Hlavní navigace

Také multiplex B zařadí pět místo čtyř televizních programů

29. 12. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
29. 12. 2005

Společnost Czech Digital Group (CDG) oznámila, že v přechodné digitální síti B hodlá šířit pět místo původně zamýšlených čtyř televizních programů. Znamená to, že zařazení Primy do tohoto multiplexu nijak neomezí prostor, který v „béčku“ vyčlenila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání novým provozovatelům digitálních kanálů. Rada totiž původně oznámila, že multiplex B bude obsahovat čtyři pozice pro televizní programy a na všechny čtyři vypsala licenční řízení.

O změně rozsahu programové nabídky multiplexu B v ostrém vysílání Rada informovala v zápise z jednání, které proběhlo začátkem prosince. Rada bere na vědomí, že provozovatel Czech Digital Group, a.s. je připraven vysílat pět programů v síti B, namísto plánovaných čtyř, stojí v dokumentu. Radní zároveň souhlasili se změnou programové nabídky CDG v rámci jeho pražského experimentu. Z nabídky CDG tak od Nového roku zmizí stanice ČT 1, ČT 2, ČT 24 a TV Nova, a naopak přibude parlamentní kanál 24cz a slovenská zpravodajská televize TA3.

BRAND24

Už nyní CDG v Praze na 46. kanále šíří hudební kanál Óčko a teleshoppingovou stanici TOP TV. Pět televizních programů bude mít také multiplex A provozovaný Radiokomunika­cemi. 9. února se jeho programová nabídka rozšíří o nový sportovní kanál České televize. Přechodná digitální síť A tak bude obsah televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport a TV Nova. Zároveň se spuštěním sportovního kanálu rozšíří svoje vysílání do Ostravy a přejde na nové vysílací technologie v Praze a Brně.

Rada neoznámila, zda umožní rozšíření programových pozic pro nové digitální televize také v multiplexu C, který bude provozovat Český Telecom. Je však pravděpodobné, že Telecom nebude chtít šířit více než čtyři televizní programy, protože značnou část datového toku hodlá využít pro interaktivní služby na bázi MHP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).