému překvapení se do paměti uložily všechny čtyři digitální sítě zachytitelné v Praze. Nutno dodat, že můj byt se nachází ve čtvrtém patře na bohnickém kopci. To však nic nemění na prokazatelně vysoké citlivosti tuneru. Při stabilní instalaci je ale vhodnější použít výkonnější anténu, aby nedocházelo při pohybu osob v okolí antény k výpadkům signálu. Při velmi slabých signálech se totiž stává přijímač nestabilní a může dojít i k jeho „zatuhnutí“.

TechniSat Airstar scan channels

Obraz je reprodukovaný velmi kvalitně

Obraz ve standardním i vysokém rozlišení byl na monitoru o velikosti 24 palců reprodukován ve výborné kvalitě. Navíc si jej můžete nastavením různých filtrů “vylepšit“ podle svého gusta (tyto funkce však více zatěžují CPU). Přijímač také nadstandardně umí změnit jas, kontrast i sytost barev. Umí také zobrazovat české DVB titulky.

V bohatém nastavení menu jsou například tyto položky:

FILES – vybírá uložené záznamy, zapíná nahrávání nebo programuje záznamy

CHANNEL – zobrazuje seznam uložených kanálů, ladění a uložení nalezených kanálů, nebo přepíná mezi uloženými

VIEW – přepínání na celoobrazovkový režim, Teletext, EPG, titulky, filtry, různé tipy ostření nebo přepínání formátů (4:3, 16:9, 14:9 nebo Auto)

SETTINGS – optimalizace (tato položka obsahuje další nastavení v několika oknech), nastavení dekodérů, změna hlasitosti, přepínání audiostop

INFO – informace o verzi a licence

TechniSat Airstar update

Nové ovladače jazykové mutace i pluginy můžete stahovat prostřednictvím Internetu přímo z menu přijímače

TechniSat Airstar options

Nastavení dekodérů

Dálkové ovládání

Výrobce dodává aerodynamické dálkové ovládání ve velikosti klasického, které bývá běžně součástí větších stolních přijímačů o velikosti 150×53×22 mm. Tím je asi pětktát větší než samotný přijímač. Tlačítka jsou vysoká, dobře čitelná a jejich ovládání je snadné. Většinu funkcí, které jsem popisoval výše, při seznámení s menu můžeme samozřejmě ovládat i dálkovým ovládáním nebo myší poklepáním na ikony se symboly okna prohlížeče.

TechniSat Airstar DO

Dálkový ovladač k přijímači TechniSat AirStar Telestick 2

Teletext

Teletext je zobrazován ve zmenšeném okně v popředí běžícího programu. Nezobrazuje české akcenty na velkých fontech, jinak je čeština bezchybná. Stránky měníme zadáním jejich čísla na dálkovém ovládání.

TechniSat Airstar teletext

Ukázka zobrazování teletextu prostřednictvím USB digitálního přijímače TechniSat AirStar Telestick 2

Timeshift

Pokud chcete během vysílaného programu na nějakou dobu odejít, nebo například telefonujete, bude se vám hodit funkce TimeShift. Myší kliknete na tlačítko „Pause / Play“. Tím ovládáte záznam TimeShiftu a po návratu stačí další kliknutí a program bude pokračovat od okamžiku, kdy byl přerušen.

TechniSat Airstar náhled programu

Ukázka příjmu seriálu Třicet případů majora Zemana na digitální televizi Barrandov

Nahrávání na HDD

Pohodlně si naprogramujete záznamy oblíbených pořadů z prostředí Programového průvodce (EPG). Zvolíte si v EPG relaci, kterou budete chtít zaznamenat a tlačítkem pro nahrávání ji potvrdíte. Vysílaný program je pak uložen na disk v adresáři DVB-Viewer, se zahrnutím specifických informací o programu, datem a časem. Záznamy jsou pořizovány ve formátech MPEG-2 a PVA. Tyto záznamy můžete snadno přehrávat ve stejném přehrávači, nebo je následně zpracovávat v PC k dalšímu použití. Záznamy uložené na HDD pořízené jiným způsobem ve formátu MPG Vám tento přehrávač přehraje také. Nahrávat můžeme ale také kliknutím myší na ikonu nahrávání v okně přehrávače. K přehrávání záznamů můžeme také použít program VLC Media Player, který si můžete najít na Internetu.

TechniSat Airstar EPG

Zobrazování elektronického programového průvodce na monitoru počítače nebo notebooku

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Dovětek

Aplikace, i když doznala od předešlého typu značná vylepšení, by potřebovala ještě trochu doladit. Chybí jí větší stabilita, ani podpora češtiny není úplná. Další firmware jistě tyto chybičky časem napraví.

TechniSat Airstar příslušenství
TechniSat Airstar krabice

Obsah balení

• Přijímač AirStar Telestick 2
• Dálkový ovladač TS 35
• Software DVBViewer TE2
• Dekódovací sada MainConcept Pro
• Software pro editaci videa EVE v2
• Anténa pro příjem pozemního digitálního vysílání
• Adaptér pro propojení dalších antén

Přijímač k testu zapůjčila firma Omko Digital a.s.,Kaštanová 62, 620 00 Brno
web: http://www.om­ko.cz/?uid=94bff72c6­1837ab7&lg=cz
e-mail: obchod@omko.cz
Cena dosud nebyla stanovena (cena v zahraničí cca 49 Euro)

BRAND24

Foto a screenshoty s použitím firemní fotografie: autor

Recenze předchůdce testovaného přijímače TechniSat AirStar TeleStick T1 z roku 2006: /clanky/technisat-airstar-telestick-t1-malo-pohodli/

Využili byste takovýto přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).